Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άγριο "κούρεμα" από τους ξένους οίκους

"Τσεκούρι" σε τιμές-στόχους και κέρδη ανά μετοχή 26 εισηγμένων από τους ξένους οίκους. Οι νέες, δυσμενέστερες παραδοχές για την οικονομία. Τι "βλέπουν" για τράπεζες. Οι θετικές εκπλήξεις. Αναλυτικός πίνακας.

Άγριο κούρεμα από τους ξένους οίκους
* Οι πίνακες που αφορούν στις τιμές-στόχους και στις συστάσεις για τις εισηγμένες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την πορεία του Χ.Α. δημιουργούν οι εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για τις ελληνικές μετοχές: ο αριθμός των τίτλων για τους οποίους οι αναλυτές τείνουν να συμφωνούν ότι "τα πράγματα θα πάνε καλά" είναι πολύ μικρός, για την ακρίβεια μικρότερος από ποτέ.
 
Παράλληλα, στον τραπεζικό κλάδο η εικόνα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ η καταιγίδα των μειώσεων αρχίζει να επεκτείνεται σε θεωρητικά αμυντικότερες επιλογές.

Από τις αρχές Απριλίου έχει υπάρξει καταιγισμός αναλύσεων, ειδικά για τις τράπεζες, και η κάθε έκθεση επιδεινώνει την εικόνα ακόμα περισσότερο. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η επιλογή των μετοχών θα αρχίσει να μετατοπίζεται σε εκείνες που θα εξέλθουν αλώβητες από την κρίση στην εγχώρια οικονομία.

Ο «Μ», με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet, παρουσιάζει δεδομένα από όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις ελληνικές μετοχές από εγχώριες χρηματιστηριακές και ξένους επενδυτικούς οίκους, δίνοντας όλες τις τελευταίες τιμές-στόχους και τις συστάσεις, αλλά και -το πιο σημαντικό- τι προτείνει ποιος!

• Για την Εθνική Τράπεζα, από τα μέσα Απριλίου, έχουν δημοσιευτεί 15 νέες εκτιμήσεις και η νέα μέση τιμή-στόχος είναι 14 ευρώ από 21 ευρώ. Η JP Morgan, η Credit Suisse, η Evolution και η Natixis είναι οι πλέον απαισιόδοξες, δίνοντας τιμή-στόχο χαμηλότερα από τα 12 ευρώ, αν και η JP Morgan κινείται ακόμα χαμηλότερα στα 9,8 ευρώ, ενώ η Marfin Analysis και η Citigroup βρίσκονται στο άλλο άκρο με τιμές πάνω από τα 24 ευρώ! Το σημαντικό είναι ότι, αν με κάποιον τρόπο αθροίσουμε τις συστάσεις των αναλυτών, η ΕΤΕ παραμένει «overweight», αλλά η τιμή-στόχος έχει μειωθεί σε έναν μήνα περίπου κατά 33%.

• Για την Alpha Bank δημοσιεύτηκαν 12 εκθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 6,3 ευρώ από 9 ευρώ! Η Unicredit, η Nomura, η Natixis, η JP Morgan και η Credit Suisse τοποθετούν την τιμή-στόχο χαμηλότερα των 6 ευρώ, και πιο συγκεκριμένα η τελευταία στα 4,2 ευρώ ανά μετοχή! Στον αντίποδα, η Marfin Analysis και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή είναι οι πιο αισιόδοξες, δίνοντας τιμή-στόχο 11,7 ευρώ και 10,4 ευρώ αντίστοιχα. Η μέση σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη ότι 4 από τις 10 συστάσεις είναι αρνητικές, μόνο θετικά δεν εξελίσσεται.

• Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 6,1 ευρώ από 7,6 ευρώ έναν μήνα πριν. Η KBW, η JP Morgan και η Oddo άλλαξαν τη σύστασή τους σε αρνητική σε σύνολο 13 εκθέσεων, ενώ 11 από τους 12 οίκους προχώρησαν σε σημαντική μείωση της τιμής-στόχου. Η Credit Suisse, η Unicredit, η Natixis και η Oddo τοποθετούν την τιμή-στόχο κάτω από τα 6 ευρώ και η JP Morgan στα 3,8 ευρώ, ενώ όλοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν μειώσει την τιμή-στόχο πάνω από 20% σε έναν μήνα!

• Την παράσταση αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό εκθέσεων έχει κλέψει η Coca Cola 3E, αφού 17 αναλυτές έχουν προχωρήσει σε νέες εκτιμήσεις. Η εικόνα για τον τίτλο είναι θετική, αφού η πλειονότητα των αναλυτών έχει αυξήσει την τιμή-στόχο, η οποία κυμαίνεται πλέον στα 21,2 ευρώ ανά μετοχή κατά μέσο όρο. Η Εθνική - P&K Χρηματιστηριακή, η CA Cheuvreux και η Euroxx είναι πιο αισιόδοξες και δίνουν τιμή-στόχο πάνω από τα 23 ευρώ, ενώ η Evolution και η Nomura είναι οι πιο επιφυλακτικές.

