Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές εκτιμήσεις Goldman Sachs για ΔΕΗ

Εντονα ανοδική πορεία για το 2002 αναμένει η Goldman Sachs από τη ΔΕΗ και, όπως τονίζει σε έκθεσή της, η τιμή-στόχος για τη μετοχή προσδιορίζεται στα 17 ευρώ, ενώ κλειδί για την ανάπτυξή της θωρείται η διεύρυνση του δικτύου της.

Θετικές εκτιμήσεις Goldman Sachs για ΔΕΗ
Ανοδική πορεία στο 2002, άνω του μέσου όρου της αγοράς, προβλέπει για τη ΔΕΗ η Goldman Sachs, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι κλειδί για την ανάπτυξη είναι η διεύρυνση του δικτύου της ΔΕΗ, ενώ προσδιορίζει ως τιμή-στόχο για τη μετοχή της ελληνικής εταιρίας τα 17 ευρώ (έναντι 12,14 ευρώ που είναι σήμερα).

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση (24/1/2002), ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη το χειρότερο από τα σενάρια, δηλαδή καμία μείωση φορολογίας, αύξηση των τιμολογίων και καμία αποζημίωση από το Δημόσιο για τις υπηρεσίες της ΔΕΗ προς αυτό, το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) θα αυξάνεται με ρυθμό περίπου 13% σε ετήσια βάση για τα επόμενα πέντε χρόνια και η μετοχή της ΔΕΗ θα πρέπει να διαπραγματεύεται σε τιμή 17 ευρώ (που είναι αντίστοιχη με 5,9 φορές την εκτιμώμενη σχέση EV/EBITDA για το 2002), ήτοι με ”έκπτωση” της τάξεως του 23% σε σύγκριση με το πανευρωπαϊκό μέσο όρο του κλάδου. Παρ’ όλα αυτά, η Goldman Sachs θεωρεί ότι το παραπάνω ”χειρότερο” σενάριο είναι σχεδόν απίθανο να επαληθευτεί.

Στην έκθεση τονίζεται ότι κλειδί για την εκτόξευση της κερδοφορίας της ΔΕΗ είναι η εξάπλωση του δικτύου διανομής της, ενώ εκτιμάται ότι η κερδοφορία της εταιρίας και της μετοχής της θα κινηθεί πάνω από τη μέση απόδοση της αγοράς.

Η εκτιμήσεις, ωστόσο, της Goldman Sachs για τη ΔΕΗ είναι συγκρατημένες, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές ούτε οι αυξήσεις των τιμολογίων για τα επόμενα δέκα χρόνια ούτε επιπρόσθετα κέρδη από την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ΔΕΗ. Εαν ληφθεί υπόψη το τρέχον ασαφές νομοθετικό καθεστώς και η περιορισμένη ρευστότητα, τότε η τιμή-στόχος των 17 ευρώ ανά μετοχή είναι δικαιολογημένη σε βραχυπρόθεσμο - μεοσπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει η Goldman Sachs. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ελληνική αγορά έχει ανάγκη να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις όσον αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι ελληνικοί δασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v