ML: Τρεις δύσκολες επιλογές για το ελληνικό χρέος

Να τρέχει και να μη… φθάνει βλέπει την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες η Merrill Lynch αφού εκτιμά ότι θα χρειαστεί να διανύσει έναν μαραθώνιο σαν να τρέχει σπριντ, ενώ το ίδιο ισχύει για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο PSI.

ML: Τρεις δύσκολες επιλογές για το ελληνικό χρέος
Να τρέχει και να μη… φθάνει βλέπει την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες η Bank of America - Merrill Lynch αφού εκτιμά ότι θα χρειαστεί να διανύσει έναν μαραθώνιο σαν να τρέχει σπριντ, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συζητήσεις του PSI.

Το τοπίο γίνεται όλο και πιο προκλητικό, ενώ στις προκλήσεις για τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνονται η εφαρμογή των μέτρων που θεσπίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, η οριστικοποίηση του PSI και ο καθορισμός της συμμετοχής σε αυτό.

Σε περίπτωση όπου υπάρξει πιστωτικό γεγονός, αν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα περιβόητα CACs, ενεργοποιηθούν, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ενώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το κούρεμα του χρέους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, κατά την άποψη της BofA - ML, ειδικά αφού η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν στο πρόγραμμα.

Κατά την άποψη της BofA - ML, η τρόικα και οι ελληνικές αρχές έχουν τρεις επιλογές για να επιτευχθεί ο στόχος του χρέους, καμία από τις οποίες δεν είναι ελκυστική:

1) Συνεχίζουν με το PSI με ή χωρίς CACs με συμμετοχή και της ΕΚΤ, θυσιάζοντας ενδεχομένως τα πιθανά κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα ή ακόμα και καταγράφοντας ζημίες.

2) Εγκαταλείπουν το PSI και συνεχίζουν με αναγκαστικό κούρεμα.

3) Σταματούν το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο θα οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και χρησιμοποιούν τα κεφάλαια που ήταν για την Ελλάδα προκειμένου να ασφαλιστεί η υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρώπης.

Οι προκλήσεις για τους επόμενους μήνες είναι αρκετές, σημειώνει η BofA - ML αφού «βλέπει» ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις φαίνεται να βαθαίνει την ύφεση, προκαλώντας την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, περισσότερη επίσημη χρηματοδότηση και τελικά μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης στη δυναμική του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει η BofA - ML, η πλήρης εφαρμογή του νέου προγράμματος του ΔΝΤ, ιδιαίτερα οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Κατά την άποψη της BofA - ML, οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Απρίλιο αποτελούν τον πιο σημαντικό κίνδυνο για την εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ, αφού οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα που αντιτίθενται στο πρόγραμμα κατέχουν σήμερα το προβάδισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v