Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ράλι του ΧΑ και το «κλου» της Εμπορικής

Γιατί αγοράζουν τράπεζες μεγάλα «πορτοφόλια» και ξένοι. Η υστέρηση στην άνοδο και ο καταλύτης των deals. Προβάδισμα Eurobank για Εμπορική και Πειραιώς για Γενική. Τα ρίσκα, οι τεχνικές στηρίξεις, οι αντιστάσεις.

To ράλι του ΧΑ και το «κλου» της Εμπορικής
«Μέρισμα» από το ράλι «ανακούφισης» που έχει πυροδοτήσει στο Χ.Α. η εκτίμηση ότι απομακρύνεται προσωρινά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ πήραν χθες με ένα βίαιο ανοδικό ξέσπασμα οι τραπεζικοί τίτλοι. Τα επικείμενα deals υπόσχονται να τις διατηρήσουν στο προσκήνιο, μέχρι τουλάχιστον να καλυφθεί εν μέρει η χαώδης υστέρησή τους σε σχέση με την αγορά.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 14,02% χάρη στις σημαντικές αγορές που εκδηλώθηκαν από μεγάλα εγχώρια ιδιωτικά πορτοφόλια και δευτερευόντως από ξένο «θερμό» χρήμα και «ουρά» από το retail. Το σήμα στροφής προς τις τράπεζες το έδωσαν, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο χρηματιστηριακής, ελληνόκτητοι κωδικοί από το εξωτερικό που στην πλειονότητά τους είναι πελάτες τμημάτων private banking. 

Τους προηγούμενους μήνες αυτοί είχαν τοποθετηθεί μεθοδικά σε μη τραπεζικούς τίτλους και καρπώθηκαν τη σημαντική άνοδο των αποτιμήσεών τους, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και επομένως μειώνεται το ρίσκο χώρας.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκαν αγορές από θερμό ξένο χρήμα καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προς ώρας στο ευρώ, επομένως αυξάνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Η εκτίναξη των τραπεζών οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο στα εξής τρία στοιχεία: στην αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, στη στροφή επενδυτών από τα εμποροβιομηχανικά blue chips στα τραπεζικά -που είχαν μείνει σημαντικά πίσω στην άνοδο- και στο γεγονός ότι επίκειται η ολοκλήρωση των πρώτων τραπεζικών deals.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες (με εξαίρεση την Alpha Bank) δεν έσυραν τον χορό της ανόδου, αλλά ακολούθησαν τα εμποροβιομηχανικά blue chips που έχουν καταγράψει το τελευταίο τρίμηνο άνοδο, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε το 100% (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ κ.ά.).

Όπως έγραψε το Euro2day (Momentum 200 ημερών στην Σοφοκλέους), το σύνολο σχεδόν των εμποροβιομηχανικών blue chips έχει βρεθεί πάνω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών. Στον αντίποδα, ο τραπεζικός δείκτης απείχε μέχρι και το κλείσιμο της Τρίτης 11/9 περίπου 20% από τον εκθετικό μέσο όρο 200 ημερών.

Μετά το χθεσινό βίαιο ανοδικό ξέσπασμα, απέχει πλέον μόλις 4% από τον εκθετικό 200άρη, ο οποίος τέμνει τον αντίστοιχο μέσο όρο των 55 ημερών. Πλέον η πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται πάνω από τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους 200 ημερών, ενώ ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Καταλύτης τα επικείμενα deals

Ως καταλύτης για τη στροφή στις τράπεζες λειτουργούν τα επικείμενα τραπεζικά deals. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τίτλοι της Eurobank (+26,2%) και της Πειραιώς (+22,45%) κατέγραψαν χθες τα μεγαλύτερα κέρδη καθώς στην αγορά εδραιώνεται η εκτίμηση ότι η μεν πρώτη έχει ισχυρό προβάδισμα για την Εμπορική και η δεύτερη για τη Γενική Τράπεζα

