Aπώλειες στο Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και οι νέες πιέσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν προβληματισμό στους επενδυτές. Οι κρίσιμες ζώνες κίνησης για τους βασικούς δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές και ο πονοκέφαλος του ισχνού όγκου συναλλαγών.

Aπώλειες στο Χρηματιστήριο

Με το κλίμα στις ξένες αγορές να έχει διαταραχθεί, οι συνθήκες και στην εγχώρια αγορά παραμένουν θολές και ευμετάβλητες. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές εξελίξεις δεν εξελήφθησαν θετικά από την αγορά, αφού οι μετοχές και οι δείκτες συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα.

Οι εξελίξεις στις αγορές των ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδας θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στις τραπεζικές μετοχές των δύο χωρών, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο θα επανέλθει και το ζήτημα του Brexit.

Μέχρι τώρα ο δείκτης των τραπεζών εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες άνω του 20% σε ένα μήνα και 45% στο τρίμηνο, ενώ ο Γενικός Δείκτης και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνουν απώλειες 8% στον μήνα και 18% στο τρίμηνο. Αν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών κάποιες μετοχές είναι ήδη σε υπερπωλημένες ζώνες, οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής.

Πιο τεχνικά, η πτωτική κίνηση που ξεκίνησε από τις 710 μονάδες (10/9) ως το χαμηλό στις 610 μονάδες (11/10) φαίνεται να έχει εγκλωβίσει την αγορά και η όποια αντίδραση δεν μπόρεσε να προσεγγίσει ούτε τις 650 μονάδες. Όσο ο βασικός δείκτης αδυνατεί να ξεπεράσει τις 710 μονάδες, η σκέψη είναι ότι η αγορά παραμένει εντός του σκέλους μιας βαθύτερης διόρθωσης. Η πτωτική δυναμική στην αγορά θα αντιστραφεί μόνο αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 710 μονάδες και τις υπερασπιστεί επιτυχώς στο retrace που θα πραγματοποιήσει.

Θεωρητικά, ως το επίπεδο αυτό, οι αγοραστές μπορούν να οδηγήσουν την αγορά, με αρωγό τις τράπεζες και ένα ήρεμο κλίμα στην αγορά των ομολόγων και στο εξωτερικό. Αν ωστόσο το κλίμα στο εξωτερικό συνεχίσει να είναι ευμετάβλητο και πτωτικό, τότε μετά τις όποιες επιμέρους τοπικές αντιδράσεις, η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τις 600 μονάδες και αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, για να αλλάξει η τροχιά, απαιτείται διάσπαση των 545 μονάδων, επίπεδα που είναι περίπου 15% υψηλότερα από τα τρέχοντα. Όσο ο διπλός πάτος στις 455 μονάδες κρατάει τους πωλητές, είναι πιθανή η ανοδική αντίδραση, ωστόσο, σε περίπτωση διάσπασης, ο δείκτης θα κινηθεί στα ιστορικά χαμηλά στις 358,6 μονάδες (11/2/2016).

Η Αlpha Βank προσπαθεί να διατηρήσει ως στήριξη τη ζώνη των 1,15-1,18 ευρώ, ενώ το 1,08 ευρώ είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Το ζητούμενο είναι η επιστροφή πάνω από τη ζώνη των 1,37-1,40 ευρώ, τα οποία και να επιβεβαιώσει, αφού μέχρι στιγμής τα 1,30-1,34 ευρώ αποτελούν το μέγιστο της κίνησης.

Στην ΕΤΕ, η καθοδική διάσπαση του επιπέδου του 1,5 ευρώ δεν αποτελεί θετική εξέλιξη και παρακάτω η στήριξη είναι στα 1,30-1,35 ευρώ. Αντίσταση στα 2-2,05 ευρώ και αλλαγή εικόνας προς το θετικότερο, με διάσπαση των 2,22 ευρώ.

Η Eurobank βρέθηκε στο 0,472 ευρώ και όσο παραμένει κάτω από τη ζώνη του 0,66 ευρώ, δεν αλλάζει εικόνα ενώ σημαντική αντίσταση είναι η περιοχή 0,59-0,60 ευρώ. Χαμηλότερα πλέον, η ζώνη των 0,46-0,48 ευρώ θα πρέπει να σταματάει όλα τα πτωτικά σενάρια, διαφορετικά θα έρθουν στο προσκήνιο τα 0,40-0,42 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,01 ευρώ και πλέον τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά του 1,34 ευρώ είναι τα επίπεδα που πρέπει να ξεπεράσει η μετοχή για θετικές σκέψεις.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή των 1.590-1.600 μονάδων αποτελεί το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές πάση θυσία. Η εκ νέου απώλεια θα φέρει στο προσκήνιο τις 1.550 και τις 1.450 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v