Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η αγορά από τον Γιώργο

Τόνωση της ψυχολογίας, ανετότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, επιτάχυνση των έργων του Δ΄ ΚΠΣ και αποφυγή ακραίων θέσεων είναι οι βασικότερες προσδοκίες των επιχειρηματιών από τη νέα κυβέρνηση.

Τι περιμένει η αγορά από τον Γιώργο
Η τόνωση της ψυχολογίας, η ανετότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, η επιτάχυνση των έργων του Δ΄ ΚΠΣ και η αποφυγή ακραίων θέσεων "προεκλογικού χαρακτήρα" (π.χ. ΟΤΕ, ΟΛΠ) είναι οι βασικότερες προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από τη νέα κυβέρνηση - Οι περισσότεροι πάντως κρατούν "μικρό καλάθι"…

"Η κατάσταση στο εμπόριο είναι πολύ δύσκολη και όλα δείχνουν ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον και για το επόμενο εξάμηνο. Το μόνο στο οποίο ίσως θα μπορούσε να συμβάλει θετικά η νέα κυβέρνηση είναι η τόνωση της ψυχολογίας του καταναλωτή". Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr βασικός μέτοχος μεγάλης εισηγμένης εμπορικής εταιρίας -και με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου- ο οποίος συνέχισε λέγοντας:

"Οι έμποροι γνωρίζουμε καλά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά το μόνο που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε από τη νέα κυβέρνηση είναι μια αλλαγή ψυχολογίας, μέσα από τη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος. Όταν βλέπουμε τις πωλήσεις στην αγορά να μειώνονται κατά 10% ή και πολύ περισσότερο σε ορισμένα καταστήματα σε σχέση με πέρυσι, καταλαβαίνουμε ότι δεν μειώθηκε τόσο πολύ το εισόδημα των Ελλήνων, ούτε πως για όλη αυτή την κατάσταση αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι τράπεζες, οι οποίες έβαλαν φρένο στην καταναλωτική πίστη.

Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας. Ακόμη και άτομα υψηλών εισοδημάτων σήμερα ψωνίζουν πολύ λιγότερο και για πρώτη φορά στη ζωή τους ζητούν εκπτώσεις μεγαλύτερες από τις μεγάλες εκπτώσεις που ήδη προσφέρουμε"…

Οι επισημάνσεις των εμπόρων επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα οικονομικά δεδομένα, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρατηρούμε ταυτόχρονα στάσιμο εισόδημα, μεγαλύτερες καταθέσεις και μικρότερη κατανάλωση. Συγεκριμένα:

Α. Το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας δεν υποχωρεί αλλά διατηρείται σταθερό.

Β. Το ύψος των καταθέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες ανεβαίνει με μονοψήφιο ποσοστό. Ενδεικτικά αναφέρουμε (πηγή οι λογιστικές καταστάσεις) ότι ο λογαριασμός "υποχρεώσεις προς πελάτες" σε επίπεδο μητρικών εταιριών αυξήθηκε για την Εθνική Τράπεζα από τα 56,3 στα 59,4 δισ. ευρώ (+5,5%), για την Alpha Bank από τα 33,8 στα 35,5 δισ. ευρώ (+5%), για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 24,1 στα 25,49 δισ. ευρώ(+5,8%) κ.λπ.

Γ. Και ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχωρεί κατά 11,4%.

Σε συγκεκριμένους κλάδους του εμπορίου επίσης οι επιχειρηματίες αναμένουν με ενδιαφέρον το περιεχόμενο των νέων αντικειμενικών κριτηρίων, που λέγεται ότι θα υπάρξουν, υποστηρίζοντας ότι το χειρότερο πολλές φορές δεν είναι τα ίδια τα αντικειμενικά κριτήρια αλλά μια ενδεχόμενη μακρά περίοδος όπου "ψήνονται" αλλά δεν ανακοινώνονται. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο η αγορά νεκρώνει…

Δάνεια στις επιχειρήσεις

Μαζικό αίτημα των επιχειρήσεων -και ιδίως των μικρομεσαίων- από τη νέα κυβέρνηση είναι η ευκολότερη πρόσβαση προς τις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Και αυτό γιατί παρ' όσα κατά καιρούς ακούγονται, στο τέλος Αυγούστου το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς την ελληνική οικονομία ήταν το ίδιο με εκείνο της αρχής του έτους. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι σήμερα δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις!

Δεν είναι γνωστό βέβαια πόσο και πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να παρέμβει προς μια τέτοια κατεύθυνση, ωστόσο όλα δείχνουν (βελτιωμένη ρευστότητα τραπεζών κ.λπ.) ότι η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις θα αρχίσει γίνεται πιο άνετη από το 2010, ακόμα και χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές -λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα- βλέπουν μέση άνοδο των τραπεζικών δανείων κατά 4% - 6% τα επόμενα χρόνια, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη προς τις επιχειρήσεις, καθώς στην καταναλωτική πίστη οι τράπεζες θα θελήσουν περισσότερο να μαζευτούν παρά να ανοιχτούν επιπλέον.

"Σωσίβιο" στα δημόσια έργα

Κλάδοι ολόκληροι όπως ο κατασκευαστικός, η πληροφορική, ο μεταλλουργικός κ.ά. επιζητούν την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων προκειμένου να αρχίσει να κινείται η αγορά και να αποφευχθεί το "λουκέτο" σε πλήθος επιχειρήσεις.

Στον κατασκευαστικό κλάδο οι εταιρίες που δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις (όλες πλην ελάχιστων δηλαδή) βλέπουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων τους να έχει συρρικνωθεί σε χαμηλά επίπεδα. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι το Δημόσιο καθυστερεί επί σειρά έτη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις εταιρίες, εύκολα κάποιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για πάρα πολλές επιχειρήσεις η ανάληψη σημαντικών έργων μέσα στους επόμενους μήνες αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά τους.

"Να μην καθυστερήσει η δρομολόγηση των έργων πληροφορικής του Δημοσίου ούτε μία ημέρα", ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι παράγοντες του κλάδου της πληροφορικής, πλην όμως προβλέπουν πως πολύ δύσκολα θα δούμε να τρέχουν έργα πριν αρχίσει το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.

"Ανάλογα με το ποιος είναι ο φορέας του έργου και με το πόσες αλλαγές προσώπων και θέσεων υπάρξουν θα δούμε καθυστερήσεις που ξεκινούν από λίγους μήνες και φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Αυτό τουλάχιστον γινόταν στο παρελθόν όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις". Αυτό δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά, εκφράζεται σκεπτικισμός για σειρά δηλώσεις "προεκλογικού χαρακτήρα" που αναφέρονταν σε τράπεζες, στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, στη ΔΕΗ κ.λπ. Οι αναλυτές πάντως, Έλληνες και ξένοι, κράτησαν χαμηλούς τόνους γύρω από τον εκλογικό κίνδυνο, πιστεύοντας ότι λίγα πράγματα τελικά θα άλλαζαν έπειτα από ενδεχόμενη (τότε) κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, συνέτειναν και οι δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος απάντησε σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε σε δελτίο ειδήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v