Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «ρηχά νερά» οι αυξήσεις κεφαλαίου των εισηγμένων

Κόντρα στις αρχικές προσδοκίες, σε «ρηχά νερά» κινήθηκαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι νέες εισαγωγές εταιρειών και τα placements. Στο β’ εξάμηνο του 2021 μετατίθενται οι προσδοκίες.

Σε «ρηχά νερά» οι αυξήσεις κεφαλαίου των εισηγμένων

Απομένουν λιγότερο από δύο μήνες για να ολοκληρωθεί το 2020 και όλα δείχνουν πως και αυτή η χρονιά -κόντρα στις αρχικές προσδοκίες- θα αποδειχτεί μια περίοδος φτωχή για το ελληνικό χρηματιστήριο, τόσο σε επίπεδο εισαγωγών νέων εταιρειών όσο και σε ότι αφορά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας προσγείωσαν τον Γενικό Δείκτη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και -ως γενική τάση- φρέναραν το διαφαινόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να «αγοράσουν Ελλάδα».

Όμως, παρατηρήθηκε ότι έχουμε χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων και αυτό γιατί όπως συνέβη στο ταμπλό, όπου πολλές μετοχές διαφοροποιήθηκαν από τον μέσο όρο και κατέγραψαν κέρδη, έτσι έγινε και με το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς:

  1. Είδαμε ξένους θεσμικούς να καλύπτουν με ιδιωτική τοποθέτηση την ΑΜΚ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
  2. Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δημόσιες εγγραφές των Entersoft και Epsilon Net.
  3. Ξένα funds συνέχισαν να χτίζουν θέσεις σε διάφορες εταιρείες, κυρίως από τον κλάδο της πληροφορικής (Quest, Profile, Entersoft, Epsilon Net).

Βέβαια, τα πράγματα σε γενικές γραμμές δεν εξελίχτηκαν θετικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου προ ενός έτους, αναλυτές και δημοσιεύματα προέβλεπαν μεγάλη χρηματιστηριακή κινητικότητα μέσα στο 2020 για τον χώρο των ακινήτων, με εισαγωγή νέων ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο, αλλά και με placements που θα συνέβαλαν στη διεύρυνση της μετοχικής διασποράς ήδη εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.

Αντ’ αυτών, η Prodea δεν προχώρησε σε placement, η Trastor υλοποίησε ΑΜΚ που καλύφθηκε μερικώς (σχεδόν αποκλειστικά από τους βασικούς μετόχους), ενώ οι ΑΕΕΑΠ Noval Property, Orilina και Μπλε Κέδρος έχουν επιλέξει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- να περιμένουν προκειμένου να επιχειρήσουν την εισαγωγή τους στο ΧΑ σε καλύτερο κλίμα και αφού προηγουμένως θα είχαν να επιδείξουν περισσότερο έργο (οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται εκ του νόμου να εισαχθούν στο ΧΑ μέσα σε δύο χρόνια από τη σύστασή τους, ή έστω το αργότερο σε τρία χρόνια, μετά από παράταση που θα λάβουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Αντίθετα, στην περίπτωση της Pasal Development, η Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη κάλυψε ήδη ΑΜΚ 10 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε μια δεύτερη ύψους 20 εκατ. ευρώ (με εισφορά σε είδος) και δρομολογεί μια ακόμη μέσα στο 2021.

Επίσης, πολλοί προέβλεπαν μέσα στο 2020 την υλοποίηση αρκετών placements (ιδιαίτερα σε μετοχές όπου το ποσοστό του βασικού μετόχου ήταν μεγάλο, όπως π.χ. Viohalco, ElvalHalcor), πράγμα όμως που δεν συνέβη, με εξαίρεση τις δύο πωλήσεις πακέτων ιδίων μετοχών της Profile.

Συνολικά (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), μόλις κάτι παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν κατά το πρώτο φετινό δεκάμηνο μέσω ΑΜΚ εισηγμένων εταιρειών, μέτωπο στο οποίο ξεχώρισαν η κίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, η έκδοση του κατασκευαστικού Ομίλου Avax και οι δημόσιες εγγραφές των Entersoft και Epsilon Net που σηματοδότησαν τη μετάταξή τους από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση της Νίκας, με σκοπό να αντληθεί ποσό έως και 9,97 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όχι με μετρητά αλλά με εισφορά σε είδος, προχώρησαν ήδη φέτος οι εταιρείες ΣΙΔΜΑ (απορρόφησε τη δραστηριότητα της Μπήτρος Μεταλλουργική) και Αλουμύλ (απορρόφησε την Αλουφόντ, μετά από απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών).

Στο μέτωπο των νέων εισαγωγών, αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους στην Κύρια Αγορά (χωρίς δημόσια εγγραφή και άντληση κεφαλαίων) της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife, ενώ εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ η Cairo Mezz, που ουσιαστικά αποτελεί χαρτοφυλάκιο δανείων που αποσχίστηκε από τη Eurobank (και στην περίπτωση αυτή, χωρίς δημόσια εγγραφή και άντληση κεφαλαίων).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, δεν βλέπουν κάποια σημαντική κινητικότητα για νέες εισαγωγές στο ΧΑ και για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα κληθεί να συμμετάσχει το επενδυτικό κοινό και ευελπιστούν πως η σχετικά εικόνα θα μπορούσε ίσως να βελτιωθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείουν επιμέρους τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές και κλάδους που έχουν δείξει σημεία αντοχής στην κρίση και εμφανίζονται να διαθέτουν θετικές προοπτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v