Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές €4,5 δισ. σε 11 μήνες, ψίχουλα στο ΧΑ

Πολύ φρέσκο χρήμα κατευθύνεται στην αγορά των α/κ, με βασικό στόχο καλύτερες αποδόσεις. Ποιες είναι οι κατηγορίες που πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των επενδυτών. Τα σήματα για το Χρηματιστήριο. Πίνακας.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές €4,5 δισ. σε 11 μήνες, ψίχουλα στο ΧΑ

Συνεχίστηκαν και στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου  2024 οι εισροές «φρέσκου χρήματος» στην εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων (Α/Κ). Κυριότερη αιτία, η προσπάθεια των αποταμιευτών να βρουν εναλλακτικές επιλογές τοποθετήσεων χαμηλού ρίσκου που να οδηγούν σε υψηλότερες -προσδοκώμενες- αποδόσεις από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων.

Ειδικότερα, κατά τους πρώτους έντεκα μήνες της φετινής χρονιάς (συγκεκριμένα έως και την 28η/11/2024) παρατηρήθηκαν καθαρές εισροές ύψους 4,447 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), με τους δύο κυριότερους αποδέκτες να είναι τα Ομολογιακά Διεθνή Α/Κ (+4,021 δισ. ευρώ) και τα Α/Κ Χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με +292,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τόσο μεγάλη ανοδική πορεία των Ομολογιακών Διεθνών Α/Κ οφείλεται στην υποκατηγορία «Target Maturity» (συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και συνήθως ετήσιας καταβολής «μερίσματος») που λανσάρουν «κατά ριπάς» οι τράπεζες σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ.

Πρόκειται για προϊόντα μικρού ή μεσαίου ρίσκου (ανάλογα με τη χρονική τους διάρκεια), τα οποία έχουν προσδοκώμενες αποδόσεις σαφώς υψηλότερες από αυτές των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι εισροές στα Α/Κ Χρηματαγοράς προέρχονται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους και σκοπό έχουν να καρπωθούν για κάποιους μήνες (μέχρις ότου να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμά τους σε άλλους σκοπούς) απόδοση υψηλότερη από τα επιτόκια ταμιευτηρίου και όψεως των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, η βασικότερη αιτία εισροών στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων (όπως και σε αυτή των Ομολογιακών Ελλάδας με +135 εκατ. ευρώ στο 11μηνο) είναι οι φτωχές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο στο 4% (σήμερα αυτό έχει ήδη αποκλιμακωθεί στο 3,25% με προσδοκώμενη πτωτική τάση, αρχής γενομένης από τον φετινό Δεκέμβριο).

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι τα πενιχρά τραπεζικά επιτόκια δεν σηματοδότησαν μια σημαντική στροφή των επενδυτών προς τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, παρά την άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια κατά τη διετία 2023-2024.

Ειδικότερα, τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού που επικεντρώνονται σε επενδύσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εμφάνισαν στο πρώτο φετινό 11μηνο κεφαλαιακές εισροές μόλις 14,06 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί… σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v