Εμπορεύματα: Το «καρέ» για μεγάλες αποδόσεις

Οι αγορές αναζητούν κατεύθυνση καθώς κεφάλαια αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές. Η λεπτή ισορροπία στην αγορά των εμπορευμάτων. Οι καταλύτες και οι ευκαιρίες για κέρδη. Ο ρόλος της Κίνας και οι προβλέψεις των αναλυτών.

Εμπορεύματα: Το «καρέ» για μεγάλες αποδόσεις
Οι αγορές συνολικά αναζητούν κατεύθυνση καθώς διανύουμε την αρχή του φθνινοπώρου και τα διεθνή κεφάλαια εξετάζουν τις επιλογές τους.

Ωστόσο οι αγορές των εμπορευμάτων φαίνεται να βρίσκονται σε κάποιου είδους λεπτή ισορροπία μεταξύ της υποτονικής ζήτησης και της αναμονής των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Καθώς οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι συγκρατημένες, οι διαχειριστές δεν φαίνεται να βλέπουν τάσεις που να μπορούν να δημιουργήσουν αγοραστικό πυρετό σε μια σειρά προϊόντων.

Στο στάδιο αυτό, οι καταλύτες που είναι πιθανό να επιφέρουν αλλαγές περιλαμβάνουν: α) την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών των ΗΠΑ, β) τη διεύρυνση των spreads των γερμανικών ομολόγων, και γ) την αποδυνάμωση της κινεζική ανάπτυξης.

Πλέον, οι αναλυτές, βραχυπρόθεσμα, προτείνουν εμπορεύματα που είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μια μακροοικονομική πολιτική αλλαγή (χρυσός), εμπορεύματα που δεν εκτίθενται άμεσα στις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας και εμπορεύματα που συνεχίζουν να εμφανίζουν ανωμαλίες στην πλευρά της προσφοράς τους, όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Λιγότερο ελκυστικά θεωρούνται στην παρούσα φάση εμπορεύματα με υψηλή έκθεση στην οικονομία της Κίνας, εμπορεύματα που αντιμετωπίζουν ευρύτερη επιδείνωση στη ζήτησή τους και μικρή προοπτική για πτώση της παραγωγής τους όπως το νικέλιο, το αλουμίνιο και ο άνθρακας.

Οι τιμές των εμπορευμάτων εισέρχονται με ευνοϊκό momentum στο γ΄ τρίμηνο του έτους παρόλο που ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες. Οι επενδυτές εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, κάνουν λόγο για μια ανώμαλη προσγείωση στην Κίνα και αμφιταλαντεύονται για τις εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Παρότι το φάσμα των κινδύνων είναι σαφές σε όλους και η έκβαση των ανοικτών θεμάτων παραμένει αβέβαιη (ειδικά εκείνων που απαιτούν πολιτικές λύσεις), το consensus εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 2,5% - 2,7% το 2012 και 3,0% - 3,2% το 2013, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών.

Ένας βασικός κίνδυνος, η περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους, θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή και παγκόσμια οικονομική αστάθεια και θα έθετε σημαντικές προκλήσεις για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης.

Επίσης, ασθενέστερα στοιχεία και μια σκληρότερη προσγείωση στην Κίνα, σε συνδυασμό με μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δημιουργούσε κινδύνους κάμψης για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στον αντίποδα, οι προϋποθέσεις ανόδου αφορούν κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ, αν δηλαδή προκύψει μια πιο υγιής ανάπτυξη, με ουσιαστική βελτίωση στην αγορά εργασίας και βελτιούμενες συνθήκες στην αγορά κατοικιών και του real estate.

Οι εκτιμήσεις

Η πλειονότητα των αναλυτών είναι πεπεισμένη πως η ζήτηση για πρώτες ύλες θα μειωθεί το 2013 και σε πολλές περιπτώσεις η πλευρά της προσφοράς θα καθορίσει το πρόσημο, αφού σε πολλά commodities οι σφιχτές συνθήκες στην πλευρά της προσφοράς θα διατηρηθούν.

• Ο χρυσός συνεχίζει να ευνοείται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως είναι η τάση για επενδύσεις «ασφαλείας», το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται ακόμα πιο δυνατά αγοραστές χρυσού και η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

Για τον χρυσό η μέση τιμή τοποθετείται πάνω από τα 1.700 δολ./ουγκιά αν και ήδη διαμορφώνεται σε επίπεδα κοντά στα 1.640 δολ./ουγκιά. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τοποθετούν την τιμή του πολύτιμού μετάλλου πολύ υψηλότερα, στα 2.000 δολάρια, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού είναι μια ακόμα «φούσκα». Για το 2012, η μέση τιμή τοποθετείται στα 1.660 δολάρια.

• Για τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα (ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο), μικρή πτώση γύρω στα 31-32 δολάρια/ουγκιά προβλέπεται για το ασήμι, πολύ ισχυρή άνοδος για την πλατίνα που μπορεί και πάλι να ξεπεράσει τον χρυσό σε απόλυτο επίπεδο και πολύ δυνατή αναμένεται η αγορά του παλλαδίου. Η ύπαρξη των υψηλών χρεών σε μια σειρά οικονομιών είναι σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την άνοδο των τιμών τους.

