Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες παίρνουν «μπόνους» από τους... Χούθι

Η διαφαινόμενη παύση των επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργεί, αν διατηρηθεί, νέα δεδομένα για σειρά επιχειρήσεων. Ποιοι εμφανίζονται περισσότερο ωφελημένοι.

Ποιες εισηγμένες παίρνουν «μπόνους» από τους... Χούθι

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας δημιουργείται για σειρά εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εξαιτίας της διαφαινόμενης πρόθεσης των Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν τις πολύμηνες επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Εξέλιξη που αναμένεται μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αν και κανείς δεν μπορεί μέσα σε ένα τόσο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη μέρα, το κλίμα σταδιακής εκτόνωσης της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια αισιοδοξίας ότι η ασφαλής κίνηση των πλοίων θα αποκατασταθεί μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί μια τέτοια εξέλιξη, αναμένεται να έχει έμμεσες θετικές επιδράσεις σε ολόκληρη την οικονομία (π.χ. μείωση αβεβαιότητας, εξάλειψη ενός παράγοντα που πυροδοτούσε τον πληθωρισμό σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αλλά και άμεσα οφέλη σε  επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους ή προμηθεύονται τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες τους μέσα από δρομολόγια τα οποία χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα.

Στην περίπτωση του ΟΛΠ υπάρχουν αρκετά πλοία που αποφεύγουν εδώ και καιρό την Ερυθρά Θάλασσα λόγω του φόβου των βομβαρδισμών και επιλέγουν άλλα λιμάνια της Μεσογείου προκειμένου να μεταφορτώσουν τα προϊόντα τους και όχι αυτό του Πειραιά.

H διοίκηση της Jumbo έχει αναφερθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στο αυξημένο μεταφορικό κόστος που προκαλεί η αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα και στους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις και να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές πώλησης των προϊόντων της.

Η Moτor Oil είδε πλοίο που μετέφερε για λογαριασμό της πετρέλαιο να καίγεται μετά από πλήγμα που δέχτηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η διοίκηση της Flexopack είχε αναφέρει πως «η κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα διέλευσης στη διώρυγα του Σουέζ και δυσχεραίνει την πρόσβαση των προϊόντων μας στις αγορές, κυρίως της Αυστραλίας, καθόσον επιμηκύνει σημαντικά τους χρόνους παράδοσης και γενικότερα δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και πολύ αυξημένο μεταφορικό κόστος».

«Η Εταιρία προς διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας ενεργής έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως η πραγματοποίηση αεροπορικών μεταφορών με συνέπεια την σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους», συμπληρώνει. Άλλωστε, το γεγονός αυτό ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό και τη μειωμένη κερδοφορία της εισηγμένης κατά το πρώτο μισό του 2024.

Τα Πλαστικά Κρήτης είχαν επισημάνει το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς πως «λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένουν υψηλά τα θαλάσσια ναύλα και μακρείς-αβέβαιοι οι χρόνοι άφιξης των εμπορευμάτων, πράγμα που αυξάνει το κόστος εισαγωγών-εξαγωγών και δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Από την πλευρά της η ΑS Cοmpany έχει αναφέρει πως «ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας –παρότι ο όμιλος δεν έχει δραστηριότητα στις συγκεκριμένες χώρες– και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εμποδίζουν την εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με θαλάσσιες μεταφορές από την Ασία και οδηγούν σε αύξηση του κόστους μεταφοράς».

Δυσχέρειες επίσης από τη στάση των Χούθι της Υεμένης έχουν προκληθεί και σε αρκετές άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και στις εισηγμένες του κλάδου των μαρμάρων (Ικτίνος, Mermeren Kombinat), καθώς σημαντικό τμήμα της μεταφοράς των προϊόντων τους προς την Κίνα και άλλες χώρες γινόταν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v