Κεφαλαιακές εισροές της τάξεως των 5,4 δισ. ευρώ σημειώθηκαν στα αμοιβαία κεφάλαια των εγχώριων ΑΕΔΑΚ κατά τους τελευταίους 16 μήνες, με το «νέο χρήμα» να τοποθετείται κατά κύριο λόγο σε επενδύσεις χαμηλού και πολύ χαμηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα να μην απολαύσει τα πολύ σημαντικά χρηματιστηριακά κέρδη που καταγράφηκαν στις διεθνείς αγορές (της ελληνικής μη εξαιρουμένης).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το 2023 σημειώθηκαν στα Α/Κ των εγχώριων ΑΕΔΑΚ θετικές ροές κεφαλαίων ύψους 3,183 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2,216 δισ. ευρώ προστέθηκαν κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο. Το σύνολο ωστόσο των νέων κεφαλαίων τοποθετήθηκε σε Α/Κ περιορισμένου ή και πολύ χαμηλού ρίσκου, καθώς ενώ οι συνολικές καθαρές κεφαλαιακές ροές του τελευταίου 16μήνου ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ:
- Περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τοποθετήθηκαν σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (target maturity), τα οποία προώθησαν οι τραπεζικοί όμιλοι ως ανταγωνιστικό προϊόν των χαμηλότοκων προθεσμιακών καταθέσεων (οι τράπεζες απέφυγαν με αυτό τον τρόπο την καταβολή τόκων και παράλληλα καρπώθηκαν έσοδα από προμήθειες). Τα συγκεκριμένα προϊόντα προσφέρουν συνήθως ετήσιο μέρισμα και παράλληλα είναι σε θέση να «κλειδώσουν» μια μέση ετήσια απόδοση προς όφελος του μεριδιούχου, σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια περίπτωση default στις τοποθετήσεις τους.
- Άλλα 589 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε Α/Κ χρηματαγοράς. Πρόκειται κυρίως για τοποθετήσεις προσωρινού χαρακτήρα (ολίγων μηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί άριστη ρευστότητα στους μεριδιούχους) και στόχος των οποίων είναι η επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων σε σχέση με τα τραπεζικά επιτόκια ταμιευτηρίου. Οι τοποθετήσεις αυτών των αμοιβαίων κεφαλαίων σε έντοκα γραμμάτια και λοιπούς τίτλους σταθερού εισοδήματος αποτέλεσαν δέλεαρ για πολλούς μεριδιούχους.
- Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων (μετοχικά, απλά ομολογιακά, μικτά) κατά το εξεταζόμενο 16μηνο παρατηρήθηκαν αθροιστικά καθαρές κεφαλαιακές εκροές 193 εκατ. ευρώ (-253,2 εκατ. το 2023 και +59,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο).
Να σημειωθεί πως κατά το συγκεκριμένο 16μηνο, πολύ σημαντική άνοδο σημείωσαν, σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα, αποφέροντας έτσι υψηλές αποδόσεις στους μεριδιούχους που τα εμπιστεύθηκαν.