Μετοχές: Κερδισμένοι & χαμένοι των διακοπών

Μήνας με χαμηλούς τζίρους, παραδοσιακά, ο Αύγουστος, ευνοεί τα "παιχνίδια" των lobbies. Τι δείχνουν τα στατιστικά για τη Σοφοκλέους φέτος και τα προηγούμενα χρόνια. Τι έκαναν τα blue chips. Ποιοι ξεχώρισαν.

Μετοχές: Κερδισμένοι & χαμένοι των διακοπών
O Αύγουστος παραδοσιακά είναι (για... ευνόητους λόγους) μήνας με χαμηλούς τζίρους στο χρηματιστήριο, άρα ευνοϊκή περίοδος για να δράσουν τα περιβόητα lobbies!

Παρά το γεγονός πως επικρατεί η αντίληψη ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι παραδοσιακά θετικό για τις μετοχικές αξίες στη Σοφοκλέους, οι στατιστικές δείχνουν πως τον Αύγουστο οι επιδόσεις εμφανίζονται ισχνά θετικές ή και αρνητικές, με εξαίρεση το 2009 για την τελευταία δεκαετία. Ακόμα πιο αρνητική είναι η εικόνα για τον δείκτη της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, αφού από το 2007 και μετά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου καταγράφονται ζημίες.

Η πτώση από τις αρχές του συγκεκριμένου μήνα μπορεί να είναι της τάξεως του 8%, ωστόσο ακόμα πιο άσχημη είναι η κατάσταση σε επιμέρους κλάδους και μετοχές, όπου η κάμψη ανέρχεται στο 15% ή και σχεδόν στο 50%. Ο χειρότερος κλάδος σε απόδοση τον Αύγουστο, μέχρι στιγμής, είναι των χρηματοοικονομικών εταιρειών με -14,6% και στην επόμενη θέση βρίσκονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, και οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, οικιακών αγαθών, πρώτων υλών, βιομηχανικών προϊόντων και τραπεζών σημειώνουν πτώση άνω του 10%. Παρά το γεγονός ότι σε όλους καταγράφεται κάμψη, αρκετοί τίτλοι σημειώνουν κέρδη και μάλιστα υψηλά, της τάξεως του 15%!

Οι δείκτες

Για τον Αύγουστο του 2010, ο FTSE/ASE-20 και ο Γενικός Δείκτης σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς δείκτες με ισχυρότερες απώλειες 10,1% εμφανίζεται ο ISEQ της Ιρλανδίας.
 
Η αρνητική απόδοση της Σοφοκλέους και του Γενικού Δείκτη για τη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί εν μέρει να αιτιολογηθεί από την υπεραπόδοση του Ιουλίου, ωστόσο ο DAX της Γερμανίας για το ίδιο διάστημα εμφανίζει πτώση 2,9%, ο γαλλικός CAC 40 πτώση 4,2%, ο DJ Euro Stoxx -4,4%, ο FTSE/Mibtel του Μιλάνου -6,3% και ο DJ Stoxx 600 -2,3%.

Οι περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές, άμεσα συγκρίσιμες και πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα, επίσης παρουσιάζουν μικρότερη κάμψη. Ο PSI General της Πορτογαλίας σημειώνει πτώση 0,7%, ο ισπανικός IBEX 35 μόλις 4,3%, ενώ ο ΑΤΧ της Αυστρίας 2,8%. Οι αμερικανικές αγορές παρουσιάζουν ακόμα πιο αξιοπρεπή πορεία αφού ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,9%, ο Dow Jones 1,5% και ο δείκτης Nasdaq Composite 3,2%.

Τα blue chips

Η εικόνα στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί από την κάμψη 10% περίπου που καταγράφεται τον φετινό Αύγουστο στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας. Ακόμα πιο αρνητική είναι η κατάσταση της EFG Eurobank, με απώλειες της τάξεως του 15%. Όσον αφορά στην Alpha Bank, η πτώση είναι 10,5% για την ίδια περίοδο.

Τις χειρότερες αποδόσεις, ωστόσο, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν οι τίτλοι της Πειραιώς με -18,5%, της Βιοχάλκο με πτώση 17,7% και της Marfin Investment Group με -16,8%.

