Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε ποια «σήματα» θα κριθεί η άνοδος

Μετά την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη την Πέμπτη λόγω των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η SOLIDUS Χρηματιστηριακή επισημαίνει τα σημεία στα οποία θα κριθεί το αν η παρατηρούμενη άνοδος είναι διατηρήσιμη.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
XA: Σε ποια «σήματα» θα κριθεί η άνοδος
Μετά την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη την Πέμπτη λόγω των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η SOLIDUS Χρηματιστηριακή επισημαίνει τα σημεία στα οποία θα κριθεί το αν η παρατηρούμενη άνοδος είναι διατηρήσιμη.

Κοινός τόπος είναι ότι οι αγορές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της συνόδου στις Βρυξέλλες. Προφανώς, η Ευρώπη έδωσε μια αρχική απάντηση στην κρίση, αλλά θα πρέπει να δοθούν τόσο μονιμότερες όσο και πειστικότερες λύσεις στα προβλήματα χρεών μελών της.

Η αγορά, λοιπόν, αναμένει τις κρίσιμες λεπτομέρειες, που θα διασφαλίσουν τελικά την αποτελεσματικότητα αυτών που συμφωνήθηκαν καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Ειδικότερα, αναμένονται λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την πιθανή κρατικοποίησή τους ή όχι, καθώς και για το τι θα σημάνει αυτό για την πορεία των χορηγήσεων-ρευστότητας και την εξέλιξη του ΑΕΠ εν γένει.

Σίγουρο είναι ότι το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα κλυδωνίσει το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας. Στη συνέχεια, σημαντικό στοιχείο είναι η συμμετοχή των επενδυτών εκτός της ευρωζώνης στο σχέδιο μόχλευσης του EFSF. Ζητούμενο είναι πώς θα αμβλυνθούν τα φαινόμενα φόβου που κυριαρχούν στην αγορά, να επιτευχτεί η σταθερότητα (μετά την ελεύθερη πτώση) και να αποκατασταθούν σε κάποιον βαθμό οι γραμμές ρευστότητας, ενώ θα πρέπει να προαχθούν η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, παρατηρούμε δείκτες όπως ο γερμανικός DAX και ο αμερικανικός S&P500 να κινούνται σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση. Το ίδιο γίνεται για εμπορεύματα όπως ο χαλκός (copper) και το πετρέλαιο καθώς και τα ETFs πρώτων υλών (π.χ. xlb). Η αντίστροφη πορεία παρατηρείται στα ομόλογα.





Σε εγχώριο επίπεδο, o Γενικός Δείκτης δείχνει να αντιδρά και κινείται στο όριο του κινητού μέσου των 50 ημερών. Συνεπώς, παρατηρείται μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνησή του, ενώ η τάση του αντιστράφηκε σε ανοδική (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα). Παράλληλα, ο Γ.Δ. κινείται κοντά στο άνω άκρο των Bollinger Bands. Επιπρόσθετα, ο δείκτης RSI έχει δώσει σήμα αγοράς και ο MACD έχει κάνει το ίδιο από μέσα Οκτωβρίου. Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 730, των 700 και των 650 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 830, των 850, των 932 και των 1.025 μονάδων.




Σημειώνεται ότι ξεκάθαρο σήμα ανόδου θα δώσει η διατηρούμενη ή όχι συναλλακτική δραστηριότητα σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα. Να τονιστεί ότι μικρής κλίμακας διορθώσεις βοηθούν τη διατηρησιμότητα της ανόδου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πορεία των spreads και των CDSs θα κρίνει τη «μακροημέρευση» ή όχι της ανοδικής κίνησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα θα δούμε συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας.


* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v