Σοφοκλέους: Τι «παίζει» με τα εξάμηνα 20 εταιριών

Το δύσκολο α΄ εξάμηνο που θα προκαλέσει προβληματισμό στους μετόχους. Ποιες (λίγες) εταιρίες είναι υποψήφιες για βελτίωση κερδοφορίας. Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου 20 εισηγμένων.

Σοφοκλέους: Τι «παίζει» με τα εξάμηνα 20 εταιριών
Έντονο προβληματισμό θα προκαλέσουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στους μετόχους τους καθώς θα αντανακλούν τις επιπτώσεις από το βάθεμα της οικονομικής κρίσης και από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που επικράτησε το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Ένας άλλος παράγοντας που επίσης φρέναρε σε κάποιον βαθμό τις επιδόσεις των εξαγωγικών εταιρειών το δεύτερο τρίμηνο ήταν και η σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης σε μια σειρά ξένες αγορές, λόγω οικονομικής επιβράδυνσης και γενικότερων αβεβαιοτήτων.

Λίγες θα είναι οι εταιρείες που θα καταφέρουν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, ή έστω να σημειώσουν ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις. Μεταξύ αυτών τα λεγόμενα κρατικόχαρτα και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ), ή ορισμένα σαφώς εξαγωγικά «χαρτιά» όπως η Μέτκα, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Folli Follie, τα Πλαστικά Κρήτης, ο Καράτζης, η Flexopack κ.ά.

Ακόμη όμως και για επιχειρήσεις, που μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο είχαν σαφώς ικανοποιητική πορεία, κύκλοι της αγοράς φοβούνται πως τα πράγματα θα είναι λιγότερο καλά όταν δημοσιευτούν οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου (έως το τέλος Αυγούστου).

Ήδη, μια τέτοια περίπτωση ήταν αυτή της ΕΧΑΕ, όπου τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου περιορίστηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο (μειωμένος όγκος χρηματιστηριακών συναλλαγών).

Στον κλάδο υγείας, αρκετοί όμιλοι (Ιατρικό Αθηνών, Euromedica κ.ά.) ευνοήθηκαν σημαντικά το πρώτο φετινό τρίμηνο από τη μαζική εξυπηρέτηση Λίβυων ασθενών, με αποτέλεσμα την άνοδο των εσόδων τους και των κερδών τους. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ροή των ασθενών αυτών περιορίστηκε δραματικά και επιπλέον έχουν προκύψει ζητήματα σχετικά με το ύψος των τιμολογίων και με το πότε αυτά θα εισπραχθούν.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, η εταιρία ΓΕΚΕ (President) διέκοψε τη συνεργασία της με το κράτος της Λιβύης στα τέλη του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα η πληρότητά της να περιοριστεί δραματικά το β΄ τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ζητήματα ανείσπρακτων απαιτήσεων.

Στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο λειτουργικό κομμάτι των τριών εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate) το δεύτερο δίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι -σε αντίθεση με το α΄ τρίμηνο- στα εξαμηνιαία αποτελέσματα θα αποτιμηθούν τα ακίνητα των εταιρειών σε «εύλογες αξίες», οπότε αναμένεται η εγγραφή νέων απομειώσεων στις λογιστικές καταστάσεις.

Γενικότερα, τα στελέχη των εταιρειών στους περισσότερους κλάδους παραδέχονται τη συνέχιση ή ακόμη και την επιδείνωση της κατάστασης μέσα στο δεύτερο τέταρτο της φετινής χρονιάς. Στον κλάδο του χάλυβα, για παράδειγμα, «μια από τα ίδια» αναμένεται να είναι το δεύτερο τρίμηνο για τις εισηγμένες (Έλαστρον, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ) καθώς η οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε την αναιμική της πορεία και η ζήτηση της βιομηχανίας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αντοχές των κερδοφόρων εταιρειών

Όπως είναι φυσικό, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας, πιθανόν να επηρεάσει πτωτικά ακόμη και κάμποσες από τις επιχειρήσεις που μέχρι το πρώτο φετινό τρίμηνο είχαν να επιδείξουν είτε ανοδικά κέρδη, είτε έστω ισχυρή αμυντική παρουσία σε μια τόσο δυσμενή αγορά.

Στα διυλιστήρια, πάντως, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil θα ευνοηθούν στο εξάμηνο από την άνοδο του περιθωρίου διύλισης ιδίως μέσα στον Ιούνιο (αμφίβολο για το πόσο είναι διατηρήσιμο στο μέλλον).

Στα Πλαστικά Θράκης, η ανοδική πορεία του πρώτου τριμήνου συνεχιζόταν τουλάχιστον σε έναν βαθμό και στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, με επακόλουθο οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου να είναι εν γένει θετικές.

Στην Ικτίνος Μάρμαρα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από το ρεπορτάζ ότι το δεύτερο τρίμηνο είχαμε ουσιαστική αλλαγή πορείας. Για το σύνολο της χρονιάς, η διοίκηση έχει εκτιμήσει άνοδο των επιδόσεων κοντά στο 10%.

Πέρυσι, ο όμιλος Mevaco σημείωσε ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών και σημαντικότατη κερδοφορία. Το πρώτο φετινό τρίμηνο δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της χρήσης και αναμένεται πως η εικόνα θα αρχίσει να βελτιώνεται. Για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται ικανοποιητική κερδοφορία.

Στην Ελτον Χημικά, η ανοδική πορεία των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου συνεχίστηκε και το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου και σύμφωνα με τις ενδείξεις ο φετινός τζίρος θα είναι υψηλότερος του περυσινού. Το τελικό αποτελέσματα της εισηγμένης αναμένεται να είναι για μία ακόμη χρονιά κερδοφόρο και μάλιστα ικανοποιητικό.

Η AS Company πέρυσι όχι μόνο κατάφερε να κλείσει με κερδοφόρο αποτέλεσμα, αλλά επίσης βελτίωσε τόσο σημαντικά τις ταμειακές της ροές που είχε θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων πάνω από το μηδέν). Το πρώτο φετινό τρίμηνο κινήθηκε αρκετά κοντά στις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις και τώρα η αγορά περιμένει να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικά θα αντιδράσει η εταιρεία σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v