Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Μεγάλη βελτίωση στα κέρδη εννεαμήνου

Μετά την εκτίναξη των κερδών που σημείωσαν οι εισηγμένες κατά το πρώτο 6μηνο, όλα δείχνουν ότι ακολούθησε σαφώς ικανοποιητικό τρίτο τρίμηνο, αφήνοντας τους όποιους προβληματισμούς της αγοράς για το τελευταίο τέταρτο του έτους.

Εισηγμένες: Μεγάλη βελτίωση στα κέρδη εννεαμήνου

Τα κέρδη των εισηγμένων κατά το πρώτο εξάμηνο υπερέβησαν όχι μόνο τα περυσινά, αλλά και τα αντίστοιχα του 2019 (πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας) κατά 87%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η πολύ καλή πορεία των αποτελεσμάτων συνεχίστηκε και κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις οι ρυθμοί αύξησης περιορίστηκαν σε πιο «λογικά» επίπεδα.

Κινητήριοι μοχλοί των πολύ καλών επιδόσεων του τρίτου τριμήνου αποτέλεσαν η πολύ καλύτερη πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, όπως επίσης η άνοδος που παρατηρήθηκε στις εξαγωγές (+19,8%, χωρίς τα πετρελαιοειδή στο οκτάμηνο του 2021), στις επενδύσεις, στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και στην εγχώρια κατανάλωση, με αποτέλεσμα να υπερακοντιστούν αθροιστικά οι αρνητικές επιδράσεις από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κλάδος της πληροφορικής (π.χ. Quest Holdings, Profile, Entersoft, Byte Computers, Space Hellas, Epsilon Net) συνέχισε και κατά το τρίτο τρίμηνο την έντονα ανοδική του πορεία (δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά ζητήματα πρώτων υλών και εφοδιαστικής αλυσίδας), με αποτέλεσμα το ράλι των εταιρικών κερδών να διατηρείται (πιθανόν και να εντείνεται) μέσα στο δεύτερο μισό του 2021.

Επιχειρήσεις που επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Attica Group, ΑΝΕΚ, Centric, Δάιος, Κυριακούλης, Moda Bagno) είχαν σαφώς καλύτερο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Καλύτερο δεύτερο εξάμηνο από το πρώτο αναμένουν οι εταιρείες εκείνες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου φετινού τετραμήνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για παράδειγμα, πέρα από ορισμένους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου που αναμένεται να ανακάμψουν, ισχυρά κέρδη καταγράφει ο ΟΠΑΠ, μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επίσης, τα διυλιστήρια (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil) μετά από ένα πτωτικό πρώτο τετράμηνο στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων κίνησης, είδαν στο οκτάμηνο την αγορά να σημειώνει αύξηση 1,5% στις βενζίνες και 5,8% στο πετρέλαιο κίνησης. Η αυξημένη κίνηση στους ελληνικούς δρόμους συνεχίζεται και μέσα στον Οκτώβριο (έχοντας επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου).

Προβληματισμοί

Ο προβληματισμός τώρα των εταιρειών αυτών εστιάζεται στο κατά πόσο θα επηρεαστεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα, μετά την άνοδο που έχει σημειώσει η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Η ΕΛΤΟΝ Χημικά ξεκίνησε τη φετινή χρονιά υποχρεούμενη σε πτώση του κύκλου εργασιών της κατά το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια ωστόσο, όχι μόνο υπερκάλυψε τις όποιες απώλειες κλείνοντας το εξάμηνο ανοδικά, αλλά συνέχισε με ακόμη καλύτερες επιδόσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Η Cenergy προβλέπεται να έχει ένα δεύτερο εξάμηνο καλύτερο από το πρώτο, ενώ η ElvalHalcor, λόγω της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται στο εξωτερικό, καταφέρνει μέχρι τώρα να μετακυλίει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους πελάτες της.

Στον ευρύτερο χώρο του χάλυβα (ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν), τα περιθώρια κέρδους κινούνται πλέον χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου (ανέβηκε το μέσο κόστος κτήσης των πρώτων υλών), παραμένοντας ωστόσο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στις μεταλλικές κατασκευές η Mevaco, που αναμένεται να σημειώσει φέτος διπλάσιο ή και υπερδιπλάσιο κύκλο εργασιών από τον περυσινό, καταφέρνει και αυτή μέχρι τώρα να περνάει στους πελάτες της το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών της.

Ωστόσο, οι ανοδικές επιδόσεις του πρώτου εννεαμήνου δεν είναι σε θέση να αμβλύνουν τον προβληματισμό της αγοράς σχετικά με την προβλεπόμενη πορεία των κερδών κατά το τελευταίο τέταρτο του έτους, όπου πέρα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις πληθωριστικές τάσεις που άρχισαν να γίνονται ορατές στα πορτοφόλια των νοικοκυριών, υπάρχουν ανοιχτά σενάρια για αναβολές επενδυτικών κινήσεων.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς, αναμφίβολα θα δούμε μια επιβράδυνση στις κερδοφορίες πολλών εισηγμένων, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να λάβει μεγάλες διαστάσεις σε αθροιστικό επίπεδο, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (π.χ. πρόβλεψη διεθνών οίκων για ετήσιο ρυθμό ανόδου του φετινού ΑΕΠ κατά 6% έως 8%, όσο περίπου και αυτού του πρώτου εξαμήνου).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σύνολο των στελεχών της αγοράς επισημαίνει τις υπάρχουσες σημαντικές αβεβαιότητες, τόσο στο ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και σε αυτό του υγειονομικού μετώπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v