ΧΑ: Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Η πορεία της Σοφοκλέους και η εξέλιξη της αξίας των συναλλαγών σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από την επιτυχή ή μη έκβαση της επαναγοράς. Τα τρία σενάρια για την αγορά. Η τεχνική εικόνα των δεικτών.

ΧΑ: Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα
Οι ελληνικές μετοχές έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσιμες ημερομηνίες την τελευταία τριετία, ωστόσο η ημερομηνία ολοκλήρωσης της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, τύποις στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά επί της ουσίας στις 13 Δεκεμβρίου, μαζί με το Eurogroup, είναι πραγματικά κρίσιμη.

Η πορεία του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη και η εξέλιξη της αξίας των συναλλαγών σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από την επιτυχή ή μη έκβαση της επαναγοράς.

Η αγορά μετοχών είναι και πάλι μπροστά σε μια διφορούμενη κατάσταση, αφού τον τελευταίο μήνα οι τίτλοι έχουν διχοτομηθεί στα τραπεζικά χαρτιά και στους «άλλους».

Ο Γενικός Δείκτης τον τελευταίο μήνα κινείται γύρω από τις 820 μονάδες, με μικρές απώλειες της τάξεως του 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 250 μονάδες και με πτώση σχεδόν 25%. Ωστόσο, και στο τρίμηνο, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE/ASE Large Cap σημειώνουν πολύ υψηλότερα κέρδη από τον τραπεζικό δείκτη.

Η πορεία του Χ.Α., στο πλαίσιο που περιγράφηκε, εδώ και έναν μήνα είναι πλάγια, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις, αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Μετά την απόφαση του Eurogroup για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους επενδυτές να διαμορφωθεί μία βάση πάνω από τις 800 μονάδες, καθώς βασίζονται στην εκτίμηση ότι οι ξένοι και οι Έλληνες κάτοχοι ομολόγων θα κάνουν το «πατριωτικό καθήκον» τους.


Οι πιθανές εξελίξεις

1. Το πρώτο σενάριο για την αγορά και αυτό το οποίο με έναν τρόπο προεξοφλείται από την παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες είναι το καλύτερο: Η επαναγορά επιτυγχάνει, οι ξένοι συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό (ή και καθόλου), οπότε είναι πιθανό να έχουμε και ισχυρή άνοδο στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Σε αυτό το σενάριο, είναι πιθανό να έχουμε αλλαγές στις θέσεις των επενδυτών και να εξομαλυνθεί η υποαπόδοση των τραπεζών σε σχέση με τις λοιπές μετοχές. Η επιτυχία της επαναγοράς ίσως να οδηγήσει σε έμμεση αναβάθμιση την ελληνική οικονομία με την υιοθέτηση - θέσπιση μικρότερου country risk για τις ελληνικές μετοχές συνολικά. Πάντως, ανεξάρτητα από την επιτυχία ή μη της επαναγοράς, οι τραπεζικές μετοχές είναι -και παραμένουν βέβαια- οι πιο «risky» μετοχές στην αγορά, αφού κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στα άλλα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών.

2. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι λιγότερο αισιόδοξο (αλλά αισιόδοξο) και πάλι περιλαμβάνει την επιτυχία της επαναγοράς, όμως οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώνονται σε μεγάλη ή και καθολική συμμετοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιτυχία της επαναγοράς θα θολώσει το τοπίο βραχυπρόθεσμα για εκείνες και θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ τραπεζών και λοιπών μετοχών.

3. Ένα τρίτο σενάριο είναι η αποτυχία της επαναγοράς, αφού σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να μη δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο.

Σε αυτήν την τρίτη επιλογή, τραπεζικές και λοιπές μετοχές βραχυπρόθεσμα το πιθανότερο είναι ότι θα πιεστούν και οι 800 μονάδες θα γίνουν παρελθόν πολύ γρήγορα. Αν δεν πάει καλά η επαναγορά, η Ελλάδα μπαίνει σε νέες περιπέτειες αφού ο κ. Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρος: η δόση αποφασίζεται στις 13 Δεκεμβρίου και, σε περίπτωση όπου υπάρξει εμπλοκή, η κυβέρνηση και η αγορά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.


Η τεχνική εικόνα

Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι η τεχνική εικόνα των επιμέρους μετοχών της αγοράς. Η διαγραμματική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει σήμα alert στους επενδυτές για τις μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δείχνουν καλύτερα τεχνικά σημάδια και το μόνο που απομένει είναι αυτό να αποτυπωθεί και στον Γενικό Δείκτη, μέσω μιας ανοδικής έκρηξης.

Η προσέγγιση της ισχυρής ζώνης αντίστασης που ορίζεται από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου και τις 850 μονάδες και την πτωτική γραμμή τάσης που ξεκινά από το υψηλό του 2009 και καταλήγει στις 900 μονάδες, αν και εφόσον διασπαστεί, αλλάζει τη μεσοπρόθεσμη τάση και ανοίγει τον δρόμο να τοποθετηθούν πιο μεσοπρόθεσμα κεφάλαια και επενδυτές.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v