Αγορές: Αστάθεια και στροφή στα «σίγουρα»

Πιο επιφυλακτικοί οι αναλυτές στο νέο επενδυτικό τοπίο. Το ράλι και ο προβληματισμός για τη συνέχεια. Οι αποτιμήσεις και πού κρύβονται οι ευκαιρίες. Στο προσκήνιο έρχονται τίτλοι με υψηλά μερίσματα.

Αγορές: Αστάθεια και στροφή στα «σίγουρα»
Μετά την προσέγγιση νέων υψηλών πέντε ετών που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες πολλές αγορές, οι αναλυτές προβλέπουν τώρα πως η αστάθεια θα είναι καθοριστικός επενδυτικός παράγοντας σε όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Η αφορμή δόθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και την επάνοδο του πολιτικού ρίσκου στην εξίσωση. Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων μπορεί και πάλι να εισέλθουν στο μάτι του κυκλώνα τεστάροντας το περίφημο πλέον whatever it takes του Μ. Ντράγκι.

Οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές (MSCI World Index) το τελευταίο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο σχεδόν 9%, ενώ ο τομέας με τα πιο εντυπωσιακά κέρδη (+20%) ήταν ο χρηματοοικονομικός (+60% στο εξάμηνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες), τη στιγμή που οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας ήταν η περιοχή με τις καλύτερες αποδόσεις (17%).

Ωστόσο, παρότι η χρονιά ξεκίνησε με τα risky assets (μετοχές, πρώτες ύλες, εταιρικά ομόλογα, ομόλογα αναδυόμενων αγορών) να κινούνται ανοδικά, με βασικό χαμένο το δολάριο, η αστάθεια πλέον δείχνει να καθορίζει την επενδυτική ψυχολογία και το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει κέρδη. Παράλληλα, και ο δείκτης VIX, που μετρά τη μεταβλητότητα των μετοχών του S&P 500, ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη του. Η περίοδος της υπερβολικής αισιοδοξίας που έχει επικρατήσει από τον Νοέμβριο του 2012 στις αγορές, μάλλον βρίσκεται στο τέλος της.

Σε επίπεδο απόλυτων αποδόσεων, οι περισσότεροι ειδικοί των αγορών θεωρούν πως τα μεγάλα κέρδη τους τελευταίους μήνες προήλθαν από την άφθονη ρευστότητα στο σύστημα. Το στοιχείο, όμως, που φαίνεται να έχει κάνει την εμφάνισή του και πάλι και φαίνεται πως έχει δώσει ανάσες στη συνέχεια του ράλι είναι το carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα. Το γεν έχει πέσει 13% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εφόσον η εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες αγορές διατηρηθεί και το volatility δεν χτυπήσει υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές φαίνεται ότι είναι και πάλι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν το φθηνό γεν για να χρηματοδοτήσουν τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως έγινε κατά κόρον την περίοδο 2004-2008, όταν το γεν είχε χάσει περίπου 20% σε σχέση με το δολάριο.

Οι αγορές γίνονται σπαζοκεφαλιά και πάλι, ενώ είναι μάλλον θέμα χρόνου το rollover σε πιο αμυντικά χαρτιά.


Στροφή στα μερίσματα

Η στάθμιση παραμένει ακόμη υπέρ των μετοχών, ωστόσο αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι επενδυτές σιγά-σιγά θα πρέπει να κινηθούν από τις μετοχές με υψηλά beta στις μετοχές με μέρισμα. Οι τίτλοι με υψηλά και σχετικά σίγουρα μερίσματα δεν τοποθετούνται ακόμη στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών, αλλά αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς οι προσεχείς μήνες μάλλον θα χαρακτηριστούν από τη στροφή στα χαρτιά των μερισμάτων.

Η προτίμηση των αναλυτών στις στρατηγικές υψηλών μερισμάτων βασίζεται σε διάφορα επιχειρήματα. Μετά τη δραματική περικοπή τους από το 2009 έως και πέρσι, η βελτίωση των ισολογισμών των εταιρειών θα πρέπει να προκαλέσει αυξήσεις στα μερίσματα και στις επιστροφές κεφαλαίου των εταιρειών εντός των επόμενων 12 μηνών.

