Εισηγμένες: Ο "χάρτης" των μερισμάτων!

Ποιες εταιρείες του ΧΑ προσφέρονται για επενδυτές που θέλουν να στραφούν στην "ασφάλεια" των μερισματικών αποδόσεων. Τι δείχνουν τα στοιχεία. Τα πιθανά "outsider" που κρύβει το ταμπλό. Οι επιστροφές κεφαλαίου.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των μερισμάτων!
Υπάρχουν δύο κυρίως λόγοι για τους οποίους παρατηρείται στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στα μερίσματα:

Πρώτον, η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν όψει σημαντικών εξελίξεων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Και δεύτερον, το γεγονός ότι πλησιάζουμε χρονικά στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, στο πλαίσιο των οποίων θα κλειδώσουν οι αποφάσεις τους για διανομή μερισμάτων και επιστροφή κεφαλαίου.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως φέτος αναμένεται να διανείμουν μέρισμα ακόμα λιγότερες επιχειρήσεις από πέρυσι. Και αυτό όχι μόνο επειδή μειώθηκε περαιτέρω η κερδοφορία τους (η πλειονότητα εμφάνισε ζημίες στις λογιστικές καταστάσεις του 2012), αλλά και γιατί πολλές κερδοφόρες εταιρείες αποφάσισαν να ακολουθήσουν συντηρητικότερη πολιτική, είτε για να αμυνθούν στην κρίση, είτε για να εκμεταλλευθούν τις όποιες ευκαιρίες προκύψουν από αυτή.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το στοιχείο πως έχουν αποφασίσει να προτείνουν στις γενικές τους συνελεύσεις τη μη διανομή μερίσματος αρκετές κερδοφόρες εταιρείες, μεταξύ των οποίων Σαράντης, Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, Μύλοι Λούλη, Centric, FG Europe, Folli Follie, Inform Λύκος, ΕΛΒΑΛ, Γαλαξίδι, Μύλοι Κεπενού και Αφοί Καράτζη.

Στην ίδια κατηγορία ενδεχομένως να ενταχθούν και άλλες κερδοφόρες εισηγμένες που το 2012 ήταν κερδοφόρες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει τη φετινή μερισματική τους πολιτική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο ΟΤΕ, η Profile, η Space Hellas κι η Ελτον Χημικά.

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών αποτελεσμάτων του 2012, φέτος δεν αναμένεται να δούμε μερίσματα σε κλάδους όπως οι τράπεζες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κατασκευές, τα media, οι κλωστοϋφαντουργίες, οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής, σχεδόν όλοι οι μεταλλουργικοί όμιλοι, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, η πλειονότητα των εμπορικών εταιρειών κ.ά.


Επιλογές από το ταμπλό

ΟΤΕ:
Το πιθανότερο είναι πως ο Οργανισμός δεν θα διανείμει μέρισμα (όπως και πέρυσι) σε μια προσπάθειά του να τονώσει περαιτέρω τη ρευστότητά του, ωστόσο -σύμφωνα με αναλυτές- τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ιδίως μετά την πώληση της θυγατρικής της Globul, το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από φέτος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Eurobank Properties-Trastor-MIG Real Estate: H ΜΙG Real Estate δεν θα διανείμει μέρισμα, ενώ αντίθετα η Trastor θα μοιράσει 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank Properites δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη μερισματική της πολιτική.

ΕΧΑΕ: Μέρισμα 0,09 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,03 ευρώ (άθροισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή) θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

Πλαίσιο: Από τα 8 λεπτά πέρυσι, το φετινό μέρισμα έχει αποφασιστεί να αυξηθεί στα 12 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή. Παρά την κατά 50% αύξηση, το διανεμόμενο μέρισμα είναι πολύ μικρότερο του συνόλου των καθαρών κερδών και ακόμη πιο μικρό ποσοστό σε σχέση με τις ελεύθερες ταμειακές ροές που σημείωσε η εισηγμένη μέσα στο 2012.

Ελληνικά Πετρέλαια - Motor Oil: Οι δύο όμιλοι σημείωσαν ικανοποιητικά κέρδη μέσα στο 2012 και επιπλέον έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα διανείμουν μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου. Με τη σειρά της, η Motor Oil αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, αφήνοντας και αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου.

