Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 20 μετοχές - "μαγνήτης" για τους ξένους!

Οι μετοχές που με βάση τη λογιστική τους αξία "νικάνε" στο άτυπο screening τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η στροφή των ξένων και η αναζήτηση ευκαιριών με κρυφές "χάρες". Τα discounts και οι Έλληνες πρωταθλητές.

Οι 20 μετοχές - μαγνήτης για τους ξένους!
Η Σοφοκλέους το τελευταίο τρίμηνο έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 27% με αυξημένους τζίρους και (σχετική) διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές πέρα από τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τους τίτλους του FTSE 20. Ωστόσο οι περισσότερες μετοχές εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες αρκετά χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία (P/BV).

Παρότι πάνω από 160 τίτλοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, η σύγκριση του δείκτη P/BV με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους δείχνει ότι περίπου 20-25 μετοχές έχουν ωφεληθεί ή μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό το άτυπο screening, αφού πληρούν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις.

Το γεγονός κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των ξένων, που βλέπουν ότι εξαιτίας του ρίσκου χώρας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο ταμπλό μετοχές με αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές ομοειδών ομίλων της Ευρώπης.

Σε αυτές τις μετοχές δεν περιλαμβάνονται τράπεζες, αλλά (κυρίως) εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, ισχυρά ταμεία αλλά και δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν σε μελλοντικές επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Τα σημαντικά κέρδη που σημείωσαν στο τρίμηνο υποδηλώνουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο όχι μόνο των εγχώριων επενδυτών αλλά και των ξένων θεσμικών, που έχουν τη ρευστότητα να χτίσουν θέσεις σε επιλεγμένους ομίλους, ενώ σε μερικές από τις εταιρίες έχουν αρχίσει να φαίνονται μικρές θέσεις και στα μετοχολόγιά τους! Άλλωστε, κάποιες από αυτές είχαν αρκετά ραντεβού με επενδυτές στο πλαίσιο του πρόσφατου roadshow στο Λονδίνο, ενώ έπεται και συνέχεια στο roadshow που θα γίνει στη Νέα Υόρκη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η επιλογή των μετοχών από τους Έλληνες διαχειριστές κυρίως είχε δύο βασικά κριτήρια: το πρώτο όχι τραπεζικές μετοχές και το δεύτερο και πιο κρίσιμο επιλογή μετοχών με δείκτες τιμής προς λογιστική αξία αρκετά χαμηλότερους από τους μέσους όρους στην Ευρώπη.

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τη μετατόπιση από τα P/E στα P/BV είναι ότι η τρέχουσα αλλά και η μελλοντική κερδοφορία για 2-3 έτη ακόμη σε πολλές εισηγμένες δεν είναι ενδεικτική της αξίας τους.

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία έχουν αλλοιώσει αισθητά τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών, ωστόσο η εσωτερική αξία μπορεί να απεικονίσει καλύτερα την υποτίμηση μιας εταιρίας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Παραδοσιακά, ο δείκτης P/BV χαμηλότερα της μονάδας ήταν χαρακτηριστικό ζημιογόνων επιχειρήσεων ή μετοχών με πτωτικές τάσεις και με αυξημένο βαθμό κινδύνου. Όμως, στην τρέχουσα συγκυρία η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών.

Ενδεικτικά, όταν ο δείκτης P/BV είναι 2 φορές αυτό μεταφράζεται στο ότι από τα 2 ευρώ που καταβάλλονται για την αγορά μέρους της εταιρίας το 1 ευρώ προορίζεται για την αγορά λογιστικά καταγεγραμμένων στοιχείων και το άλλο ευρώ είναι premium στην τιμή αγοράς.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η μετοχή που αγοράζεται είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας. Σε πολλές εισηγμένες αυτό το discount φαντάζει υπερβολικό, όμως, από την άλλη, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία δεν λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές των εταιριών.

Οι «επίμαχες» μετοχές

Ωστόσο, πέραν των προβληματικών επιχειρήσεων, στη λίστα με τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται και μεγάλες εταιρίες. Από τις πολλές σε αριθμό απομονώθηκαν μετοχές 20 εισηγμένων για τις οποίες ο δείκτης P/BV... σηκώνει κουβέντα.

* Η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη P/BV της τάξεως της 0,14 φοράς βάσει του 2011, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις εταιρίες του κλάδου βρίσκεται στη 0,95 φορά. Για τον συγκεκριμένο τίτλο η απόδοση του τριμήνου είναι +121%, ενώ το P/BV στα χαμηλά της μετοχής ήταν 0,04 φορά. Η ΔΕΗ ωστόσο εμφανίζει καθαρό χρέος 4,8 δισ. ευρώ ή 20,5 ευρώ ανά μετοχή.

* Για τον τίτλο της εταιρίας Μυτιληναίος ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι 0,51 φορά για το 2011 ή λογιστική αξία 6,5 ευρώ ανά μετοχή. Ο μέσος όρος για τις εταιρίες στην Ευρώπη διαμορφώνεται στη 1,15 φορά για το 2011, ενώ και το P/E είναι μονοψήφιο τόσο για φέτος όσο και πέρυσι.

