Τόσο κατά την παρουσίαση της Quest Holdings στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, όσο και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ομίλου Θεόδωρος Φέσσας τόνισε πως η εισηγμένη μετεξελίσσεται σταδιακά από μια οικογενειακή επιχείρηση σε μια εταιρεία που διοικείται από στελέχη με την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί όσο το δυνατόν αργότερα, ωστόσο αντέτεινε πως οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έγκαιρα προετοιμασμένες, προκειμένου να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία και χωρίς τη φυσική παρουσία των ιδρυτών τους.
Γενικότερα, το ζήτημα της «διάδοχης κατάστασης» απασχολεί σε μεγαλύτερο βαθμό τους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με το εξωτερικό, καθώς η πλειονότητα των εισηγμένων στη χώρα μας αφορά επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες ιδρύθηκαν προ πολλών ετών από χαρισματικά άτομα.
Άλλωστε, όπως θα θυμούνται οι «παλιοί» επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες μετά τον θάνατο ή την αποχώρηση των ιδρυτών τους είτε πουλήθηκαν (π.χ. Imperio), είτε παρήκμασαν (π.χ. Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία), με τελικό αποτέλεσμα το «λουκέτο».
Ανάλογο προβληματισμό με αυτόν του κ. Φέσσα δημοσιοποίησε πρόσφατα και ο Απόστολος Βακάκης, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της Jumbo, αναφέροντας πως στο δεκαετές πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνεται και η διοικητική της ενίσχυση έως ότου έρθει η ώρα της αποχώρησής του από το τιμόνι της εισηγμένης. Διευκρίνισε μάλιστα πως η διαδοχή δεν θα γίνει με «όρους βασιλείας».
Στην εταιρεία Π. Πετρόπουλος, η αντίστοιχη λύση έχει ήδη αποφασιστεί. Ο κ. Κων/νος Πετρόπουλος έχει εδώ και δύο χρόνια αποχωρήσει από την εταιρεία και ο αδελφός του Γιάννης θα ακολουθήσει σε λίγους μήνες, όταν θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί με επαγγελματικό management, διατηρώντας την ίδια επιχειρηματική κουλτούρα, βασισμένη στον διαχωρισμό της εταιρείας σε business units, στη χρήση του EVA (οικονομική προστιθέμενη αξία) και στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Όσο για το 51% των μετοχών που κατέχουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, είναι σχεδιασμένο να κληρονομηθεί σε ολλανδικό ίδρυμα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εισηγμένης.
Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ, ο εκ των βασικών του μετόχων κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος αποχώρησε -μετά από εικοσαετή θητεία στην ίδια θέση- προ διετίας από την προεδρία, θέση την οποία ανέλαβε το γνωστό στέλεχος της αγοράς κ. Τάκης Αράπογλου. «Μπορεί η πλειοψηφία των μετοχών να ελέγχεται ακόμη από δύο οικογένειες, ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια ο όμιλος λειτουργεί με επαγγελματικά-τεχνοκρατικά κριτήρια και έτσι θα συνεχίσει», αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στη γνωστή τσιμεντοβιομηχανία.
Έγκαιρες και σωστές κινήσεις έγιναν σχετικά με το θέμα της διάδοχης κατάστασης και στην περίπτωση της Space Hellas. Γιατί μπορεί ο ιδρυτής της Δημήτρης Μανωλόπουλος να απεβίωσε φέτος, ωστόσο εδώ και μια πενταετία, η διοίκηση της εισηγμένης είχε περάσει στα χέρια της νεότερης γενιάς των δύο μεγαλομετόχων (Σπύρος Μανωλόπουλος, Παναγιώτης Μπέλλος) όσο και σε ικανά επαγγελματικά στελέχη.
Πρωτοπόρος όμως (και) στο ζήτημα αυτό ήταν ο αείμνηστος Ελευθέριος Mουζάκης, ο οποίος όχι μόνο είχε απαγορεύσει την πώληση των μετοχών του για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά μεταξύ άλλων: α) Εμπιστεύθηκε τα στελέχη του, αναθέτοντάς τους τη διοίκηση και προσφέροντάς τους μετοχές, β) Όριζε τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας (π.χ. πώς θα εκλέγονται τα μέλη του ΔΣ) και γ) Όρισε ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί δανεικό στην εισηγμένη, προκειμένου να αντέξει χρηματοδοτικά σε περιόδους κρίσης.
Στην πράξη, το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί, έχοντας επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.