Τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες σχολιάζει σε έκθεσή της η UBS. Όπως αναφέρει, οι τέσσερις τράπεζες είδαν πλήγμα ύψους 15,5 δισ. στην κεφαλαιακή τους βάση στο δυσμενές σενάριο, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης αύξησης κεφαλαίων.
Όπως αναφέρει ο οίκος, καθώς τα αποτελέσματα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα από την αγορά, η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν ήπια.
Ενώ η UBS καλωσορίζει την ολοκλήρωση των stress tests και το γεγονός ότι καμία τράπεζα δεν χρειάζεται να αυξήσει τα κεφάλαιά της, επισημαίνει ότι η σημαντική μείωση κεφαλαίων για τον κλάδο δείχνει ότι η εποπτική αξιολόγηση του Οκτωβρίου (SREP) είναι η επόμενη πρόκληση.
Επίσης, τα αποτελέσματα των stress tests καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενα μεγάλη ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στις μακροοικονομικές και λειτουργικές συνθήκες, καθώς και την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των σχεδίων μείωσης των NPEs.
Επιπροσθέτως, τονίζει η UBS, μια αύξηση κεφαλαίων κάποια στιγμή εντός των επόμενων τριμήνων ή ετών για κάποιες τράπεζες φαίνεται πιο πιθανή, λόγω της διάβρωσης κεφαλαίων στο βασικό και της σημαντικής μείωσης κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο.
ΗSBC: Η προσοχή στο ΔΝΤ
Οπως αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της μετά τα stress tests, όπως αναμενόταν.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στο αν το ΔΝΤ θα αλλάξει τη στάση του, όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ενόψει και της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.
Οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών εμφανίστηκαν σημαντικά χαμηλότεροι, αναφέρει η HSBC. Ως εκ τούτου, αν και οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα, πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να χτίσουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια».
Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για τον τίτλο της Αlpha Βank, με στόχο τα 2,70 ευρώ (περιθώριο ανόδου 31,1%). Παράλληλα, διατηρεί «hold» για τις μετοχές των Eurobank (στόχος το 1,04 ευρώ), Εθνικής Τράπεζας (με τιμή-στόχο στο 0,32 ευρώ) και Τράπεζας Πειραιώς (με στόχο τα 3,40 ευρώ).