Οκτώ small caps «ύποπτα» για την... έκπληξη

Περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών χαμηλής -ή και πολύ χαμηλής- κεφαλαιοποίησης, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «συγκινήσεις» στο ταμπλό του ΧΑ - Ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Οκτώ small caps «ύποπτα» για την... έκπληξη
Περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών χαμηλής -ή και πολύ χαμηλής- κεφαλαιοποίησης, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «συγκινήσεις» στο ταμπλό της Σοφοκλέους - Ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.


Η πρωτοφανής οικονομική κρίση και η χαρακτηριστική απαξίωση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ως αποτέλεσμα οι μισές περίπου εισηγμένες της Σοφοκλέους να είναι διαπραγματεύσιμες με κεφαλαιοποιήσεις χαμηλότερες των 20 εκατ. ευρώ!

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, στην τελευταία κατηγορία:

• Οι μετοχές διακρίνονται από περιορισμένη εμπορευσιμότητα.
• Οι εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ή έστω παρουσιάζουν φτωχές οικονομικές επιδόσεις.
• Οι διοικήσεις χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια.
• Οι θεσμικοί επενδυτές (του εσωτερικού και πόσο μάλλον του εξωτερικού) αδιαφορούν για την πορεία και τις προοπτικές τους.
• Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος δημόσιας πρότασης από τους βασικούς τους μετόχους, ιδίως στην περίπτωση όπου οι τελευταίοι κατέχουν μεγάλα ποσοστά.

Παρ' όλα αυτά, πέρα από τους αποκαλούμενους «εγκλωβισμένους», δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν ανάμεσα στους τίτλους της συγκεκριμένης κατηγορίας «ευκαιρίες» για μεγάλα κέρδη. Ψάχνουν δηλαδή για «χαρτιά» που κάτω από προϋποθέσεις (και φυσικά πάντοτε με τη γνώση των προαναφερόμενων κινδύνων) θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη.

Σήμερα, παρουσιάζουμε οκτώ ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων μετοχών, οι οποίες διακρίνονται από υγιή κεφαλαιακή βάση και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν «συγκινήσεις».

Βάρδας: Δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που πλήττεται έντονα από την ύφεση. Στην τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου η διοίκηση της εισηγμένης είχε αναφερθεί για φέτος στους εξής στόχους: α) μονοψήφιες απώλειες τζίρου,
β) οριακά θετικό αποτέλεσμα βασιζόμενο κυρίως στις περικοπές δαπανών,
γ) θετικές ταμειακές ροές, περιορίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό.

Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, ωστόσο, η αγορά ένδυσης κινήθηκε σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, παράγοντας που ενδεχομένως να επηρέασε και την εισηγμένη.

Παρ' όλα αυτά, είναι διαπραγματεύσιμη με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 2,2 εκατ. ευρώ και πρόκειται για υγιή εταιρία με ισχυρό brand name.

Γενική Εμπορίου: Κοντά στα 6,3 εκατ. κεφαλαιοποίηση, όταν φέτος στόχος της είναι να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Στα θετικά της στοιχεία συγκαταλέγονται: η υπερδιπλάσια λογιστική της αξία, οι θετικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνει, η υγιής κεφαλαιακή της διάρθρωση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και το δυνητικό ανοδικό τίναγμα των επιδόσεών της, όταν η ζήτηση στην αγορά αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι.

Πιθανό «συν» επίσης μπορεί να προέλθει από την άνοδο της τιμής του χάλυβα μέσα στο 2010 (αποθέματα με χαμηλότερο κόστος, που ενδεχομένως να πουληθούν).

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Φτωχές οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης και με πολλά προβλήματα ο κλάδος της ευρύτερης κλωστοϋφαντουργίας στον οποίο δραστηριοποιείται. Από την άλλη πλευρά, γίνονται προσπάθειες αναδιάρθρωσης με στόχο την εξάλειψη του ζημιογόνου αποτελέσματος.

