Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το στοίχημα των 1.800 μονάδων!

Παρά την επίμονη αρνητική φημολογία για την Ελλάδα, το ΧΑ διατηρείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Είναι ώρα για τοποθετήσεις; Η σημασία των 1.800 μονάδων, η απουσία πωλητών και τα παραδείγματα Αργεντινής και Ουρουγουάης.

Σοφοκλέους: Το στοίχημα των 1.800 μονάδων!
* Αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία και τις αποδόσεις των δεικτών της Αργεντινής καθώς και για την πορεία του δείκτη MSCI της Αργεντινής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H αγορά αγκομαχά να διατηρήσει τα κέρδη της από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι φέτος πραγματοποίησε το καλύτερο ξεκίνημα της τελευταίας δεκαετίας. Ο δείκτης των blue chips είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος και οι τραπεζικοί τίτλοι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα. Η αρχική αισιοδοξία για την αγορά έχει δώσει τη θέση της στην επιφυλακτικότητα.

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα για τις ελληνικές μετοχές, αφού τα αποτελέσματα του 2010 αποτύπωσαν με τον ακριβέστερο τρόπο το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν. Η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο του 2010, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο με τους δανειστές μας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, παρά την έντονα αρνητική φημολογία για την οικονομία της Ελλάδας, την επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την αρνητική της επίδραση στις εγχώριες τράπεζες, οι δείκτες στο Χ.Α. διατηρούν με αξιοπρόσεκτη σταθερότητα τα επίπεδα τιμών τους. Ναι μεν αυτά βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τους, ωστόσο το momentum των ειδήσεων θα έπρεπε να μας έχει οδηγήσει ήδη σε πολύ κατώτερα επίπεδα.

Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν δειλά-δειλά για το αν έρχεται η ώρα για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο και για το αν η αλλαγή στο μακροπρόθεσμο σκηνικό βρίσκεται κοντά. Και σχεδόν όλοι αναφέρονται στο στοίχημα των 1.800 μονάδων! Ο λόγος είναι απλός: τεχνικά και ουσιαστικά εκεί αλλάζει ρότα το Χ.Α.!

Τρία είναι τα βασικά δεδομένα στα οποία οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ποντάρουν από εδώ και πέρα για την ανοδική πορεία στο Χ.A.:

1. Το πρώτο στοιχείο των αισιόδοξων είναι ότι η αγορά παρουσιάζει ικανότητα να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα τιμών παρά τις συνεχείς αρνητικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και τα σενάρια για το πώς και το πότε θα γίνει τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε αυτό το κλίμα, οι μετοχές θα έπρεπε να σημειώνουν το ένα χαμηλό μετά το άλλο και ο βασικός δείκτης της αγοράς θα έπρεπε, θεωρητικά, να έχει αγγίξει νέα κατώτερα επίπεδα, πολύ πιο κάτω από τις 1.350 μονάδες όπου βρέθηκε στις αρχές του έτους.

Η τρέχουσα συσσώρευση στα χαμηλά επίπεδα τιμών έχει διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν έναν χρόνο, και η ανάλυση των όγκων συναλλαγών πλέον δείχνει πως το μακροχρόνιο καθοδικό momentum της αγοράς έχει εξασθενήσει σημαντικά. Παράλληλα, αυτοί που θέλουν να δουν τη θετική εικόνα της αγοράς αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι συνέβη στις αρχές της χρονιάς και την ανοδική κίνηση από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 620 μονάδων για την υψηλή κεφαλαιοποίηση στις 1.750 και στις 830 μονάδες αντίστοιχα.

Η ταχύτητα της κίνησης και μόνο φόβισε τους short και τροφοδότησε αυτόματα το ανοδικό τίναγμα, παρά το γεγονός πως οι όγκοι συναλλαγών δεν ήταν τέτοιοι που να δικαιολογούν αυτόν τον φόβο.

2. Το δεύτερο στοιχείο, με ιδιαίτερη σημασία για τη μακροπρόθεσμη οπτική, είναι η απουσία νέων πωλητών. Από τους ελληνικούς τίτλους έχουν αποχωρήσει ή έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις, αλλά όχι και το ενδιαφέρον τους, σημαντικοί παίκτες οι οποίοι φοβήθηκαν την αγορά μετοχών της Ελλάδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Aθήνας πλέον να επηρεάζεται περισσότερο από τα εγχώρια ιδρύματα αλλά και από ξένους επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οπότε το long bias θα αρχίσει και να αποδίδει κάποια στιγμή. Παράλληλα, μία σημαντική παράμετρος είναι η εξής: το risk-reward μιας ανοιχτής short θέσης στην Ελλάδα και στις ελληνικές μετοχές έχει πλέον χάσει την ελκυστικότητα του παρελθόντος, γεγονός που φάνηκε και στην άνοδο στις αρχές του έτους.

Μια αγορά σε πολυετές bear market όπως η δική μας έχει χάσει πια την ταχύτητά της στην πτώση και, παρότι η τάση παραμένει πτωτική, οι short θέσεις δεν δημιουργούν πλέον γρήγορα κέρδη, ενώ το ρίσκο σε κάθε ανοδικό τίναγμα που παίρνει μεγάλο μέρος των κερδών εμφανίζεται συνεχώς μεγαλύτερο.