Τέρνα Ενεργειακή: Καθόλου άσχημη η επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

ΟΠΑΠ: Οι ανάγκες για επενδύσεις είναι σημαντικές και αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κερδοφορίας έχει επηρεάσει το ύψος του μερίσματος. Πρόπερσι είχε διανείμει 1,54 ευρώ, πέρυσι 0,72 ευρώ και φέτος θα προταθεί προς έγκριση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση το ποσό του 0,57 ευρώ ανά μετοχή.

Coca Cola Hellenic-S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Οι δύο εταιρείες επέλεξαν πέρυσι να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους μέσα από (αφορολόγητες) επιστροφές κεφαλαίου. Η αγορά αναμένει και φέτος πως κάποια ποσά θα κατευθυνθούν προς τους μετόχους.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Πέρυσι ο ΟΛΠ είχε διανείμει 0,01 ευρώ ανά μετοχή και ο ΟΛΘ 0,4 ευρώ. Και οι δύο εισηγμένες θα ανεβάσουν φέτος τον πήχη μοιράζοντας 0,05 ευρώ ο ΟΛΠ και 0,60 ευρώ ανά μετοχή ο ΟΛΘ αντίστοιχα.

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Πέρυσι η ΕΥΔΑΠ είχε διανείμει 0,17 ευρώ ανά μετοχή και η ΕΥΑΘ 0,188 ευρώ. Για φέτος θα προταθεί η διανομή ελαφρά χαμηλότερων μερισμάτων (0,15 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ και 0,162 ευρώ για την ΕΥΑΘ).

Ευρωπαϊκή Πίστη: Για μία ακόμη χρονιά η ασφαλιστική εταιρεία σημείωσε υψηλά κέρδη, με αποτέλεσμα να διπλασιάσει το ποσό του μερίσματος από το 0,05 στο 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Καρέλιας: Μια μετοχή που παραδοσιακά εντυπωσιάζει με το υψηλό μέρισμα που διανέμει. Πέρυσι είχε δώσει 7,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φέτος θα μοιράσει 8,52 ευρώ ανά μετοχή.

ΖΑΜΠΑ: Τα χρήματα λιμνάζουν εδώ και χρόνια στο ταμείο της εταιρείας. Η διοίκησή της θα προτείνει -όπως και πέρυσι- τη διανομή μερίσματος 0,27 ευρώ ανά μετοχή.

Autohellas: Εταιρεία που έχει συνηθίσει τους μετόχους της σε γενναιόδωρα μερίσματα και σε επιστροφές κεφαλαίου. Για φέτος, θα προταθεί η διανομή 0,12 ευρώ, έναντι 0,15 ευρώ πέρυσι, λόγω της ελαφρά μειωμένης κερδοφορίας.

ΓΕΚΕ (President): Πέρυσι, η εταιρεία δεν προχώρησε μόνο στη διανομή υψηλού μερίσματος (0,40 ευρώ), αλλά και σε μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου. Φέτος πρότεινε τη διανομή 0,29 ευρώ ανά μετοχή, λόγω και της μειωμένης κερδοφορίας.

ΜΕΤΚΑ: Σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (0,75 ευρώ), αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο το φετινό μέρισμα της εταιρείας (0,25 ευρώ ανά μετοχή).

Intralot: Μείωση μερίσματος από το 0,003535 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι σε 0,002623 ευρώ φέτος.

Newsphone και Καραμολέγκος: Θα διανείμουν ό,τι και πέρυσι (0,014 και 0,01 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα).

Πλαστικά Θράκης: Η διοίκηση αναφέρει στις λογιστικές της καταστάσεις ότι θα διανείμει το καθαρό ποσό του 1,569 εκατ. ευρώ (0,034 ευρώ ανά μετοχή).

Μετά την περυσινή αποχή, στη διανομή μερίσματος επιστρέφει από φέτος η ΔΕΗ (0,025 ευρώ ανά μετοχή).

Γενναιόδωρες επιστροφές κεφαλαίου έχουν αποφασίσει εταιρείες όπως η Κανάκης (0,10 ευρώ ανά μετοχή - η διανομή του έχει ήδη ξεκινήσει) και η Ideal (0,37 ευρώ ανά μετοχή), ενώ επίσης την απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου αγνώστου ύψους έχει ανακοινώσει και η Flexopack.

Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εισπράξουν είτε μέσω μερίσματος, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, μέτοχοι αρκετών άλλων εταιρειών όπως για παράδειγμα των MLS, Ικτίνος Μάρμαρα, Κρι Κρι, Mevaco, Πλαστικά Κρήτης και Κυριακίδης Μάρμαρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v