Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Μάχη" στα χαμηλά του Ιουλίου

Θα κρατήσουν οι τράπεζες τα χαμηλά του Ιουλίου; Τα δυνατά και αδύναμα σημεία. H μητέρα των μαχών σε ΕΤΕ και ΟΤΕ. Γιατί διαφοροποιούνται προς το καλύτερο κυπριακές τράπεζες, διυλιστήρια, 3Ε. Αναλυτικός πίνακας.

Σοφοκλέους: Μάχη στα χαμηλά του Ιουλίου
***Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά Ιουλίου 2009 - Ιανουαρίου 2010 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μάχη για να κρατήσει τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου. με εξουθενωμένες όμως άμυνες. δίνει το Χ.Α. καθώς χθες όταν ο 20άρης διέσπασε καθοδικά τις 1.040 μονάδες εκδηλώθηκαν ισχυρές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να μην επαναληφθεί, αν και επιχειρήθηκε, το προχθεσινό γύρισμα.

Το άνοιγμα των spreads των ομολόγων λόγω των ανησυχιών για το πόσο εφαρμόσιμο είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι πωλήσεις μετοχών από long only χαρτοφυλάκια και να ανοίξουν νέες short θέσεις.

Η διεθνής ανησυχία για το "ελληνικό πρόβλημα" και οι αναλύσεις για το πόσο επηρεάζει το ευρώ και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αν πτωχεύσει η Ελλάδα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό υπόβαθρο, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και για επιστροφή στα χαμηλά του Μαρτίου του 2009.

Η επιφυλακτικότητα που υπάρχει διεθνώς για το πόσο εφαρμόσιμα είναι τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι ζητούν επιπλέον ενισχύσεις, εκτιμάται ότι θα διευρύνει έτι περαιτέρω τα spreads των ομολόγων, που χθες συνέκλιναν με τα CDSs.

Βραχυπρόθεσμα, η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ κρίσιμη καθώς το Χ.Α. καλείται να κάνει το θαύμα και να αντιδράσει πειστικά ανοδικά επιστρέφοντας σύντομα πέριξ της περιοχής των 2.200 μονάδων. Κλειδιά της μάχης θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά της Εθνικής και δευτερευόντως του ΟΤΕ.

Τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στον ΟΤΕ βαρύνουσας σημασίας θα αποδειχθεί το αν θα συνεχιστούν οι αγορές από την Goldman Sachs, με την προσφορά ιδιαίτερα στην Εθνική να αυξάνεται. Η πορεία της ΕΤΕ θα κρίνει και αν ο Γενικός Δείκτης θα κρατήσει τη στήριξη των 2.015 μονάδων.

Το γεγονός ότι χθες η Εθνική δεν επέστρεψε στα 16 ευρώ που είδε ενδοσυνεδριακά προχθές δεν βελτιώνει σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές την κακή τεχνική της εικόνα, καθώς πρόκειται για διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Οι ίδιοι θεωρούν πως αν συνεχιστούν οι πωλήσεις από long only χαρτοφυλάκια οι τραπεζικοί τίτλοι θα φύγουν αισθητά πιο κάτω από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου και η υπόλοιπη αγορά θα επανατιμηθεί ανάλογα.

Αυτήν τη στιγμή οι ξένοι προεξοφλούν αδυναμία του Δημοσίου να αναχρηματοδοτήσει τα 26 δισ. ευρώ δάνεια που λήγουν το κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου και αποχωρούν μαζικά από τις ελληνικές τράπεζες λόγω του διπλού κινδύνου από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και της ανησυχίας για βαθύτερη ύφεση της οικονομίας. Η χθεσινή σύσταση "πώλησης" από τη Unicredit είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί διεθνώς.

