Χρηματιστήριο: Αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για ΟΛΠ και ΟΛΘ

Tα σήματα που έδωσαν τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου για τις μετοχές των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας. Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις και πού βρίσκονται οι τιμές-στόχοι.

Χρηματιστήριο: Αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για ΟΛΠ και ΟΛΘ

Δύο εταιρείες με πολύ παρόμοιο επιχειρησιακό στόχο και λειτουργία είναι οι τίτλοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (OΛΘ), με σημαντικά διαφορετική πορεία, ωστόσο, στο ταμπλό του ΧΑ.

Η μετοχή του ΟΛΠ από τις αρχές του έτους σημειώνει απόδοση +19%, ενώ ο αντίστοιχος τίτλος του OΛΘ είναι στο -7%. Για το διάστημα των 52 εβδομάδων, οι αποδόσεις επίσης διαμορφώνονται σε εντελώς διαφορετικά πλαίσια με +28% για τον ΟΛΠ και -9% για τη μετοχή του ΟΛΘ.

Στα πρώτο φετινό εξάμηνο, ο ΟΛΠ παρουσίασε νέα αύξηση εσόδων και κερδών πετυχαίνοντας για ακόμη μια φορά τις καλύτερες ιστορικά επιδόσεις για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα έσοδα ανήλθαν σε €107,1 εκατ. και σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (€102,4 εκατ.), αυξήθηκαν κατά € 4,7 εκατ. ή ποσοστό 4,6 %. Καταγράφηκε αύξηση κατά 4% στα κέρδη μετά φόρων, τα οποία ανήλθαν σε €40,4 εκατ. έναντι €38,7 εκατ., παρουσιάζοντας θετική μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Αντίστοιχα, ο OΛΘ ανακοίνωσε συνολικά έσοδα για το πρώτο φετινό εξάμηνο στα €48,4 εκατ. από €41,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 17,3%. Η καθαρή αύξηση κερδοφορίας σε όλα τα επίπεδα ήταν ορατή με τα μικτά κέρδη στα €22,4 εκατ. ή βελτίωση κατά 29,2%, τα EBITDA αυξήθηκαν στα €20,8 εκατ. ή κατά 37,6% και τέλος τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ήταν υψηλότερα κατά 62,3%, στα €13,6 εκατ.

Οι αποτιμήσεις και τα τεχνικά σημεία για τις μετοχές

Σε μια σειρά από δείκτες αποτίμησης, όπως ο δείκτης P/E (πολλαπλασιαστής κερδοφορίας), ο δείκτης P/BV (δείκτης λογιστικής αξίας) και ο δείκτης EV/EBITDA (αξίας επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), οι δύο μετοχές ξεχωρίζουν, βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε από τη βάση δεδομένων Factset.

Ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση εξακολουθεί να εμφανίζει ο όμιλος του ΟΛΠ, με χαμηλότερο δείκτη P/E από την αγορά με 8,5 φορές και σε συνδυασμό με τον δείκτη EV/EBITDA στις 4,1 φορές, έχει μια από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.  Σε όρους εσωτερικής αξίας, P/BV, ο δείκτης είναι στις 1,3 φορές. 

Διάγραμμα ΟΛΠ

Ο όμιλος του ΟΛΘ, με τη σειρά του, εμφανίζει ακόμη χαμηλότερο δείκτη P/E από την αγορά με 7,5 φορές και σε συνδυασμό με τον δείκτη EV/EBITDA στις 3,1 φορές, έχει, ίσως, τη χαμηλότερη αποτίμηση στα μεσαία χαρτιά της αγοράς.

Σε όρους εσωτερικής αξίας, P/BV, ο δείκτης είναι λίγο υψηλότερα από τη μία φορά. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, η μετοχή του ΟΛΘ είναι σε αρνητικό έδαφος -13%. Η υποαπόδοση της σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, αλλά και την άμεσα συγκρίσιμη ΟΛΠ είναι αξιοσημείωτη.

Διάγραμμα OΛΘ

Σε τεχνικούς όρους και από τις αρχές του 2023, η μετοχή του ΟΛΠ έχει ως στήριξη στην ανοδική πορεία της τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 55 εβδομάδων (ΕΚΜΟ 55 εβδομάδων) στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Αυτός ο ΕΚΜΟ ήταν το stop της μετοχής το Μάρτιο του 2022 και το Νοέμβριο του 2022 και μόλις τον διέσπασε, η πορεία είναι άκρως ανοδική. Συνεπώς αυτός ο δείκτης είναι και το stop μας σε κάθε pullback. Η διάσπαση των 28 ευρώ θα φέρει στο προσκήνιο έπειτα τα 30 ευρώ στο ανοδικό σενάριο.

Για τη μετοχή του ΟΛΘ, η τιμή βρίσκεται σε μια σημαντική περιοχή στήριξης στα 20,70 ευρώ και την οποία πρέπει να διατηρήσει, διαφορετικά στο προσκήνιο η επόμενη σημαντική περιοχή στήριξης είναι τα 19,70 ευρώ και έπειτα αρκετά χαμηλότερα στα 16 ευρώ περίπου. Στο ανοδικό σενάριο, η περιοχή των 24,50 ευρώ είναι η πρώτη σοβαρή αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v