Μετοχές: Τα... σουξέ του Ιουλίου

Με κατοχύρωση θέσεών τους σε τράπεζες και μετακύλιση ρευστότητας σε εναλλακτικούς τίτλους του FTSE 20 και επιλεγμένους από μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση σχεδιάζουν οι παίκτες να αντιμετωπίσουν τον... πονηρό Ιούλιο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετοχές: Τα... σουξέ του Ιουλίου
Με κατοχύρωση θέσεών τους σε τραπεζικές μετοχές και με μετακύλιση ρευστότητας σε εναλλακτικούς τίτλους του FTSE/ASE-20 και σε επιλεγμένους από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σχεδιάζουν οι παίκτες να αντιμετωπίσουν τον... πονηρό Ιούλιο.

Μήνας που ξεκινάει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (θα αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ), της Γενικής (στα 175,7 εκατ. ευρώ έχει οριστεί η ΑΜΚ) και θα συνεχιστεί με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των όποιων επενδυτικών κινήσεων. Η αποκοπή του δικαιώματος από τη μετοχή της Εθνικής και η διακύμανση που θα ακολουθήσει ο ίδιος ο τίτλος, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου οι θέσεις των «πωλητών», εκτιμάται πως θα καθορίσουν την τάση της αγοράς.

Είναι κοινό μυστικό πως από τις αρχές Ιουνίου (οπότε και επανήλθε το μέτρο των ανοιχτών πωλήσεων) το σύνολο των τραπεζικών μετοχών βρίσκεται υπό συνεχή πίεση. «Δανεισμένες μετοχές» και υψηλές θέσεις πώλησης σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) τόσο του FTSE/ASE-20 όσο και τραπεζικών τίτλων κράτησαν χαμηλά τον κλάδο αλλά και τον «εικοσάρη».

Είναι ενδεικτικό ότι στη μετοχή της Eurobank, η οποία είχε τον Ιούνιο τον υψηλότερο μέσο όρο ανοιχτών πωλήσεων επί του συνόλου των συναλλαγών (περίπου 30% - 32%), το σύνολο των δανεισμών μετοχών προσέγγισε τα 4 εκατ. τεμάχια, για να φτάσει συνολικά τα 14 και πλέον για τις έξι μεγάλες τράπεζες (όπως αναφέρεται και σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου στο euro2day.gr για την Εθνική και το στοίχημα του Ιουλίου). 

Το «στοίχημα» της Εθνικής

Το ότι τις τελευταίες 2 - 3 ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα η... ζήτηση για δανεισμό τίτλων της Εθνικής και η λήψη θέσεων πώλησης στην αγορά παραγώγων αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο.

Από την άλλη, το σύνολο των ξένων οίκων που συμμετέχουν ή υποστηρίζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα το εγχείρημα της Εθνικής έχει λάβει θετική έως υπερθετική θέση για τον όμιλο. Από τη Citigroup, που έχει θέση στην Εθνική και θα συμμετάσχει στην αύξηση, τη Merrill Lynch, η οποία είναι συνεργάτης και εκ των αναδόχων, μέχρι την HSBC που στην τελευταία έκθεσή της (1/7) στάζει... μέλι για τον ελληνικό όμιλο, σύμπαντες οι ξένοι οίκοι στηρίζουν τη διαδικασία.

Στην πλειονότητά τους φέρεται να είναι οι βασικότεροι αγοραστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς υπολογίζεται πως είτε άμεσα είτε για λογαριασμό τελικών πελατών τους έχουν μαζέψει περισσότερα από 12 εκατομμύρια μετοχές (από τις 17/6 όπου έχουν μετρηθεί συναλλαγές 18,6 εκατ. τεμαχίων).

Με αυτόν τον τρόπο εξισορροπείται η πίεση που ασκείται από τους πωλητές, με την τιμή της μετοχής να παραμένει σταθερά πάνω από τα 17 ευρώ από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου.

Ενημερωμένες τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η διοίκηση του ομίλου έχει εύλογο συμφέρον από τη συντήρηση της μετοχής σε επίπεδα που θα καθιστούν ελκυστική τη συμμετοχή κυρίως των ξένων στην αύξηση. Δεδομένου ότι η τιμή έχει οριστεί στα 11,3 ευρώ (με αναλογία 2 νέων σε κάθε 9 παλαιές) θετική απόκλιση της τάξης του 35% - 50% θεωρείται πως θα λειτουργήσει ενισχυτικά στη διαδικασία.