Οι μόνες μετοχές με σχετικά καλύτερη πορεία στο ταμπλό είναι των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Coca Cola 3E. Σε αυτήν τη χρονική περίοδο, οι αμυντικοί τίτλοι του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ σημείωσαν απώλειες μόλις 1,2%, όταν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση 8,9%. Σημαντικά καλύτερη εικόνα παρουσίασε και η Τραπεζα Κυπρου με -3,2% μόλις, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 10,2% τον Αύγουστο.
 
Για τη Μυτιληναίος και την Ελλάκτωρ οι απώλειες είναι 9,7% και 7,6% αντίστοιχα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση για την Jumbo με -17%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον ΟΤΕ, αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα η απόδοσή του είναι -12,5%.

Οι «μεσαίοι»

Στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, καθώς η κάμψη σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Η Μηχανική, η Forthnet και η Sprider Stores σημειώνουν σημαντική πτώση, με την πρώτη να κινείται στο -19,4%.
 
Τη χειρότερη επίδοση, ωστόσο, τον Αύγουστο εμφανίζει η Γενική Τράπεζα με -29,5%. Παράλληλα, μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι J&P Άβαξ, Σιδενόρ, ΔΟΛ και Χαλκόρ.
Αντίθετα, η Βωβός κινείται με κέρδη 11,1%, όπως και η Proton Bank με 13,1%.

Οι μετοχές με απώλειες μικρότερες από αυτές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι της ΕΥΔΑΠ, του ΟΛΠ, της Eurobank Properties, της Μέτκα, της Frigoglass και της Folli Follie. Μία περίπτωση που αξίζει να επισημανθεί είναι η Fourlis, της οποίας οι απώλειες αγγίζουν το 13,5%, με τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό κάτω από 350 εκατ. ευρώ και με τα αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο κάτω των προσδοκιών των αναλυτών, λόγω των μικρότερων του αναμενομένου εσόδων στην Intersport και στον κλάδο χονδρικής.
 
Οι πωλήσεις του ΙΚΕΑ ήταν οριακά καλύτερες των εκτιμήσεων, με στάσιμη ανάπτυξη όμως και αδύναμες τάσεις στα περιθώρια λειτουργίας.

Ποιοι ξεχώρισαν

Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες τον Αύγουστο καταγράφει η Vell Group με -48,4% και ακολουθεί η Κλουκίνας - Λάππας με -32%. Για τον τίτλο της Vell, η αποτίμησή της είναι ένα ζήτημα, αφού όποιος είχε συμμετάσχει στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της εταιρείας μπορεί να αποκτήσει τις μετοχές έναντι μόλις 39 λεπτών, με αποτέλεσμα να μην εκπλήσσει το γεγονός πως κατά διαστήματα έχουμε μετατροπές ομολογιών σε νέες μετοχές. Αναφορικά με τον τίτλο της Κλουκίνας - Λάππας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα μέτρια αποτελέσματα του εξαμήνου κάθε άλλο παρά τον ευνόησαν.

Για τη Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, η απόδοσή της σε όλη τη διάρκεια του 2010 είναι πολύ καλύτερη από τους δείκτες αλλά και από επιχειρήσεις του κλάδου. Στον αντίποδα, οι Ευρωσυμμετοχές αποτελούν τον τίτλο με τα μεγαλύτερα κέρδη τον Αύγουστο, με +142% περίπου, ενώ η εταιρεία παρουσιάζει αρνητική καθαρή θέση χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά με έναν ισχυρό βασικό μέτοχο (όμιλος Κυριακού).
 
Για την Elbisco Συμμετοχών, οι όγκοι συναλλαγών είναι ελάχιστοι και οι αποδόσεις της σε όλη τη διάρκεια του 2010 είναι εμφανώς καλύτερες από αυτές του Γενικού Δείκτη. Όσον αφορά στη Fintexport, είχε σαφώς καλύτερη εικόνα οικονομικών επιδόσεων στο α΄ φετινό εξάμηνο και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, αφού, παρά την πτωτική πορεία της ζήτησης που καταγράφεται για τα προϊόντα της στις αγορές όπου απευθύνεται, η δραστική βελτίωση στην «κάτω γραμμή» οφείλεται κυρίως στην ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου και της αγγλικής στερλίνας έναντι του ευρώ. 


** Ταυτόχρονη δημοσίευση με το 649ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 27 - 31 Αυγούστου 2010.

*** Το αρχείο με τις αποδόσεις των ελληνικών μετοχών το 2010 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v