Η αγορά διψά για νέα placements

Γιατί η εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα ποντάρει στην υλοποίηση placements. Η έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών και οι σχετικά «φτωχές» μέχρι σήμερα εξελίξεις. Παραδείγματα εισηγμένων που «υποψιάζεται» η αγορά.

Η αγορά διψά για νέα placements

Σε σειρά placements, όπως το πρόσφατο της Profile, που θα σηματοδοτήσουν την εισροή κεφαλαίων στο «σύστημα» και τη διάθεση τίτλων από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών σε νέους επενδυτές ευελπιστεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός παράγοντας του επενδυτικού χώρου: «Τα placements θα ωφελήσουν την εγχώρια αγορά για πολλούς λόγους και όχι μόνο γιατί κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες και πιθανόν ορισμένοι διαμεσολαβούντες θα εισπράξουν προμήθειες. Το κυριότερο όφελος εστιάζεται στην ανάγκη που υπάρχει για διεύρυνση του πολύ περιορισμένου free float αρκετών εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν ισχυρά οικονομικά δεδομένα και ευοίωνες προοπτικές».

Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνεται από παράγοντες του ΧΑ είναι πως οι προσφερόμενες επενδυτικές επιλογές του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν περιοριστεί δραστικά.

Πάνω από δέκα μετοχές την τελευταία διετία είπαν -ή ετοιμάζονται να πουν- «αντίο» στο ταμπλό είτε μέσα από τη διαδικασία των δημοσίων προτάσεων, είτε μέσα από συγχωνεύσεις και αποσχίσεις: Υγεία, Grivalia, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Κανάκης, Μινωϊκές Γραμμές, Κρητών Άρτος, ΕΛΤΡΑΚ, Νηρέας, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Περσέας, Druckfarben, Σφακιανάκης, FG Europe, SATO, Βαράγκης και ενδεχομένως Καράτζης.

Ορισμένες από αυτές βέβαια, δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στο χρηματιστηριακό θεσμό, πολλές άλλες όμως -ανεξαρτήτως μεγέθους- μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να αποφέρουν σημαντικές μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις στους κατόχους τους. Επιπλέον, για διάφορους λόγους έχει περιοριστεί δραστικά το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς σε αρκετές εισηγμένες όπως π.χ. στο ΙΑΣΩ, στην Prodea και στην Trastor.

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίον η αγορά θέλει την υλοποίηση placements είναι προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στο ΧΑ και να ανεβεί το μέσο κόστος των επενδυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Μπορεί πολλές μετοχές να διαπραγματεύονται σε λογικές ή και λογικότατες αποτιμήσεις -ιδίως αν συνεκτιμηθεί το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων- ωστόσο πολλοί διστάζουν να αγοράσουν καθώς σήμερα βρίσκονται στο +100% ή και ακόμη υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές που είχαν προ τριετίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η τρέχουσα συγκυρία δεν εμποδίζει, ή ακόμη και ευνοεί, την υλοποίηση placements και αυτό γιατί οι τιμές στο ΧΑ αφενός δεν είναι τόσο χαμηλές ώστε να αποτρέπουν τους βασικούς μετόχους να πουλήσουν και αφ’ ετέρου δεν είναι τόσο υψηλές (ιδίως ενόψει της προβλεπόμενης ανάκαμψης της οικονομίας) έτσι ώστε να διώχνουν μακριά τους υποψήφιους αγοραστές».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, παρά την έντονη φημολογία του τελευταίου εξαμήνου, ελάχιστα placements έχουν λάβει χώρα, ενώ και κάποια που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται αναβλήθηκαν.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα placements θα έρθουν αν και εφ’ όσον ξένοι μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές πειστούν πλήρως για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Ακούν ευχάριστα τις ειδήσεις για αναβαθμίσεις από ξένους Οίκους, ή για τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα, αλλά όπως φαίνεται θέλουν ακόμη κάτι παραπάνω», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιθανές περιπτώσεις

Ο όμιλος Viohalco έχει εδώ και χρόνια ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική ElvalHalcor (σήμερα υπερβαίνει το 90%) προκειμένου -μεταξύ άλλων- να μπορέσει η μετοχή να ενταχθεί στους χρηματιστηριακούς δείκτες του ΧΑ (πιθανότατα στον FTSE-ATHEX/25). Μάλιστα, έγινε μια σχετική απόπειρα στα τέλη του 2019, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Θεόδωρος Φέσσας είχε δηλώσει πέρυσι πρόθυμος να μειώσει το ποσοστό του στην Quest Holdings προκειμένου να διευρυνθεί το free float της μετοχής, αλλά όχι στα επίπεδα τιμών εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, από τότε έως σήμερα, η τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η Audiovisual έκανε τελικά την έκπληξη και όχι μόνο δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ΧΑ, αλλά προγραμματίζει σε βάθος χρόνου placements, προκειμένου να υποχωρήσει το ποσοστό του βασικού μετόχου (όμιλος Βαρδινογιάννη) από τα επίπεδα του 95%.

Την πρόθεσή της να παραμείνει στο ΧΑ μετά την αύξηση κεφαλαίου και τη δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει έχει εκδηλώσει ο νέος βασικός μέτοχος της Pasal Development. Αν και είναι ενωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, πιθανολογείται πως σε βάθος χρόνου και κάτω από προϋποθέσεις θα επιδιωχθεί η διεύρυνση της μετοχικής διασποράς του τίτλου.

Ο βασικός μέτοχος της ΚΡΙ-ΚΡΙ Παναγιώτης Τσινάβος έχει προβεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο σε περιορισμένες πωλήσεις μετοχών της εταιρείας του. Γενικότερα, ο κ. Τσινάβος έχει επανειλημμένα δηλώσει «ανοιχτός» -υπό προϋποθέσεις- πότε για μείωση του ποσοστού του και πότε για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το αντίτιμο.

Στη χρηματιστηριακή αγορά, κυκλοφορούν κατά καιρούς φήμες για placement στην Autohellas, καθώς το ποσοστό του βασικού μετόχου υπερβαίνει το 60% και η μετοχή συγκαταλέγεται κατά τα τελευταία χρόνια στις πλέον αποδοτικές του ΧΑ, σε ότι αφορά τόσο την άνοδο στο ταμπλό, όσο και τις χρηματικές διανομές (πέρυσι, υπήρξε και split του τίτλου).

Επιπλέον, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως αν προκύψει ενδιαφέρον έναντι τιμήματος που θα θεωρηθεί «εύλογο», τότε θα δούμε placements και στις ΑΕΕΑΠ, ειδικότερα σε εκείνες (Prodea και Trastor) που τα ποσοστά των βασικών μετόχων δυσκολεύουν την εύρυθμη διαπραγμάτευση των μετοχών τους στο ΧΑ.

Από τα λίγα πάντως placements που έλαβαν χώρα ήταν τα δύο της εταιρείας πληροφορικής Profile. Το Σεπτέμβριο του 2019 είχε διατεθεί το 3,69% της εταιρείας (ρευστοποιώντας τμήμα των ιδίων μετοχών της), ενώ ένα επιπλέον 4,96% διατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στο μέλλον, καθώς η εισηγμένη εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον σημαντικών θεσμικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v