Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι εταιρίες σε επιτήρηση - μία σε αναστολή

Βαρύς έπεσε ο ”πέλεκυς” του Δ.Σ. του Χ.Α., καθώς μετά τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του 2004 αποφασίσθηκε πως έξι εταιρίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμπεριληφθούν στην κατηγορία ”Υπό επιτήρηση”, ενώ μία περνά σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Όλες οι λεπτομέρειες της απόφασης. Οι αλλαγές στους δείκτες.

Εξι εταιρίες σε επιτήρηση - μία σε αναστολή
Tις περιπτώσεις που εμπίπτουν στα ποσοτικά κριτήρια του κανονισμού λειτουργίας όσον αφορά στην υπαγωγή εταιριών στα μοντέλα διαπραγμάτευσης ”υπό επιτήρηση” και ”χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα” εξέτασε το Δ.Σ. του Χ.Α. με βάση τις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές – λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2004 των εισηγμένων εταιριών.

Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε να τεθούν έξι (6) εταιρίες στο μοντέλο διαπραγμάτευσης ”υπό επιτήρηση”.

Επιπρόσθετα, αποφασίσθηκε να τεθεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης μία (1) εταιρία λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Επίσης, μία (1) εταιρία περνά από το καθεστώς επιτήρησης στην τρίωρη.

Οι παραπάνω αποφάσεις ισχύουν από την αυριανή (4/3/05) συνεδρίαση, ενώ αποφασίσθηκαν και αλλαγές στους δείκτες.

Ειδικότερα:

* Οι εταιρίες Fanco, Κλωστήρια Κορίνθου, Εικόνα Ηχος και Elephant τίθενται στο μοντέλο διαπραγμάτευσης ”υπό επιτήρηση” επειδή εμπίπτουν στο κριτήριο του άρθρου 110 παρ. α του Κανονισμού του Χ.Α. (εμφάνιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων για 3 συνεχείς χρήσεις χωρίς ενδείξεις για σημαντική μείωση ζημιών και για ανάκαμψη της κερδοφορίας).

* Οι εταιρίες ΕΤΜΑ και Χαλυβδοφύλλων τίθενται στο μοντέλο διαπραγμάτευσης ”υπό επιτήρηση” επειδή εμπίπτουν στο κριτήριο του άρθρου 110 παρ. γ του Κανονισμού του Χ.Α. (εμφάνιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων στην τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο μέγεθος από τα κέρδη ή τις ζημίες της χρήσης που προηγήθηκε και μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρίας).

• Οι μετοχές της εταιρίας Όμιλος Ιντεάλ τίθενται σε προσωρινή αναστολή μέχρι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την διαμόρφωση θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Ακόμη το Δ.Σ. αποφάσισε τη μεταφορά από το μοντέλο διαπραγμάτευσης ”υπό επιτήρηση” των μετοχών της εταιρίας MULTIRAMA ΑΕΒΕ στο μοντέλο της 3ωρης διαπραγμάτευσης, από αύριο 4.3.2005, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 109 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές αρχές, από το σύνολο των 359 εισηγμένων εταιριών, 345 απέστειλαν τις λογιστικές καταστάσεις με το περιεχόμενο και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από το ΠΔ 360/85. Για 12 από τις παραπάνω εταιρίες η διαχειριστική τους χρήση δεν έληγε στις 31/12/04.

Εξάλλου, από τις 23 μετοχές που βρίσκονται υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, 14 δεν προσκόμισαν τα σχετικά στοιχεία, ενώ 9 εταιρίες εκπλήρωσαν τις σχετικές υποχρεώσεις τους.

• 275 εταιρίες σημείωσαν κέρδη προ φόρων κατά τη χρήση 2004.

• 20 εισηγμένες εταιρίες παρουσίασαν κέρδη προ φόρων άνω των 65 εκατ. ευρώ

• 46 εταιρίες σημείωσαν κέρδη προ φόρων που κυμάνθηκαν μεταξύ 65 και 10 εκατ. ευρώ

• 52 εταιρίες παρουσίασαν κέρδη μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ.

• Ενώ τα κέρδη προ φόρων των υπολοίπων 157 εταιριών κυμάνθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο των 5 εκατ. ευρώ.

• 58 εταιρίες σημείωσαν ζημίες κατά την οικονομική χρήση του 2004.

• 67 εταιρίες παρουσίασαν αρνητικά ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης.

Για 35 από αυτές ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά.

Επίσης 21 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. ευρώ, 74 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μεταξύ 100 και 500 εκατ. ευρώ, 52 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ, 171 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μεταξύ 3 και 50 εκατ. ευρώ και 15 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκατ. ευρώ.

Στην εξέταση για την υπαγωγή στις κατηγορίες ”υπό επιτήρηση” και ”χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα” δεν συμπεριλήφθηκαν οι εταιρίες που ανήκουν στους κλάδους Χρηματοδοτικής Μίσθωσης, Τραπεζών, Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και Ασφαλειών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του χρηματιστηρίου, τα κριτήρια αξιολόγησης για τις εταιρίες αφορούν στα εξής:

1. Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων σε 3 συνεχόμενες χρήσεις.

2. Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της χρήσεως που προηγήθηκε και σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

3. Κύκλο εργασιών κάτω από 3 εκατ. ευρώ

4. Αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Τέλος, λόγω της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την υπαγωγή των μετοχών της εταιρίας Fanco σε καθεστώς επιτήρησης από 4/3/2005, προβλέπεται η άμεση διαγραφή των μετοχών της από τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει.

Πιο συγκεκριμένα:

• Οι μετοχές της εταιρίας Fanco διαγράφονται από τον δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακή Ταχύτητας και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας Veterin με συντελεστή στάθμισης 100%.

• Οι μετοχές της εταιρίας Fanco διαγράφονται από τον Βιομηχανικό δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας Μουζάκης.

Η αντικατάσταση θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης της 3/3/2005.

* Αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση των εταιριών 31/12/2004 (οικονομικές / λογιστικές καταστάσεις, πίνακες αντληθέντων κεφαλαίων, πρόσθετα στοιχεία χρηματοοικονομικής πληροφόρησης) καθώς και σχολιασμός επί των αποτελεσμάτων τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Χ.Α.

** Οι χρηματιστηριακές αρχές απευθύνθηκαν στις συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες στη συνέχεια απέστειλαν απαντητικές επιστολές.

Οι απαντήσεις των εταιριών δόθηκαν αργά το βράδυ στη δημοσιότητα και δημοσιεύονται στη σελίδα Έιδήσεις - Επιχειρήσεις του euro2day.gr. Μπορείτε να τις αναζητήσετε είτε επισκεπτόμενοι τη σελίδα είτε με τον κωδικό της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v