Αυτή η άνοδος θα προέλθει από τη σημαντική ενίσχυση των ταμειακών ροών και από το ότι οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι πιο υγιείς από το 2007, όταν οι μετοχές βρίσκονταν και πάλι σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Σημαντικό επιχείρημα είναι το γεγονός ότι σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες τα μερίσματα θα συμβάλουν σημαντικά στη συνολική απόδοση των μετοχών, αλλά και στη ρευστότητα των χαρτοφυλακίων. Επίσης, οι τοποθετήσεις σε κλάδους και μετοχές με καλά μερίσματα συχνά υπερισχύουν σε αποδόσεις της αγοράς. Αυτή η στρατηγική είθισται να υπεραποδίδει σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές των μετοχών έχουν πια κινηθεί ανοδικά και οι αποτιμήσεις έχουν ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα

Ωστόσο, το επιχείρημα που υποστηρίζει τη στροφή σε μετοχές με μερίσματα είναι η αναζήτηση αποδόσεων (yield). Με τις μερισματικές αποδόσεις να ξεπερνούν πια τις αποδόσεις τόσο των εταιρικών όσο και των κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να στραφούν ξανά στα μερίσματα. Σε κλάδους όπως η ενέργεια, οι εταιρείες κοινής ωφελείας και οι τηλεπικοινωνίες, οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται ψηλότερα των αντίστοιχων των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι επιχειρήσεις.


Η εικόνα των εταιρειών

Όπως αναφέρθηκε, η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην εξίσωση και πάλι αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία των αγορών, όμως από την άλλη πλευρά οι εταιρικοί ισολογισμοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από το 2007, όταν οι μετοχές βρίσκονταν σε παρόμοια επίπεδα. Παράλληλα, το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες διατηρούν ισχυρές θέσεις σε διαθέσιμα και ότι στην Ευρώπη το 2012 ήταν το πιο φτωχό έτος σε συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2003, μπορεί να κρύβει θετικές εκπλήξεις.

Με την προσήλωση των εταιρειών στη μείωση του κόστους τα τελευταία έτη, το βάρος των διοικήσεων είναι πιο πιθανό πλέον να μετακινηθεί προς την αύξηση των εσόδων και της αποδοτικότητας μέσω οικονομιών κλίμακας.

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του S&P 500 το δ΄ τρίμηνο του 2012 ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, σε επίπεδο όχι μόνο καθαρών κερδών, αλλά και ταμειακών ροών, που ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της ποιότητας των κερδών επιβεβαιώνεται από την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους, αφού ο συνδυασμός ήπιας αύξησης των εσόδων και περιστολής του κόστους έχει φέρει άνοδο και των λειτουργικών περιθωρίων.

Για το 2013, αναμένεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 κατά 8,5% και κατά 11,4% για το 2014, ενώ στην ευρωζώνη και στον δείκτη Euro Stoxx 50 το ποσοστό αύξησης κυμαίνεται στο 9,8% φέτος.

Το στοιχείο, όμως, που έχει σημασία είναι ότι οι προβλέψεις των κερδών, παρότι θετικές, φθίνουν εδώ και τρεις μήνες. Στις αναδυόμενες αγορές, το ποσοστό αύξησης προβλέπεται στο 22% φέτος και στο 15% το 2014, ενώ για την Ιαπωνία εκτιμάται ότι η μεγάλη άνοδος (38%) έχει να κάνει κυρίως με το χαμηλό σημείο σύγκρισης.


Οι αποτιμήσεις

Οι δείκτες αποτίμησης των αγορών σε μεσοπρόθεσμη βάση δείχνουν ότι πλέον οι περισσότερες διαπραγματεύονται σε μάλλον ουδέτερα επίπεδα. Ωστόσο, σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν προτιμότερη κατηγορία επένδυσης.

Με μια απλή ματιά στη διαφορά μεταξύ των earnings yield στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και της απόδοσης των ομολόγων παγκοσμίως, φαίνεται ότι οι μετοχές είναι ακόμα αρκετά φθηνότερες σε σύγκριση με τα ομόλογα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Οι μερισματικές αποδόσεις των αγορών είναι 2,2% για τις ΗΠΑ και 3,9% για την ευρωζώνη, ενώ οι δείκτες P/E για φέτος εκτιμώνται σε 13,6 φορές για τις ΗΠΑ και σε 12,3 φορές για την Ευρώπη.

Επίσης, ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα και στα high yield, οι επενδυτές φαίνεται να προτιμούν τα δεύτερα, αφού οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομόλογων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, για παράδειγμα, είναι χαμηλότερα του 2% και κάτω από το 1,7%, αντίστοιχα.


Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v