Natixis:Παραμένουμε αγοραστές σε ελληνικά ομόλογα

Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα στο ισοζύγιο συναλλαγών, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στα πρωτογενή ελλείμματα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στον τουρισμό, ενώ και η πολιτική κατάσταση είναι πιο ήρεμη, επισημαίνει η Natixis.

Natixis:Παραμένουμε αγοραστές σε ελληνικά ομόλογα
Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στα πρωτογενή ελλείμματα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στον τουρισμό, ενώ και η πολιτική κατάσταση είναι πιο ήρεμη, επισημαίνει η Natixis.

Στο report της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, οι αναλυτές βλέπουν σημαντική πρόοδο σε πολλά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας και δεν διστάζουν να πουν ότι ο οίκος παραμένει αγοραστής των ελληνικών ομολόγων, αν και οι εξελίξεις στην Κύπρο «βαράνε καμπανάκι» ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ζωτικής σημασίας.

Για τη Natixis, εφόσον στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου δοθεί περισσότερο φως για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει άνετα επίπεδα εισόδου στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι εξαιρετικά «φθηνά»!

Αν και τα φορολογικά έσοδα είναι πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα, οι επιδόσεις της χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι αρκετά εντυπωσιακές και ανοίγουν τον δρόμο για την απελευθέρωση επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ από την τρόικα από τις αρχές του έτους, συνεχίζει η Natixis.

Το 2012, η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους της τρόικας, αφού το έλλειμμα ανήλθε σε 6,6% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές έλλειμμα στα 3,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 4,6 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Τον Ιανουάριο, η Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι τον στόχο της τρόικας, δημιουργώντας πλεόνασμα ύψους 177 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 490 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το έλλειμμα στο 4,3% το τρέχον έτος και στη συνέχεια σε λιγότερο από 3% το 2014, και αυτό παρά την ύφεση (4,4% συρρίκνωση του ΑΕΠ στις προβλέψεις για το 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Το δημόσιο χρέος, το οποίο μειώθηκε στο 160% του ΑΕΠ το 2012, χάρη στις επαναγορές στο τέλος του έτους, αναμένεται να αυξηθεί στο 175,6% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αυτό το ποσοστό θα είναι η κορυφή.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο το 1 δισ. ευρώ από περίπου 10 projects το 2013 (σ.σ. συνολικά προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ φέτος) κυρίως στο πρώτο εξάμηνο, αν και από το 2011 μόνο 1,6 δισ. ευρώ έχει έρθει από αυτήν την πηγή.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ΤτΕ εκτιμά τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των 14 εγχώριων τραπεζών σε 40,5 δισ. ευρώ για το 2012 - 2014. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα 50 δισ. ευρώ της βοήθειας που προορίζονται για τις ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να είναι αρκετά για να ενισχύσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπό τον όρο ότι οι απώλειες των δανείων θα διατηρηθούν υπό έλεγχο (46,8 δισ. ευρώ προβλέπει η έκθεση).

Όπως και σε άλλες χώρες της περιφέρειας, το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης βελτιωθεί, με μείωση 73% του ελλείμματος σε 5,6 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ το 2012.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΟΔΔΗΧ έχει μικρότερη δραστηριότητα στην αγορά των εντόκων από την αρχή του έτους, μετά την έκδοση 48 δισ. ευρώ το 2012. Ο στόχος να μειωθούν οι εκδόσεις των εντόκων στα 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 φαίνεται ρεαλιστικός στη Natixis, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι επόμενες δόσεις των χρημάτων διάσωσης θα δοθούν κανονικά.

Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 6 δημοπρασίες, λίγο κάτω από 8 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να είναι ικανοποιητική για τις δημοπρασίες του Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v