Έχασαν 200άρη, παλεύουν τα χαμηλά Ιουλίου οι τράπεζες

Κάτω από τον 200άρη τους διαπραγματεύονται πλέον όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, δίνοντας μάχη να κρατήσουν τα χαμηλά του Ιουλίου

Ο τίτλος της Εθνικής υποχώρησε στις 19/1 ενδοσυνεδριακά έως τα 16 ευρώ και έκλεισε στα 17,21 ευρώ. Στις 13 Ιουλίου ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τα 16,04 ευρώ και είχε κλείσει στα 16,3 ευρώ. Ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στα 19,74 ευρώ και αποτελεί πλέον αντίσταση για τη μετοχή.

Η Alpha Βank σημείωσε χθες νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό φθάνοντας έως τα 6,71 ευρώ, όπου και έκλεισε. Στις 13/7/2009 είχε δώσει χαμηλό στα 6,6 ευρώ, ενώ ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στα 8,85 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα της EFG Euronank. Ο τίτλος της ενδοσυνεδριακά προχθές και χθες έφθασε στα 6,7 ευρώ τα οποία και κράτησε, δίνοντας νέο χαμηλό 6 μηνών, καθώς στις 13 Ιουλίου είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά ως τα 6,88 ευρώ.

Τέλος, η Tράπεζα Πειραιώς έδειξε τη χειρότερη συμπεριφορά αφού προχθές έδωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 6,53 ευρώ και χθες στα 6,41 ευρώ, κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 6,50 ευρώ, σημειώνοντας νέο χαμηλό 6 μηνών. Ο ΚΜΟ 200 ημερών της βρίσκεται στα 9,06 ευρώ.

Αισθητά καλύτερη, λόγω της κυπριακής έδρας, είναι η συμπεριφορά της MPB. Ο τίτλος υποχώρησε την περασμένη Τρίτη έως τα 2,05 ευρώ, απέχοντας περίπου 10% από τα χαμηλά Ιουλίου, για να κλείσει στα 2,15 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 2,06 ευρώ. Η μετοχή έχει χάσει επίσης τη στήριξη του 200άρη της (2,42 ευρώ) που πλέον αποτελεί αντίσταση.

Μάχη πέριξ των χαμηλών του Ιουλίου δίνει και ο ΟΤΕ. Ο τίτλος του υποχώρησε έως τα 9,65 ευρώ στις 19/1/2010, κάτω από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Ιουλίου, έκλεισε όμως τη συνεδρίαση στα 10,09 ευρώ. Ο 200άρης του βρίσκεται στα 11,13 ευρώ.

Κρατούν τη στήριξη του 200άρη

Προς το παρόν, οι μόνοι τίτλοι του 20άρη που απέχουν αρκετά από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου και ταυτόχρονα είναι διαπραγματεύσιμοι πάνω από τη στήριξη του 200άρη είναι τα Διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, ΜΟΗ) και οι Coca Cola 3Ε, Τράπεζα Κύπρου, Τ.Τ. και ΑΤΕ.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζα Κύπρου και της MPB παρέμεινε ανεπηρέαστη από την ελληνική δημοσιονομική κρίση λόγω της κυπριακής έδρας, ενώ τα όποια προβλήματα προκαλεί η ύφεση της ελληνικής οικονομία αντισταθμίζονται προς το παρόν από τη φυγή καταθέσεων στο νησί της Αφροδίτης. Για τον λόγο αυτόν αφενός δέχθηκαν μικρότερη πίεση κατά τη διάρκεια του διμήνου αφετέρου ανένηψαν γρηγορότερα.

Η Τράπεζα Κύπρου στις 19/1έδωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 4,29 ευρώ και στην ίδια συνεδρίαση έκλεισε στα 4,6 ευρώ, ακριβώς πάνω στον 200άρη της (4,6 ευρώ). Στη συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου 2009 είχε δώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 3,93 ευρώ και είχε κλείσει στα 4,02 ευρώ.

Πάνω από τη στήριξη του 200άρη της (1,65 ευρώ) συνεχίζει να είναι διαπραγματεύσιμος και ο τίτλος της ΑΤΕ, ο οποίος υποχώρησε ως το 1,70 ευρώ χθες όπου και έκλεισε. Ο τίτλος συνεχίζει να είναι διαπραγματεύσιμος σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα του Ιουλίου (1,37 ευρώ στις 13/7/09).