Η απουσία, επομένως, νέων πωλητών δικαιολογείται πλήρως από την παραπάνω συλλογιστική και ίσως κάποιοι τολμηροί αρχίζουν να βλέπουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Η έλλειψη σημαντικών long θέσεων από τους ξένους δημιουργεί μία ακόμα σκέψη: ότι οι τοποθετήσεις τους θα είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις για να οδηγηθεί η αγορά υψηλότερα, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους βάσει χρονοδιαγράμματος.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, είναι πλέον πολύ πιθανό να βλέπουμε ράλι στις ελληνικές μετοχές εν μέσω περαιτέρω κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας, κοινωνικών συγκρούσεων και ακόμα ενός νέου bear market στις διεθνείς αγορές.

3. Το τρίτο στοιχείο που κάποιοι κρίνουν θετικά και το οποίο σχετικά πρόσφατα αρχίζει να αποτιμάται στο παζλ της αγοράς είναι η επόμενη μέρα της αναδιάρθρωσης και η επίδρασή της στην ελληνική αγορά μετοχών. Η έκρηξη στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αργεντινής μετά τις αναδιαρθρώσεις μπορεί να συμβεί και εδώ, υποστηρίζουν οι μακροπρόθεσμα θετικοί!

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αναδιάρθρωσης χρέους είναι η Ουρουγουάη το 2003 και η Αργεντινή το 2005. Στην περίπτωση της Αργεντινής υπήρξε μέσο σταθμισμένο «κούρεμα» στα ομόλογα της τάξεως του 70%, ενώ στην Ουρουγουάη δεν έγινε «κούρεμα», αλλά χρονική επέκταση της διάρκειας όλων των ομολόγων κατά 5 έτη, με αποτέλεσμα τα νέα ομόλογα να έχουν 20% χαμηλότερη αξία.
 
Όσον αφορά στην Αργεντινή, από τις 25 Φεβρουαρίου 2005, οπότε και έλαβε χώρα η συμφωνία αναδιάρθρωσης, έως τώρα ο δείκτης Merval του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες έχει αποδώσει 113% και ο MSCI Argentina 199%.

Για την ίδια περίοδο, το τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 28%. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο έτος ο MSCI Argentina αυξήθηκε κατά 60% σε όρους δολαρίου! Αν ληφθεί υπόψη η εικόνα των μετοχών το διάστημα 2001 - 2002, όπου έλαβε χώρα το πρώτο credit event στην Αργεντινή, το πέσο έχει υποτιμηθεί περίπου 85% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ ο δείκτης MSCI Argentina σε όρους δολαρίου έχει κινηθεί ανοδικά κατά 800% περίπου.

--- Τα όρια και οι πιθανοί κίνδυνοι

Τα όρια της ανόδου δεν μπορούν να αποτυπωθούν με σαφήνεια και μόνο με πιθανότητες είναι δυνατόν να αναλυθούν. Στις αρχές της φετινής χρονιάς, στο σενάριο της Eurobank EFG Equities η εκτίμηση για τον Γενικό Δείκτη έθετε τον πήχη στις 1.730 μονάδες για τα τέλη του 2011, ενώ ακόμα πιο αισιόδοξο είναι το σενάριο της Deutsche Bank που κάνει λόγο για 1.860 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και, παρά τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι αρχίζει να κινείται, το ζήτημα είναι κατά πόσον θα ενεργοποιηθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, αφού μέχρι τώρα οι κινήσεις οφείλονται περισσότερο σε κλείσιμο short θέσεων. Το ανοδικό ριμπάουντ που θα μετεξελιχθεί σε νέο bull market, με βάση τεχνικούς αναλυτές, θα πρέπει να έχει μαζικές εισροές κεφαλαίων όχι προς τον τραπεζικό κυρίως κλάδο, αλλά σε άλλες μετοχές.

Ακριβώς την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι τεχνικοί αναλυτές της Credit Suisse, οι οποίοι επισήμαναν πως μόνο με κίνηση πάνω από τις 1.800 μονάδες δίνει bullish σήμα ο Γενικός Δείκτης της εγχώριας αγοράς μετοχών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης κρατάει τα χαμηλά του έως τώρα και μόνο η αναρρίχηση πάνω από τις 1.794 μονάδες εξασφαλίζει την ανοδική κίνηση, με επόμενους στόχους τις 1.955 και τις 2.140 μονάδες, εξηγεί η Credit Suisse. Στον αντίποδα, κάτω από τις 1.330 μονάδες, η μεσοπρόθεσμη πτωτική πορεία επιβεβαιώνεται εκ νέου και το επόμενο κρίσιμο επίπεδο θα είναι οι 1.195 μονάδες.

Οι κίνδυνοι και οι φόβοι στο σενάριο των 1.800 μονάδων είναι πολλοί και υπαρκτοί και συσχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη ή μη ικανοποιητικής λύσης για τις αγορές. «Κούρεμα» ή όχι στα κρατικά ομόλογα, ανεξαρτήτως του τι επιθυμούν και οι ελληνικές τράπεζες, το στοιχείο που μπορεί να εκτροχιάσει την bull market δεν είναι τίποτε άλλο από τις αστοχίες των πολιτικών και τις αχρείαστες μανούβρες της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

* Αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία και τις αποδόσεις των δεικτών της Αργεντινής καθώς και για την πορεία του δείκτη MSCI της Αργεντινής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v