Η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2006 και είχε σταθεί αφορμή για τη σημαντική πίεση του τραπεζικού κλάδου και για τη διόρθωση της τιμής που είχε ακολουθήσει. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η τωρινή διαδικασία έχει πολλά κοινά σημεία με αυτήν του 2006 και ετοιμάζονται ανάλογα.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως ο τότε λόγος της αύξησης (Finansbank) ανήκει πλέον στον όμιλο και μάλιστα επηρεάζει (μέχρι τώρα) θετικά τα μεγέθη της Εθνικής. Απεναντίας, υποστηρίζουν πως η Εθνική θα βγει από αυτό το εγχείρημα ενισχυμένη σε σχέση με τους άλλους ομίλους και αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στην τιμή της μετοχής μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. 

Και οι άλλες δυνάμεις...

Όμως, όλη αυτή η αβεβαιότητα και οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία της Εθνικής και του τραπεζικού κλάδου γενικότερα μέσα στον Ιούλιο φαίνεται πως... διώχνουν ορισμένα κεφάλαια, τα οποία στρέφονται σε αναζήτηση άλλων μετοχικών θέσεων. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας, και μάλιστα οι υπεραξίες (που προέκυψαν την περίοδο του τρίμηνου ράλι), έχει ρευστοποιηθεί και έχει κατοχυρωθεί μένοντας εκτός αγοράς.

Κάποια κεφάλαια ωστόσο συνεχίζουν να ενισχύουν τη συμμετοχή που διατηρούν από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ ρευστότητα εισέρρευσε τις προηγούμενες 2 - 4 συνεδριάσεις στον τίτλο του ΟΤΕ. Μάλιστα, η διόρθωση της μετοχής πιο κάτω από τα 11 ευρώ φέρεται να προσέλκυσε βραχυμεσοπρόθεσμα κεφάλαια.

Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την BP), της Motor Oil, του Μυτιληναίου, της Coca Cola, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και του Τιτάνα.

Την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE MID 40, που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν... αντίβαρο στις τράπεζες και τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνο ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), η μετοχή της Frigoglass είχε σημαντική άνοδο κατά 24% τον Ιούνιο, ενώ οι τοποθετήσεις κεφαλαίων συνεχίζονταν μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε στη μετοχή της J&P Άβαξ (19% τον Ιούνιο), με την αγορά να προεξοφλεί διάθεση μειοψηφικού πακέτου σε αποτίμηση υψηλότερη της τρέχουσας των 270 εκατ. ευρώ. Ρευστότητα συνεχίζεται να εισρέει στη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ παρά το 18% στο οποίο ενισχύθηκε τον Ιούνιο και στον τίτλο των ΚΑΕ (13% τον Ιούνιο).

Ξεχωριστή θεωρείται η περίπτωση της ΕΥΑΘ, μετά την ένταξη της μετοχής από τη Morgan Stanley στον διεθνή δείκτη MSCI Small Cap, την προωθούμενη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου από την κυβέρνηση και το ισχυρό ενδιαφέρον των ισχυρών ομίλων GdF - Suez, Lamda Development και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ρευστότητα διοχετεύεται είτε βραχυπρόθεσμα είτε με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα στη μετοχή της Βωβός (κίνηση που στηρίζεται και από τις τράπεζες με τις οποίες έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία η εισηγμένη), με αποτέλεσμα να έχει απόδοση 12% τον Ιούνιο. Αγορές και από τους βασικούς μετόχους γίνονται και στους τίτλους της Aegean (5,7%), της Fourlis (όπου φέρεται να ενισχύεται η θέση της Mitica Holdings), της ΜΕΤΚΑ (μετά μάλιστα την ανακοίνωση της συμφωνίας στη Συρία, προϋπολογισμού 651 εκατ. ευρώ), των Σωληνουργείων Κορίνθου (η μόνη κερδοφόρος θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο πρώτο τρίμηνο), της Alapis και της Forthnet με αφορμή τα σενάρια για συζητήσεις της εισηγμένης με υποψήφιους αγοραστές, που δεν ευοδώθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v