Πάνω από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, κάτω όμως από τον 200άρη ( 4,59 ευρώ) είναι διαπραγματεύσιμος ο τίτλος του Τ.Τ. χάρη στις προσδοκίες για πλήρη ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να αντληθούν έσοδα για το Δημόσιο. Η μετοχή υποχώρησε την περασμένη Τρίτη ως τα 4,12 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (4,28 ευρώ).

Ισχυρή στήριξη αποτέλεσε ο απλός 200άρης για τους τίτλους της Coca Cola , των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ. Η άνοδος του πετρελαίου και τα αμυντικά χαρακτηριστικά δικαιολογούν την καλύτερη πορεία των Διυλιστηρίων.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ στις 19/1έδωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 8,29 ευρώ και έκλεισε στα 8,77 ευρώ, απέχοντας πολύ από τη στήριξη του 200άρη του (7,66 ευρώ) και βεβαίως από τη στήριξη των χαμηλών του περασμένου Ιουλίου (7,04 ευρώ σε κλείσιμο).

Η ΜΟΗ αντίστοιχα έδωσε προχθές και χθες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 10,34 ευρώ από όπου αντέδρασε και στις δύο συνεδριάσεις. Συνεχίζει να διαπραγματεύεται υψηλότερα της στήριξης του 200άρη της (9,58 ευρώ).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τον τίτλο της Coca Cola 3Ε, ο οποίος χθες και προχθές γύρισε ενδοσυνεδριακά έως τα 15,9 ευρώ από όπου αντέδρασε ανοδικά. Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος σημαντικά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της 13ης/7/2009 και υψηλότερα από τον 200άρη του (14,36 ευρώ).

Η ελληνική πολυεθνική αποτελεί την με απόσταση εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία που δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις για παγκόσμια ανάπτυξη που θα συμβάλει και στο γύρισμα των οικονομιών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη στροφή των επενδυτών στα αμυντικά χαρτιά, εξηγούν την καλύτερη συμπεριφορά της σε σχέση με το υπόλοιπο Χ.Α.

Πιο χαμηλά ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και "λοχαγοί" του 20άρη

Οι τίτλοι που έχασαν ήδη τη στήριξη των χαμηλών του περασμένου Ιουλίου είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και οι λοχαγοί του 20άρη.

Για τους τίτλους του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι πέρυσι τον Ιούλιο ως αμυντικά χαρτιά εμφάνισαν καλύτερη συμπεριφορά από το υπόλοιπο ταμπλό, ενώ φέτος η φορολόγηση των κερδών και η άνοδος του πετρελαίου ασκούν επιπλέον πίεση στις αποτιμήσεις τους.

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ υποχώρησε την περασμένη Τρίτη ως τα 14,27 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 14,89 ευρώ, 17,3% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου 2009. Ο ΚΜΟ 200 ημερών του βρίσκεται στα 18,19 ευρώ και αποτελεί πλέον αντίσταση. Σημειώνεται ότι αγορές στον τίτλο το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια λόγω των προσδοκιών πλήρους ιδιωτικοποίησής του.

Ο τίτλος της ΔΕΗ έδωσε χθες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 12,18 ευρώ όπου και έκλεισε και είναι διαπραγματεύσιμος σημαντικά πιο κάτω από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου και περίπου 14% χαμηλότερα από τον 200άρη του.

Σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του περασμένου Ιουλίου γύρισαν την περασμένη Τρίτη και οι τίτλοι των εταιριών  Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Intralot και Βιοχάλκο, ενώ κράτησε τα χαμηλά του Ιουλίου ο κοινός τίτλος της Τιτάν.

Κατά 35% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου (2,64 ευρώ) έκλεισε χθες ο τίτλος της MIG με τον 200άρη του στα 2,77 ευρώ.

***Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά Ιουλίου 2009 - Ιανουαρίου 2010 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v