Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μerit: Δεν αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα στο ΧΑ

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, δεν φαίνεται να έχει αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, το οποίο οδήγησε σε πέντε αρνητικά κλεισίματα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη, εκτιμά η Merit. Κρίσιμες οι 1.550.

Μerit: Δεν αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα στο ΧΑ
Σημαντική πτώση και γρήγορη διόρθωση από τα υψηλά εξαμήνου παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την απογοήτευση που δημιούργησε η απόρριψη της φιλικής πρότασης της Εθνικής από την Alpha Bank, από το αρνητικό κλίμα όσον αφορά στο σχέδιο διάσωσης και τις ανησυχίες στις διεθνείς αγορές για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Τα παραπάνω ήταν αρκετά για να υπάρξει αρνητικό κλίμα στην ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 7,7%, εκτιμά η Merit σε σχόλιο για την αγορά.

Επίσης, προσθέτει, ο Φεβρουάριος έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του 1% για τον Δείκτη, παρά το καλό ξεκίνημά του και τα υψηλά εξαμήνου που παρατηρήσαμε στη διάρκεια του μήνα.

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, δεν φαίνεται να έχει αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, το οποίο οδήγησε σε πέντε αρνητικά κλεισίματα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται πλέον η στήριξη των 1.550 μονάδων.

Πλέον, το σημείο αυτό καθίσταται αρκετά σημαντικό γιατί εκεί τοποθετείται το 50% της διόρθωσης από τα υψηλά εξαμήνου και η διάσπασή του θέτει σε αμφιβολία τη διατήρηση του ανοδικού καναλιού. Εξάλλου, στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο ΚΜΟ των 200 ημερών.

Η επόμενη στήριξη τοποθετείται στις 1.520 μονάδες, που ίσως δοκιμαστεί και αυτή μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να έχουμε εξελίξεις στο θέμα των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

Πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω διόρθωση.

Όσον αφορά στο φλέγον θέμα του σχεδίου διάσωσης, ο πήχης έχει τεθεί πιο χαμηλά από την ελληνική πλευρά και οι προσδοκίες μειώνονται γιατί η Γερμανία δεν φέρεται να συζητά ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επαναγορά ομολόγων με χρήματα του ταμείου διάσωσης (EFSF). Επίσης, είναι αρνητική στο να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα χωρών που δεν μπορούν να βγουν στις αγορές.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εξηγήσει τη σταδιακή άνοδο των spreads τις τελευταίες 2 εβδομάδες και την καθίζηση των τραπεζικών μετοχών, σε συνδυασμό με την απογοήτευση από τη μη πραγματοποίηση του deal ανάμεσα στην Εθνική και στην Alpha Bank. Μοναδικά θετικά στοιχεία η προώθηση ενός ηπιότερου συμφώνου ανταγωνιστικότητας από τους κ. Bαν Ρομπέι και Μπαρόζο και η θετική στάση του Βερολίνου ως προς αυτό. Αστάθμητος παράγοντας στα σχέδια της Γερμανίας είναι η νίκη της αντιπολίτευσης στις ιρλανδικές εκλογές, η οποία προτίθεται να διεκδικήσει μείωση του επιτοκίου δανεισμού της, γεγονός που μπορεί να έχει έμμεσα οφέλη και για την Ελλάδα.

Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να παρθούν στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, αλλά ίσως αυτή προϊδεάσει για το τι θα επακολουθήσει στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Το υπουργείο Οικονομικών ούτως ή άλλως αναμένεται να προβεί σε νέα σειρά μέτρων και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέτρα 20 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2015, πέραν των εσόδων από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με απώτερο στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% το 2015, ο οποίος είναι εναρμονισμένος με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Γερμανία.

Στον τραπεζικό τομέα όλα δείχνουν ότι η πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank σηματοδότησε, παρά την απόρριψή της, μια περίοδο όπου οι τραπεζικές συνεργασίες θα βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προωθεί συγχωνεύσεις - εξαγορές τραπεζών, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, με απώτερους στόχους την κεφαλαιακή ενίσχυση και την απεξάρτηση από την ΕΚΤ.

Σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και άλλες κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα, όπου τα τραπεζικά στελέχη θα ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά κάθε κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους για ανάγκη τριών τραπεζών στον ελληνικό χώρο. Το Χ.Α. πάντα τιμολογεί θετικά κινήσεις συνεργασίας και κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ξανά λόγο βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήδη αλλά και όσα πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στον Μάρτιο μόνο βραχυπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν την πορεία συγκεκριμένων μετοχών και δεν είναι ικανά να καθορίσουν την τάση στην αγορά, τη στιγμή όπου υπάρχουν σημαντικότερα γεγονότα μέσα στον μήνα.

Στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αξίζει να σημειωθούν τα κατώτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του ΟΤΕ, επιβαρημένα όμως με έκτακτες επιβαρύνσεις. Στον τραπεζικό κλάδο τα αποτελέσματα της Εurobank μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα. Ο όμιλος παρουσίασε καθαρά κέρδη 68 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά με πολλές προκλήσεις, αφού αναγκάστηκε να προβεί σε προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ύψους 1,36 δισ. ευρώ. Στα θετικά στοιχεία της χρήσης η ανάκαμψη των αγορών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη 32 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 44 εκατ. ευρώ για το 2009.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αποτελέσματα των ελληνοκυπριακών τραπεζών, που ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των αναμενομένων. Η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε ένα άκρως πετυχημένο έτος, με ένα μέτριο τέταρτο τρίμηνο, όπου κρίθηκε σκόπιμο να αυξηθεί ο ρυθμός αναγνώρισης των επισφαλειών. Παρά την αύξηση των προβλέψεων κατά 51%, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη 306 εκατ. ευρώ, που αποδίδονται κυρίως στην εξαιρετική πορεία της Κύπρου αλλά και στην ανάκαμψη των αγορών της Ρωσίας και των υπόλοιπων ξένων. Στο πλαίσιο της κεφαλαιακής θωράκισής της, η τράπεζα ανακοίνωσε μια πρόταση για μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους έως 1,34 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη κυπριακή τράπεζα παρουσίασε μεγαλύτερη πτώση κερδών μέσα στο 2010, με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται στα 87 εκατ. ευρώ έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2009. Τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank επηρεάστηκαν από τη μεγάλη έκθεση του ομίλου στην Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη κάποιων ξένων αγορών όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Τέλος, και η Marfin προτίθεται να προβεί σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v