Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες για να αρχίσει το ελληνικό χρηματιστήριο να αλλάζει σελίδα, από τις αναταράξεις που παρά λίγο να κοστίσουν τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.
Όμως, έχοντας αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τον Αύγουστο, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο ΓΔ έχει ανακάμψει κατά 25% έκτοτε, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 26 Ιουνίου –πριν δηλαδή την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο του ΧΑ. Ο δείκτης ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό, που είχε αγγίξει στις 11 Αυγούστου, και αναρριχήθηκε κατά επιπλέον 0,7% σήμερα Παρασκευή.
Και όλα αυτά χάρη στους δανειστές, λέει το Bloomberg. Ο Δείκτης Τραπεζών οδεύει για την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2013, καταγράφοντας άνοδο 63% αυτόν τον μήνα.
«Υπάρχουν εικασίες ως προς το πόσο μεγάλες ή πόσο μικρές είναι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών, και η αγορά βλέπει θετικό αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Νίκος Κυριαζής της NBG Securities.
Η ΕΚΤ αποτιμά τα βιβλία των ελληνικών τραπεζών και τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του μήνα. Αυτό θα καθορίσει το πόσα χρήματα θα πρέπει να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα κάνει εντυπωσιακό ράλι αυτόν τον μήνα, με ρεκόρ ανόδου 93%. Η τράπεζα ξεκινά διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της.
Οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι για την Εθνική απ' ότι για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, με πέντε στους εννέα αναλυτές που παρακολουθεί το Bloomberg να συστήνουν «buy» για τις μετοχές της ΕΤΕ και κανέναν να μην συστήνει «sell».
Η ανάκαμψη δεν είναι εμφανής μόνο στο χρηματιστήριο, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται κοντά σε χαμηλό έτους.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές έχουν δρόμο ακόμα μπροστά τους πριν φτάσουν στα προ-κρίσης επίπεδα. Η αγοραία αξία τους είναι 87% χαμηλότερα από την «κορυφή» του 2007.