• Θετική έκπληξη και για τον τίτλο της Frigoglass με 7 συστάσεις και αυξημένη τιμή-στόχο από τους αναλυτές στα 10,25 ευρώ, ενώ η Proton Bank και η Marfin Analysis εκτιμούν την τιμή-στόχο πάνω από τα 11 ευρώ.

• Μεγάλο το ενδιαφέρον και για τον ΟΤΕ, όπως δείχνουν οι 19 εκθέσεις μέσα σε έναν μήνα. Με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται από τα 7,2 ευρώ έως τα 13 ευρώ ανά μετοχή, οι αναλυτές φαίνεται να διχογνωμούν για τη δίκαιη αποτίμηση του Οργανισμού. Ωστόσο, στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών η μέση τιμή-στόχος έχει υποχωρήσει από τα 11,9 ευρώ στα 9,5 ευρώ ανά μετοχή και 15 από τους 19 brokers έχουν προχωρήσει σε μείωσή της.

• Αρκετές και οι εκθέσεις για την Jumbo, αλλά με αρνητική εικόνα, αφού 7 από τους 9 αναλυτές προχωρούν σε μείωση της τιμής-στόχου κατά 17% περίπου, στα 7,40 ευρώ από 9 ευρώ προηγουμένως. Μόνο η Deutsche Bank διατήρησε την τιμή-στόχο στα 7,8 ευρώ, ενώ πιο απαισιόδοξη όλων αποδεικνύεται η Euroxx Χρηματιστηριακή με τιμή-στόχο 6,2 ευρώ ανά μετοχή.

• Με μικρές μεταβολές κινείται ο τίτλος του ΟΠΑΠ, αφού παρά τον σημαντικό αριθμό εκθέσεων η μέση τιμή-στόχος μειώθηκε κατά 3% στα 19,5 ευρώ και οι περισσότερες συστάσεις παρέμειναν θετικές, με εξαίρεση τη Euroxx, που πλέον δίνει σύσταση «neutral» για τη μετοχή.

• Με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αναλυτών διαμορφώνεται η εικόνα για την Τιτάν. Η απόσταση της χαμηλότερης από την υψηλότερη τιμή-στόχο είναι 14,6 ευρώ, όταν στο ταμπλό η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στα 14,5 ευρώ περίπου! Η Εθνική - P&K εκτιμά την τιμή-στόχο στα 25,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Jefferies στα 11 ευρώ, ωστόσο το momentum τον τελευταίο μήνα είναι μάλλον αρνητικό, αφού η μέση τιμή έχει μειωθεί κατά 5%.

• Παρόμοια η εικόνα για τον τίτλο της ΔΕΗ, αφού είναι μεγάλο το spread μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης τιμής-στόχου, με την Deutsche Bank να είναι ο πιο αισιόδοξος... κρίκος της αλυσίδας. Η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί κατά 6% τον τελευταίο μήνα.

• Για την Τράπεζα Πειραιώς, η εικόνα έχει μεταβληθεί αρνητικά σε έναν μήνα, με την τιμή-στόχο να χάνει 28%, ενώ οι αρνητικές συστάσεις παραμένουν περισσότερες από τις θετικές και τις ουδέτερες. Η Unicredit, η Natixis και η Credit Suisse τοποθετούν τον πήχη στα 4,7 ευρώ, ενώ στο ταμπλό η τιμή κυμαίνεται κοντά στα 5 ευρώ. Η JP Morgan, που προστέθηκε τελευταία, θέτει τιμή-στόχο τα 3,9 ευρώ.

• Χαμηλότερα διαμορφώνονται και οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων σε έναν μήνα, κατά 7% και 5% αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο θα είναι μάλλον καλύτερο από τις εκτιμήσεις. Η UBS από «underweight» έδωσε σύσταση «neutral» στη Motor Oil, ενώ για τα ΕΛΠΕ οι συστάσεις παραμένουν «neutral» ή «αρνητικές».

• Αρκετά μειωμένες οι εκθέσεις για την ΕΧΑΕ, με τη μέση υποχώρηση στο 12%, ενώ η CA Cheuvreux δίνει τιμή-στοχο τα 7 ευρώ και η Εθνική - Ρ&Κ τα 11,4 ευρώ!

• Τέλος, μειώσεις στις τιμές-στόχους και περικοπές στα κέρδη ανά μετοχή αναμένουν οι αναλυτές για τη Marfin P.B., την Τράπεζα Κύπρου, την ΑΤΕbank και το Ταχ. Ταμιευτήριο. Για τις δύο πρώτες η μέση μείωση από τις αρχές Απριλίου είναι 14% και 4% αντίστοιχα, ενώ για τις δύο ελληνικές τράπεζες οι μειώσεις είναι 20% και 17%.


* Οι πίνακες που αφορούν στις τιμές-στόχους και στις συστάσεις για τις εισηγμένες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 635ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 21 - 25 Μαΐου 2010.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v