Χ.Α.: Tα… long μηνύματα της αγοράς

Η τεχνική ανάλυση δίνει σήματα αγορών σε κάθε πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αρνητικός πρωταγωνιστής. Τι δείχνουν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2013.

Χ.Α.: Tα… long μηνύματα της αγοράς
Με υψηλά κέρδη στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πωλήσεις στον κλάδο των τραπεζών κινείται η πρώτη εβδομάδα του έτους. Η τεχνική ανάλυση δίνει σήματα αγορών σε πτωτικές κινήσεις του Γενικού Δείκτη, ενώ αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αρνητικός πρωταγωνιστής, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό.

Για την ώρα, πάντως, ο τζίρος δεν συνάδει με τον αγοραστικό πυρετό που εντοπίζει κανείς σε επιμέρους μετοχές των οποίων τα κέρδη ξεπερνούν ήδη το 15%. Οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 εκατ. κατά μέσο όρο.

Οι αγοραστές ξεκίνησαν το νέο έτος δυναμικά και οδήγησαν την αγορά υψηλότερα, παρότι οι τράπεζες παραμένουν αδύναμες. Βαραίνει άλλωστε και η ειδησεογραφία που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις και θα κινηθούν κοντά στα 21 δισ. ευρώ, γεγονός που δίνει το έναυσμα για νέες ρευστοποιήσεις.

Η αγορά την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου κινήθηκε ελαφρά πτωτικά έως τις 12.00 με τον Γενικό Δείκτη στις 931 μονάδες. Έπειτα συνέχισε ανοδικά, με τους όγκους συναλλαγών ωστόσο να παραμένουν ήπιοι. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο τελικά 1,17% σε ημερήσιο επίπεδο, στις 952,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε επίσης άνοδο 0,97% στις 325,77 μονάδες. Στον αντίποδα, ο δείκτης των τραπεζών είχε εβδομαδιαίες απώλειες 2,5%.

O FTSE Large Cap για το 2013 ξεκίνησε με κέρδη 3,3%, ενώ και ο Γενικός Δείκτης με 4,34% μπήκε με το δεξί στο 2013.

Αντίθετα, ο δείκτης των τραπεζών βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος -2,6%, έχοντας γνωρίσει το τελευταίο τρίμηνο πτώση 19%, ενώ η αγορά κερδίζει 22,5%.


Η τεχνική ανάλυση

Οι ελληνικές μετοχές, πλην των τραπεζικών, κινούνται κοντά σε ισχυρά τεχνικά μεσοπρόθεσμα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά δυναμικά μετά την πρόσφατη διόρθωση προς τον ΕΚΜΟ 20 ημερών.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ο Relative Strength Index (RSI) 14 ημερών έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη. Με την ψυχολογία και την εικόνα της αγοράς, όμως, κάθε πιθανή διόρθωση δεν δείχνει να μπορεί να οδηγήσει την αγορά κάτω από τον ΕΚΜΟ 20 ημερών, ενώ η Σοφοκλέους παραμένει long only έως και τις 850 μονάδες.

Αντίθετα, ο δείκτης των τραπεζών παραμένει σε πτωτική φάση και για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να διασπάσει αρχικά τις 260 μονάδες, που είναι και ο ΕΚΜΟ των 55 ημερών. Η πρώτη στήριξη παραμένει στα χαμηλά της 31ης Δεκεμβρίου και στις 226 μονάδες. Το επόμενο σημείο είναι οι 221 μονάδες, ενώ πολύ σημαντική στήριξη είναι τα επίπεδα των 200 μονάδων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίασης της Τρίτης 18/12.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v