Οι συμπληρωματικές προσφορές για την Εμπορική αναμένεται να έχουν κατατεθεί το αργότερο ως τις 29 Σεπτεμβρίου και η Credit Agricole θα έχει αποφασίσει σε ποιον θα δώσει το «δαχτυλίδι», το αργότερο, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, τρέχουν και οι διαδικασίες για την πώληση της Γενικής. Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, ξεκίνησε το due diligence της τράπεζας, για λογαριασμό του Τ.Χ.Σ., με την ολοκλήρωση του οποίου θα γνωρίζουν οι ρυθμιστικές αρχές πόσα κεφάλαια και ρευστότητα θα πρέπει να δώσει η Societe Generale για να απαγκιστρωθεί από την απευθείας έκθεσή της στην Ελλάδα.

Όπως έχει επιβεβαιώσει και επίσημα η Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη SocGen κι οι Γάλλοι έχουν αποδεχθεί να βάλουν στο τραπέζι 480 εκατ. ευρώ, έναντι 380 εκατ. που συζητούσαν αρχικά για να καλύψουν τις ανάγκες της Γενικής σε κεφάλαια και ρευστότητα.

Στο μέτωπο της Εμπορικής, η Eurobank φέρεται να έχει αποκτήσει προβάδισμα καθώς η προσφορά της κρίνεται τεχνικά και λειτουργικά προτιμητέα από κύκλους του γαλλικού ομίλου.

Τα ρίσκα, οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά όχι μόνο το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, αλλά και την αντίσταση των 730 μονάδων, με σημαντικό, μάλιστα, όγκο συναλλαγών.

Πέραν όμως των αποδόσεων, αυτό το οποίο παρατηρείται και είναι μέγιστης σημασίας είναι η μεταβολή στη δυναμική της αγοράς, αφού ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να ενισχύεται σημαντικά, παρά το γεγονός ότι πολλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως τα τελικά μέτρα για την περίοδο 2013-2014, η εκταμίευση της δόσης αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το δεύτερο στοιχείο που επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η εκτόξευση του όγκου των συναλλαγών σε επίπεδα ανώτερα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο η ημερήσια αξία πολλές φορές δεν ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ!

Τεχνικά, εφόσον ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και τις 770 μονάδες και σημείωσε 7 συνεχόμενες συνεδριάσεις με κέρδη, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται ένα pullback των τιμών έως τα επίπεδα των 730 μονάδων, αλλά δεν θα πρέπει να απειληθούν οι 710 μονάδες του Γενικού Δείκτη σε πρώτο επίπεδο, ενώ σε επιφυλακή θα μας οδηγήσει κίνηση έως τις 690 μονάδες.

Ωστόσο, αν ο τραπεζικός κλάδος συνεχίσει τον «αλπασμό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η συνέχεια προς τις 790 μονάδες, ενώ επόμενη ισχυρή αντίσταση είναι οι 840 - 850 μονάδες, που είναι και τα υψηλά του έτους στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το ρίσκο πλέον είναι αυξημένο αφού η αγορά έχει κινηθεί με +25% σε έναν μήνα και με +30% ο FTSE/ASE-20, ενώ στο τρίμηνο οι αποδόσεις ξεπερνούν το 60% για τους δύο δείκτες. Ειδικά για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη στήριξη πλέον είναι οι 250 μονάδες και οι επόμενες περιοχές αντίστασης διαμορφώνονται στις 315 μονάδες.

Επιστρέφοντας στην εικόνα της αγοράς, η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι μία θετική εξέλιξη, ωστόσο η υπεραπόδοση των τραπεζικών τίτλων θα πρέπει ελαφρώς να προβληματίσει, αφού ούτε οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης είναι γνωστοί, ενώ και το τοπίο γύρω από τις κινήσεις των τραπεζιτών επίσης δεν είναι ξεκάθαρο. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές στις επερχόμενες αναταράξεις αφού όσο πιο απότομη είναι η ανοδική κίνηση τόσο πιο βίαιη θα είναι η αποκόμιση κερδών.





























*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v