• Σύμφωνα με τους παρατηρητές των ενεργειακών πρώτων υλών, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα σταματήσουν την ανοδική τους πορεία, χωρίς ωστόσο να σημαίνει αυτό ότι θα έχουμε και κάποια σημαντική μείωση. Η μέση τιμή του brent τοποθετείται γύρω στα 102 δολάρια/βαρέλι από 107 δολάρια που είναι η μέση τιμή για το τρέχον έτος.

• Στον αντίποδα θετική εκτιμάται ότι θα είναι η προοπτική για το φυσικό αέριο με μέσες τιμές στα 3,6 δολ./MBTU από 2,7 δολ. φέτος, αφού τα χαμηλότερα αποθέματα θα παίξουν το ρόλο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή των 2,2 δολαρίων που σημειώθηκε στο β΄ τρίμηνο του έτους, ήταν η χαμηλότερη από τις αρχές του 2007.

• Για τα αγροτικά εμπορεύματα οι εκτιμήσεις στις αρχές τους έτους δεν ήταν ευνοϊκές. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στη διάρκεια του 2012, αφού το σιτάρι και το καλαμπόκι ξεκίνησαν τη χρονιά αρκετά αρνητικά.

Οι ειδικές συνθήκες, όμως, που διαμορφώθηκαν από την πλευρά της προσφοράς (μειωμένη παραγωγή λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών) διαφοροποίησε άρδην την εικόνα των δύο αυτών προϊόντων και για το μεν σιτάρι από 7,1 δολάρια/μπούσελ η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 7,6 δολάρια και για το καλαμπόκι από 6,8 δολάρια ανά μπούσελ στα 7,2 δολάρια. Για το 2013, οι αναλυτές και πάλι ξεκινούν τη χρονιά αρνητικά διακείμενοι για την πορεία των δύο προϊόντων, με τιμές στα 6,3 δολάρια για το καλαμπόκι και στα 7 δολάρια ανά μπούσελ για το σιτάρι.

Η σόγια αποτέλεσε ένα ακόμα θύμα των θεμελιακών δυνάμεων της αγοράς, αφού η μειωμένη προσφορά οδήγησε τις τιμές πάνω από τα 15 δολ./μπούσελ και για το επόμενο έτος παραμένει ένα από τα δυνατά χαρτιά των αναλυτών, αν και η μέση τιμή για το έτος προβλέπεται στα 14,7-15 δολ./μπούσελ.

Για το βαμβάκι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες με υπερβάλλουσα προσφορά και μειωμένη ζήτηση το 2012, ενώ η μέση τιμή φέτος σημειώνει ισχυρή πτώση. Παρόμοια ελαφρώς πτωτική πορεία προβλέπεται και για το 2013 με τη μέση τιμή στα 70-75 σεντς/λίβρα.

Για τον καφέ εκτιμάται διατήρηση των τιμών στα 1,75 δολ./λίβρα, ενώ για τη ζάχαρη και το κακάο οι τιμές θα είναι flat στα 0,22 δολ./λίβρα και 2.450 – 2.500 δολ./τόνο. Για τη ζάχαρη ειδικότερα, οι πρώιμες καλοκαιρινές βροχές έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

• Για τον χαλκό, το αλουμίνιο, το μόλυβδο και άλλα βασικά μέταλλα, το 2012 προχωρά με μεγάλη άνοδο τιμών, που ξεπερνά το 10%, ωστόσο οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για «προσγείωση» τιμών φαίνεται να επαληθεύονται. Για το 2013, η μέση τιμή στο αλουμίνιο θα είναι αυξημένη στα 101 σεντς/λίμπρα από 95 σεντς φέτος, ενώ για τον χαλκό από 351 σεντς/λίμπρα (μείωση σε σχέση με το 2011), προβλέπεται εκ νέου πτωτική πορεία στα 320 σεντς. Μικρή ή μέτρια ανάκαμψη των τιμών προσδοκούν οι αναλυτές για τις τιμές του νικελίου μετά την ισχυρή πτώση φέτος και διατήρηση τιμών για το μόλυβδο.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει για ακόμα μια φορά και η τιμή του αμερικανικού νομίσματος, αφού αν αποκτήσει ανοδική τροχιά, όπως μερίδα αναλυτών εκτιμά, η πλειονότητα των εμπορευμάτων δεν θα το εκλάβει ως θετικό νέο.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών είναι οι επιλογές της Κίνας. Η εφαρμογή μέτρων επέκτασης της οικονομικής πολιτικής δεν έχει επηρεάσει όσο θα περίμεναν οι αρχές τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, με αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη να αντανακλάται και στη ζήτηση για μια σειρά εμπορευμάτων.

Για να γίνει πιο κατανοητός ο ρόλος της Κίνας σε κάποια βασικά εμπορεύματα, αξίζει να επισημανθεί ότι για το 2012 εκτιμάται ότι η Κίνα θα απορροφήσει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής τσιμέντου, το 65% της παγκόσμιας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος, το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, το 44% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα και το 43% του αλουμινίου!


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v