Eισηγμένες: Χρονιά των deals το 2013

O χορός των επιχειρηματικών συμφωνιών έχει ξεκινήσει. Ποιοι παράγοντες αναμένεται να επιδράσουν καταλυτικά τους επόμενους μήνες. Πού αποβλέπουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες και τι «παίζει» με τις τράπεζες.

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Eισηγμένες: Χρονιά των deals το 2013
Με ευρεία σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. προσπαθούν είτε να αμυνθούν αποτελεσματικότερα στην κρίση περιορίζοντας την έκθεσή τους σε τραπεζικό δανεισμό, είτε να εκμεταλλευθούν υπάρχουσες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο αριθμός των επιχειρηματικών αυτών κινήσεων έχει αυξηθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που σε κάποιον βαθμό οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος και των προσδοκιών γύρω από την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων εκτιμούν πως τέτοιες κινήσεις θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και μειωθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση συμφωνιών αναμένεται να παίξει και η επικείμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του α΄ εξαμήνου, εξέλιξη που -σύμφωνα με ορισμένους- θα ωθήσει τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ομίλων να κλείσουν αρκετές εκκρεμότητες του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τους βασικούς μετόχους των εταιρειών που οφείλουν μεγάλα ποσά ώστε είτε να βάλουν το χέρι στην τσέπη μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, είτε να παραχωρήσουν τις εταιρείες τους σε ισχυρότερους ομίλους, με σκοπό να εισπραχθούν όσα δάνεια γίνεται να εισπραχθούν και να σωθούν όσες θέσεις εργασίας μπορούν να σωθούν.

Το βασικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώνεται κυρίως:

α) Σε ομίλους με εξαγωγικό προσανατολισμό ή σε επιχειρήσεις τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των οποίων απευθύνονται σε πελάτες εκτός Ελλάδας (π.χ. τουρισμός).

β) Σε δραστηριότητες που έχουν μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, όπως υποδομές, τυχερά παιχνίδια κι επιλεγμένα ακίνητα.

γ) Σε εισηγμένες που προβλέπεται να βγουν ενισχυμένες μετά το τέλος της κρίσης.

δ) Σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεν προβλήματα, αλλά οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε… γενναία κουρέματα.

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις διαπιστώνεται πως μεταξύ των στόχων των επιχειρήσεων που επιδιώκουν επιχειρηματικές συμφωνίες συγκαταλέγονται:

• Η μείωση της έκθεσης στον τραπεζικό δανεισμό.
• Η περαιτέρω δραστηριοποίηση στις αγορές του εξωτερικού.
• Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των ευκαιριών της κρίσης στην εσωτερική αγορά.
• Η κίνηση αναδιάρθρωσης μέσα από πωλήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και απόκτησης άλλων.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους άλλους κλάδους, οι άνθρωποι της αγοράς δεν αναμένουν ρευστοποιήσεις σε θυγατρικές τραπεζών του εξωτερικού. Εκτιμούν ότι οι όποιες ενδεχόμενες εκποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων περιορίζονται στον ασφαλιστικό κλάδο και σε μετοχικές θέσεις που δεν συνδέονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο βασικός λόγος είναι πως οι θυγατρικές των τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη αφενός πολύ δύσκολα θα έπιαναν ικανοποιητικά τιμήματα, αφετέρου οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις είναι η κυριότερη πηγή αναπτυξιακών προοπτικών για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους μέσα στην επόμενη πενταετία. Το συγκεκριμένο σκεπτικό που αρχικά υποστηριζόταν μόνο από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σήμερα φέρεται να έχει υιοθετηθεί και από την τρόικα.


Οι τελευταίες «συμφωνίες»

Μερικές από τις επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων μηνών είναι οι εξής:

Folli Follie: Μέσα από την πώληση της δραστηριότητας των ΚΑΕ, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου θα πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, όταν η διοίκηση της εισηγμένης προβλέπει σημαντικά θετικές ταμειακές ροές από το 2013 και μετά. Έτσι, σβήνει η εικόνα του βαρυφορτωμένου με δάνεια ομίλου και ο κίνδυνος της μετοχής περιορίζεται δραστικά.


ΟΤΕ: Η διοίκηση του Οργανισμού είναι αισιόδοξη για την πώληση των θυγατρικών της Globul και της Hellas Sat το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων πωλήσεων, σε συνδυασμό με τη (μερική έστω) αναχρηματοδότηση του δανεισμού των δανείων που λήγουν μέσα στην επόμενη διετία, επιλύει μια και καλή το ζήτημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του Οργανισμού, με δεδομένες τις σε μεγάλο βαθμό θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνει.


S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Η εταιρεία απέκτησε φέτος την αμερικανική Rock Minerals έναντι 55,4 εκατ. δολαρίων (εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ-Μεξικό), ενώ είχε υπογράψει προσύμφωνο πώλησης για τη δραστηριότητά της στον βωξίτη στον όμιλο Μυτιληναίου. Τελικά η συμφωνία πώλησης δεν ολοκληρώθηκε.


ΤΙΤΑΝ: Ο όμιλος προχώρησε φέτος στην άντληση 50 εκατ. ευρώ μέσα από την προσέλκυση συνεταίρου (IFC) σε θυγατρικές των Βαλκανίων. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κίνησης ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού. Πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις, σε μια περίοδο όπου το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης έχει ήδη ολοκληρωθεί.


Aegean Airlines: Η εταιρεία διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο (περισσότερα μετρητά από τραπεζικές υποχρεώσεις) και θα προχωρήσει στην εξαγορά της Olympic Air, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του σχετικού deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως η συνένωση των δύο εταιρειών σε ένα σχήμα είναι αναγκαία σε μια περίοδο κρίσης όπως η τρέχουσα.


LAMDA Development: Από τη μια πλευρά ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties εισπράττοντας πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Και από την άλλη, εξαγόρασε το ακίνητο του Διεθνούς Κέντρου Τύπου και προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus. Αρχικά, οι δύο εταιρείες θα ιδρύσουν κοινή εταιρεία από 50%, με την ελληνική να εισφέρει τις μετοχές της στη Μαρίνα Φλοίσβου και την τουρκική να καταβάλλει μετρητά.


Καράτζης: Από τη μια πλευρά η εταιρεία κατέβαλε στο εννεάμηνο του 2012 για επενδύσεις 20,4 εκατ. ευρώ και από την άλλη ρευστοποίησε τη θυγατρική της στις ΗΠΑ εισπράττοντας 8,8 εκατ. ευρώ.


ΚΡΙ ΚΡΙ: Θέμα ρευστότητας δεν υπήρχε, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας βελτίωσε ακόμη περισσότερο τα πράγματα μέσω της πώλησης της θυγατρικής της στη FYROM (περιορίζεται ο δανεισμός, εισπράττονται μετρητά, διακόπτεται μια ζημιογόνος δραστηριότητα, εξακολουθεί να πουλάει η εισηγμένη στη χώρα μέσα από εμπορική συνεργασία).


Μαθιός Πυρίμαχα: Η εταιρεία ρευστοποίησε μη χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, εισπράττοντας 3,36 εκατ. ευρώ, με κύριο σκοπό να περιορίσει την έκθεσή της στις τράπεζες.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v