Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Αντίρροπες δυνάμεις, στηρίξεις & ο κίνδυνος

Πώς το «θερμό» χρήμα ανέβασε και έριξε το Χ.Α. Η μάχη των 940 μονάδων και πού ποντάρουν πωλητές και αγοραστές. Οι κρίσιμες στηρίξεις και γιατί κινδυνεύει η αγορά να βγει από το ραντάρ των ξένων.

XA: Αντίρροπες δυνάμεις, στηρίξεις & ο κίνδυνος
Θα έχει διάρκεια η αντεπίθεση των αγοραστών ή η αγορά θα διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, φθάνοντας πιθανώς ως τη σημαντική στήριξη των 275-77 μονάδων του 25άρη;

Το παραπάνω ερώτημα συμπυκνώνει τις αντίρροπες δυνάμεις που συγκρούονται στο Χ.Α. Από τη μία είναι όσοι επενδυτές θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι αποτιμήσεις είναι λογικές και από την άλλη όσοι ανησυχούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Παρότι η επαναφορά του πολιτικού ρίσκου λόγω της Ιταλίας και των ανησυχιών για το αν θα βγει το ελληνικό πρόγραμμα δικαιολογούν τη διόρθωση, σε αυτήν τη φάση μέτρησε, σύμφωνα με χρηματιστές, περισσότερο ο κανόνας «αγορά που δεν ανεβαίνει πέφτει».

Το τελευταίο κύμα ανόδου (από τις 950 ως τις 1.052,83 μονάδες του Γενικού Δείκτη) τροφοδοτήθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους, κυρίως από traders με αποτέλεσμα τα χαρτιά να «ξεφουσκώσουν» γρήγορα, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καταλύτης για υψηλότερα επίπεδα.

Η εκτίμησή τους θα δικαιωθεί αν η αγορά βρει στήριξη στην περιοχή των 940 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 307-309 μονάδων του FTSE ASE 25 ή έστω στο χαμηλότερο επίπεδο των 297 μονάδων του 25άρη.

Η πρώτη θετική ένδειξη για τους «ταύρους» είναι ότι κάποιοι από αυτούς που πούλησαν νωρίς, την περασμένη Παρασκευή, μεταπήδησαν στην πλευρά των αγοραστών, ενισχύοντας θέσεις σε τίτλους όπως αυτοί των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ κ.ά.

Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και το γεγονός ότι τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν μειώσει εδώ και μήνες σημαντικά τις θέσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους και επομένως δεν θα πιέσουν την αγορά για να βρουν ρευστότητα να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις-«μαμούθ» των τραπεζών, όπως αναλύει η στήλη Χαμαιλέων.

Για να κερδίσουν, όμως, το στοίχημα, οι «ταύροι» θα πρέπει να αναστρέψουν το κυρίαρχο ακόμη αρνητικό κλίμα.

Τις τελευταίες ημέρες εγχώριοι και ξένοι παίκτες βλέπουν το ποτήρι για το Χ.Α. μισοάδειο εκτιμώντας ότι η αγορά θα βρει ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα. Το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τους ίδιους, εξαργύρωσε γρήγορα την «προίκα» της μείωσης του κινδύνου Grexit και έμεινε χωρίς καταλύτη καθώς απουσιάζουν τα νέα, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση.

Η κυβέρνηση εμφανίζει δυσκολίες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις όπως αυτές των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ πηγαίνουν λίγο πιο πίσω, και τα μάκρο στοιχεία δεν διασκεδάζουν τη βασική ανησυχία ότι η ύφεση μπορεί να είναι και φέτος μεγαλύτερη από τον επίσημο στόχο, ανατρέποντας ενδεχομένως τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τα έσοδα.


Ο κίνδυνος να χαλάσει το κλίμα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Χ.Α., στην τρέχουσα φάση, είναι σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο ΑΧΕ να χαλάσει οριστικά το κλίμα. Σε αυτήν την περίπτωση, η διόρθωση των αποτιμήσεων θα πάρει νέες στροφές και θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να επανέλθει το Χ.Α. στα ραντάρ των ξένων.

Κρίσιμο για τον ίδιο είναι να παραμείνει το χρηματιστήριο μεταξύ των αγορών με την καλύτερη φετινή απόδοση. Η υπεραπόδοση του Χ.Α. είναι «προίκα» καθώς αναγκάζει τα hedge funds να επαναδραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, σημειώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Νοέμβριο και έπειτα hedge funds που είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια επανήλθαν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην άνοδο του Γενικού Δείκτη έως τις 1.052 μονάδες.


Οι κρίσιμες στηρίξεις για τον FTSE ASE 25

Αν το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχυθεί στα τρέχοντα επίπεδα, τότε το Χ.Α. θα κρατήσει τη στήριξη των 307-08 μονάδων του 25άρη και θα επιδιωχθεί μια πρώτη αντίδραση ως την περιοχή των 319 μονάδων, όπου και θα τσεκαριστούν οι πραγματικές διαθέσεις των αγοραστών.

Οι ελπίδες των ταύρων δεν χάνονται οριστικά ούτε αν ο FTSE ASE 25 διολισθήσει ως τις 297 μονάδες και αντιδράσει εν συνεχεία ανοδικά. Αν όμως υποχωρήσει χαμηλότερα, η επόμενη ισχυρή στήριξη είναι η περιοχή των 275-277 μονάδων.


Τι συμβαίνει σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε σύντομα από τα υψηλά των 7,76 ευρώ στα 6,50 ευρώ, επίπεδα που προς το παρόν παρέχουν στήριξη, λόγω των μεθοδικών αγορών από ξένο παίκτη με θέση στον τίτλο. Το ερώτημα είναι αν ο τίτλος κρατήσει τα παραπάνω επίπεδα με την αγορά να διολισθαίνει χαμηλότερα.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Ο τίτλος έδειξε έλλειψη momentum αδυνατώντας να διασπάσει πειστικά ανοδικά τα 6,50 ευρώ, όταν η αγορά βρισκόταν στα υψηλά της, με αποτέλεσμα ξένα hedge funds και ακολούθως εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια να... στοπάρουν θέσεις ή να μειώσουν έκθεση.

Τεχνικά η περιοχή των 5,54 ευρώ λειτουργεί ως πρώτη γραμμή στήριξης, η πλειονότητα της αγοράς όμως περιμένει τον ΟΤΕ στην περιοχή των 5,25 ευρώ και κάποιοι ως και τα 4,85 ευρώ. Η έλλειψη ισχυρών αγορών στη μετοχή καθιστά πιθανότερο σενάριο τη διολίσθηση κάτω και από τα 5,54 ευρώ.

Ακόμη χειρότερη είναι η ποιότητα των εισροών στη ΔΕΗ, ο τίτλος της οποίας είδε ως και τα 8,28 ευρώ για να διορθώσει ταχύτατα λόγω των πωλήσεων από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο του τίτλου.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v