* Για τη Folli Follie Group, η οποία εμφανίζει εσωτερική αξία 10,9 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2011, η αποτίμηση στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV της τάξεως του 0,84. Η απόδοσή της στο τελευταίο τρίμηνο υπερβαίνει το +65%, ενώ ο δανεισμός της είναι περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές του κλάδου «παίζουν» από 1,1 έως 2 φορές την εσωτερική αξία τους.

* Αναφορικά με τη μετοχή της Ελλάκτωρ, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία για φέτος προβλέπεται στο 0,26 για το 2011. Ωστόσο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων έχει περιοριστεί, ενώ για τις υπάρχουσες συμβάσεις έχει παγώσει η χρηματοδότηση. Η μετοχή ωστόσο έχει κινηθεί με +35% στο τρίμηνο. Ο ευρωπαϊκός κλάδος κινείται στη 0,8 φορά για το 2011.

* Η μετοχή της εταιρίας Βιοχάλκο είναι διαπραγματεύσιμη με 0,58 φορά την εσωτερική της αξία για το 2011, ενώ βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών για το 2012 ο δείκτης P/BV θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Η μετοχή έχει κινηθεί με +48% στο τρίμηνο.

* Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν τα ΕΛΠΕ με δείκτη P/BV σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων είναι διαπραγματεύσιμη με 0,88 φορά. Στο τρίμηνο η απόδοσή της ανέρχεται στο +55%.

* Η μετοχή του Τιτάνα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση, με P/BV περίπου στη 0,7 φορά, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx Materials διαπραγματεύεται με 0,9 φορά.

* Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος πολύ χαμηλότερα από τη μονάδα. Ο δείκτης P/BV βάσει των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2011 διαμορφώνεται στη 0,5 φορά, ενώ η απόδοσή του το τελευταίο τρίμηνο είναι +36%.

* Για τον τίτλο του ΟΤΕ, οι δείκτες P/BV ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, ωστόσο το ράλι της τιμής από το 1 στα 3 ευρώ σχεδόν ανέβασε και την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε επίπεδα ελαφρώς ανώτερα από τη μονάδα. Ο δείκτης Euro Stoxx Telecommunications είναι διαπραγματεύσιμος στις 2 φορές, ενώ μόνο η Telecom Italia κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ΟΤΕ.

* Από τους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η ΓΕΚ Τέρνα, η J&P Άβαξ αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, για το 2011, οι τρεις συγκεκριμένες μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με 0,26, 0,3 και 0,56 φορά αντίστοιχα. Ειδικά για την Τέρνα Ενεργειακή τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ήταν ικανοποιητικά. Οι αποδόσεις τους στο τρίμηνο ξεπερνούν το +55%. Ο ευρωπαϊκός κλάδος κινείται στη 1 φορά.

* Όλες σχεδόν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως η Lamda Development και η Eurobank Properties, διαπραγματεύονται με σημαντικά discounts. Οι δύο αυτές εισηγμένες είναι τοποθετημένες σε ακίνητα όπως εμπορικά κέντρα κ.λπ. και στο πρώτο εξάμηνο έγραψαν σημαντικές υποαξίες, ωστόσο οι δείκτες P/BV για τις μετοχές τους υπολογίζονται στη 0,33 φορά για τη Lamda Development και στη 0,43 φορά για τη Eurobank Properties έναντι 0,84 φοράς για το Euro Stoxx Real Estate. Οι αποδόσεις και των δύο μετοχών στο τρίμηνο ξεπερνούν την αγορά.

* Ο τίτλος της Foulis αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον κλάδο, με P/BV για το 2011 της τάξεως του 0,41. Η εταιρία εμφάνισε ζημίες στο εξάμηνο, παρά τη σχετική αμυντικότητα των συμμετοχών της, εντούτοις στο ταμπλό ενισχύεται κατά 50% στο τρίμηνο αφού πολλοί εκτιμούν ότι ο τίτλος είναι ελκυστικός έχοντας 75 εκατ. ευρώ συνολική κεφαλαιοποίηση.

* Η μετοχή του Σαράντη βάσει των λογιστικών καταστάσεων του 2011 είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV της τάξεως του 0,77. Η απόδοσή της στο ταμπλό του Χ.Α. είναι +76% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx Retail κινείται στο 1,8.

* Η ΕΧΑΕ με απόδοση της τάξεως του +40% το τελευταίο τρίμηνο και με δείκτη P/BV 1,5 φορά διαμορφώνεται πλέον σε ελαφρώς ανώτερα ή παρόμοια επίπεδα με τα άλλα εισηγμένα χρηματιστήρια, ωστόσο η άνοδος της τιμής σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στο σημαντικό discount που εμφάνιζε η μετοχή.

* Ο τίτλος της Intralot υπεραποδίδει με +80% στο τρίμηνο, ενώ το P/BV παραμένει στη 0,72 φορά βάσει των αποτελεσμάτων του 2011.

* Η μετοχή της Σιδενόρ αποτελεί top performer από τον δείκτη FTSE/ASE Mid Cap, με απόδοση άνω του +98% στο τελευταίο τρίμηνο και με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 0,26 φορά. Στα χαμηλά του ο τίτλος ήταν διαπραγματεύσιμος με 0,09 φορά.

* Η Σωληνουργεία Κορίνθου με απόδοση +58% είναι επίσης από τις κορυφαίες επιλογές στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης εσωτερικής αξίας εκτιμάται στο 1,22.

**Οι πίνακες απόδοσης και αποτίμησης των 20 μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v