Την ενόχλησή τους εκφράζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς για την διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
Αν και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη, φοροτεχνικός στον οποίον απευθύνθηκε το Euro2day.gr εκτίμησε πως η αυξημένη φορολογία θα επιβληθεί και στα μερίσματα της χρήσης του 2015, που δεν έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα.
Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, ενδέχεται ορισμένες εισηγμένες εταιρείες να τροποποιήσουν τις αρχικές προθέσεις που είχαν εξαγγείλει σε ότι αφορά την μερισματική τους πολιτική. Ακόμη όμως και σε περίπτωση που δεν μεταβληθεί η μερισματική πολιτική μιας εταιρείας, θα μειωθεί η καθαρή απόδοση των μετόχων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει και άλλη μια διάταξη στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει τα μερίσματα. Πρόκειται για την τροποποίηση του υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να πλήττονται πολύ περισσότερο τα «μεσαία» και «υψηλά» εισοδήματα, στα οποία συνήθως εντάσσονται οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των εταιρειών.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Nuntius Χρηματιστηριακής κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: «Έχω πολλές φορές επιχειρηματολογήσει εναντίον της φορολογίας επί των μερισμάτων ακόμη και όταν ο σχετικός συντελεστής ανερχόταν στο 10%. Έλεγα από τότε ότι πρόκειται περί ενός άδικου φόρου γιατί τον πληρώνουν μόνο οι Έλληνες και όχι οι ξένοι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται δύο κατηγορίες επενδυτών. Πιστεύω ότι το δημόσιο θα μπορούσε πιο εύκολα και με λιγότερη γραφειοκρατία, να αντλήσει τα επιθυμητά πρόσθετα έσοδα αυξάνοντας ελαφρά μόνο το συνολικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή και καταργώντας το φόρο επί των μερισμάτων.
Ειδικότερα τώρα, η επιβάρυνση του 15% συγκαταλέγεται στις υψηλότερους της Ευρώπης και μάλιστα η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες πολιτικές άλλων χωρών που μειώνουν το σχετικό συντελεστή προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις».
Τον σκεπτικισμό του εκφράζει και ο Γιάννης Πολυχρονίου, πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών) και της Μεσογειακής ΑΕΕΔ: «Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των μερισμάτων επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για αγορά μετοχών, καθώς περιορίζει την καθαρή μερισματική απόδοση που προσδοκά να καρπωθεί ένας επενδυτής σε δεδομένο επίπεδο τιμής ενός τίτλου. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια του ζητήματος των τεκμηρίων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ευρύτερο περιβάλλον αντικινήτρων για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς ουσία και αποτέλεσμα».
Άλλος παράγοντας της αγοράς, υποστηρίζει ότι η κυβερνητική απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπερφορολόγησης των πάντων, που στο τέλος της ημέρας δεν αποφέρει τίποτε το ουσιαστικό στα δημόσια ταμεία:
«Από την στιγμή που φορολογήθηκε επιπρόσθετα εδώ και κάποια χρόνια η διανομή μερίσματος, πολλές εταιρείες επέλεξαν τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου και έτσι απέφυγαν πλήρως οποιαδήποτε επιβάρυνση.
Ένας δεύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τη σχετική φορολογία είναι να επιλέξει να ανταμείψει με διαφορετική (έμμεση) διαδικασία τους μετόχους του. Μπορεί για παράδειγμα να αγοράσει η εταιρεία με τα λεφτά του μερίσματος ίδιους τίτλους και στη συνέχεια να τους διαγράψει.
Πέραν αυτών, ας μας πει το κράτος πόσα επιπλέον έσοδα έχει συλλέξει κατά τα τελευταία χρόνια από τη φορολόγηση των μερισμάτων των εισηγμένων εταιρειών, όταν:
α) είναι ζήτημα αν είναι 20-30 οι εισηγμένες που διανέμουν μέρισμα κάθε χρόνο
β) εξ’ αυτών ορισμένες (πχ ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ) έχουν ως βασικότερο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο (άρα δημόσιο πληρώνει, δημόσιο εισπράττει) και
γ) στις υπόλοιπες ξένοι επενδυτές δεν πληρώνουν το σχετικό φόρο;
Αν μάλιστα παραδεχτούμε ότι στους «ξένους» εντάσσονται και εύποροι Έλληνες που επενδύουν στο ΧΑ μέσω μεγάλων «σπιτιών» του εξωτερικού, τότε καταλήγουμε στο ότι η σχετική φορολογία είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα σηκώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις πλάτες των ιθαγενών μικροεπενδυτών.
Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή του μερίσματος από το 10% στο 15%:
α) Ακόμη πιο λίγες εισηγμένες θα αποφασίσουν να διανέμουν μερίσματα, ιδίως σε μια εποχή έντονης χρηματοπιστωτικής στενότητας όπως η τρέχουσα.
β) Κάποιες εταιρείες θα διανέμουν στους μετόχους τους μικρότερο ποσοστό επί των κερδών τους».
Μεταξύ των εταιρειών που φέτος είτε έχουν διανείμει, είτε προσανατολίζονται στο να διανείμουν μερίσματα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, Grivalia, Motor Oil, Paperpack, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΕ, ΤΙΤΑΝ, Καραμολέγκος, Καρέλιας, Newsphone, METKA, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Μύλοι Κεπενού και Πλαίσιο.