Στα 3,6 εκατ. ευρώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, όταν το καθαρό ταμείο της -διαθέσιμα μείον τραπεζικές υποχρεώσεις- είναι ακόμη μεγαλύτερο (7,52 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2010). Παράγοντες του κλάδου μιλούν για κάποια βελτίωση της κατάστασης στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα κατά το πρώτο μισό του 2010 και οι αισιόδοξοι προσδοκούν συνέχιση της συγκεκριμένης τάσης.

ΖΑΜΠΑ: Άλλη μία περίπτωση όπου το καθαρό ταμείο της εισηγμένης υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του τίτλου, χωρίς να συνεκτιμάται και η ακίνητη περιουσία της (κεφαλαιοποίηση στα 7,3 εκατ. και καθαρό ταμείο στα 12,4 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2010). Οι μέτοχοι μειοψηφίας πιέζουν τη διοίκηση για την επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα. Με βάση την πρόταση του Χ.Α. για ελάχιστο ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, ίσως ο τίτλος να κινδυνεύσει να δει… την «άγουσα προς τα αποδυτήρια».

Καραμολέγκος: Υγιής εταιρία, με γνωστό brand name, που είναι διαπραγματεύσιμη με κεφαλαιοποίηση 7,5 - 8 εκατ. ευρώ. Mονοψήφιο P/E, ενώ επίσης δραστηριοποιείται σε έναν μάλλον αμυντικό κλάδο, όπου οι βασικότεροι ανταγωνιστές της (Elbisco, Nutriart) είναι περισσότερο «φορτωμένοι» με δάνεια. Στο πρώτο εξάμηνο δείχνει αρκετά ικανοποιητική άμυνα απέναντι στην κρίση (άνοδος πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας).

Medicon: Μέχρι και πέρυσι σημείωνε υψηλή κερδοφορία, διανέμοντας για πολλά χρόνια «παχυλότατο» μέρισμα. Παρά τους ελκυστικούς δείκτες, «αγκάθι» παραμένουν οι υψηλές απαιτήσεις της από το ελληνικό δημόσιο (κρατικά νοσοκομεία) και η αναστάτωση που συνεχίζει να επικρατεί στο θέμα της εξόφλησης των προμηθευτών των νοσοκομείων. Η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι με βάση το προηγούμενο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων ανήκει στους χαμένους (σταθερές τιμές πώλησης επί χρόνια) και σε καμία περίπτωση «δεν συμμετείχε σε πάρτι».

Εφόσον η κατάσταση κυλήσει ομαλά για την εταιρία, ενδεχομένως η μετοχή της να είναι σε θέση να προσφέρει «συγκινήσεις».

Στέλιος Κανάκης: Στα 13 εκατ. ευρώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της. Άλλη μια εισηγμένη εταιρία που είναι διαπραγματεύσιμη με μονοψήφιο P/E, έχει αμυνθεί μέχρι σήμερα σθεναρά απέναντι στην κρίση, διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο που μπορεί να της χρησιμεύσει για επέκταση και εξαγορές στα Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ψηφιστεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,16 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φέτος διένειμε επίσης και ικανοποιητικό μέρισμα.

REVOIL: Σαφώς μονοψήφιο P/E και υψηλή μερισματική απόδοση με βάση τα μεγέθη του 2009. Φέτος, η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί (και κυρίως από το β΄ τρίμηνο), όμως η εισηγμένη είναι σχετικά λιγότερο εκτεθειμένη από τον μέσο όρο της αγοράς στον κίνδυνο, καθώς:
α) έχει αυξήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων πρατηρίων της,
β) δεν δραστηριοποιείται στο βιομηχανικό και στο ναυτιλιακό καύσιμο που συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση.

Στα αξιοσημείωτα η επιλογή της να δραστηριοποιηθεί παράλληλα και στον ναυτιλιακό κλάδο. Ήδη εξαγοράστηκε το πρώτο πλοίο και πραγματοποιήθηκε η ναύλωσή του με όρους που, αν διατηρηθούν σε βάθος χρόνου, θα οδηγήσουν σε αποπληρωμή της επένδυσης μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v