Ανοχύρωτη στη δίνη του διεθνούς sell-off βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι η αποτίμησή της έχει επιστρέψει στα χαμηλά του 2012 και οι τράπεζες διαπραγματεύονται έως και 50% χαμηλότερα από τις τιμές στις οποίες διενεργήθηκαν οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι ξένοι επενδυτές, στην πλειοψηφία τους hedge funds, ρευστοποιούν θέσεις, κυρίως σε τράπεζες και δευτερευόντως στην υπόλοιπη αγορά, ακολουθώντας την τακτική «πρώτα πουλάμε και μετά ρωτάμε». Τακτική που εξηγείται, σύμφωνα με χρηματιστές, από τους εξής τεχνικούς και μη παράγοντες:
Οι θέσεις σε ελληνικές μετοχές δεν περιλαμβάνονται στον «πυρήνα» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Αποτελούν ένα μικρό στοίχημα σε μια αγορά υψηλού ρίσκου και ως εκ τούτου η επικρατούσα διάθεση αποστροφής κινδύνου οδηγεί στην απόφαση μείωσης έκθεσης ή και ρευστοποίησης.
Την ίδια στιγμή, τα hedge funds ξέρουν ότι δεν υπάρχει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Όποια ζήτηση υπήρχε για ελληνικές μετοχές εξαντλήθηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που διενήργησαν οι τράπεζες και τις μεγάλες μεταβιβάσεις μετοχών, που ακολούθησαν από όσους πήραν μετοχές υποχρεωτικά (σ.σ. ως αποτέλεσμα των LMEs). Η παραπάνω αντίληψη εξηγεί και την επιθετικότητα των πωλητών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εγγράφουν ζημίες.
Ο σημαντικότερος, όμως, παράγοντας απουσίας ζήτησης είναι η αδρανοποίηση, από νωρίς, του story της ελληνικής οικονομίας, που «πούλησαν» οι τράπεζες για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.
Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr τραπεζικό στέλεχος, οι ξένοι διαχειριστές, που πείστηκαν να τοποθετηθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου, πόνταραν στην ομαλή και έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος, την επαναφορά του waiver, την ταχύτερη χαλάρωση των capital controls, την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την έναρξη της συζήτησης για τη μείωση του χρέους.
Όλα αυτά θα επιδράσουν θετικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη διενέργεια επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος θετικών ρυθμών ανάπτυξης στο β' εξάμηνο του έτους και επαναφοράς των τραπεζών σε κερδοφορία.
Πού... χωλαίνει το story
Προς το παρόν, όμως, το story... χωλαίνει λόγω της διαφαινόμενης απόστασης που χωρίζει το ΔΝΤ από την κυβέρνηση αλλά και τους υπόλοιπους θεσμούς ως προς το ασφαλιστικό, που αποτελεί και το βασικότερο ανοικτό θέμα της αξιολόγησης.
Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και διαρροές, οι ξένοι επενδυτές έχουν σχηματίσει την αίσθηση, σύμφωνα με χρηματιστές αλλά και τραπεζίτες, ότι η αξιολόγηση θα τραβήξει επί μακρόν και θα ενέχει αναταράξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται, αποτυπώνοντας την επάνοδο της αβεβαιότητας όχι μόνο για το αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αλλά αν η όποια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μπορεί να περάσει από τη Βουλή.
Πρακτικά οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ένα θρίλερ που, παρότι αυτή τη φορά δεν θα ενέχει τον κίνδυνο Grexit, μπορεί να διαρκέσει αρκετά και να επιφέρει πολιτικές εξελίξεις.
Υπό το παραπάνω πρίσμα προτιμούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, υιοθετώντας στάση αναμονής μέχρι να διαφανεί ότι προκύπτει συμφωνία με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και δημιουργούνται συνθήκες συναίνεσης στο εγχώριο πολιτικό σύστημα αναφορικά με την ψήφισή του.
Πώς ακυρώνεται το... αμορτισέρ των επιτυχιών
Παρότι επιτυχίες, όπως η καλύτερη του στόχου εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των φορολογικών και η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ θα μπορούσαν να δράσουν ως εξομαλυντές της πίεσης, διατηρώντας τις επενδυτικές προσδοκίες, ο ρόλος τους ακυρώνεται από το κλίμα και την εν γένει στάση της κυβέρνησης.
«Οι ξένοι επενδυτές γίνονται δέκτες αντιφατικών μηνυμάτων ή δηλώσεων», επισημαίνει επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής σημειώνοντας ότι την ώρα που αποκρατικοποιείται ο ΟΛΠ, επικρατεί θόρυβος γύρω από την αναστολή επένδυσης της Eldorado ή την υπόθεση των VLTs, λόγω και ατυχών πολιτικών χειρισμών από πλευράς κυβέρνησης.
Οι αναταράξεις μιας προβλεπόμενης δύσκολης διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να αμβλυνθούν, αν η κυβέρνηση προέβαλε με ενιαία γραμμή τη μέχρι τώρα πρόοδο τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και στην επάνοδο των αποκρατικοποιήσεων σε ομαλή πορεία (περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ).