Το στοίχημα ευτυχούς κατάληξης στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και εταίρων, παίρνουν τα funds της Fidelity, αγοράζοντας ελληνικές μετοχές σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς επενδυτές αποστρέφονται τον κίνδυνο χώρας, λόγω πιθανού ατυχήματος.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τα funds του επενδυτικού κολοσσού έχουν, ήδη, χτίσει ή έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, αποφεύγοντας, προς το παρόν, τις τοποθετήσεις στις τράπεζες.
Σε κάποιους από τους παραπάνω τίτλους η Fidelity αντικαθιστά την Capital, τα funds της οποίας μειώνουν δραστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της Jumbο η Fidelity αγόρασε πακέτο από την Capital, ενώ σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι αγορές της διενεργούνται από το ταμπλό, την ώρα που οι πωλήσεις του «αντίπαλου» επενδυτικού οργανισμού έχουν κοπάσει ή έχουν ολοκληρωθεί.
Οι αγορές της Fidelity αποτελούν το πρώτο έμπρακτο σήμα εμπιστοσύνης για το Χ.Α. και τη χώρα διότι έρχονται σε μια περίοδο όπου η διαβούλευση με τους εταίρους παραμένει ανοικτή και οι κίνδυνοι ατυχήματος δεν έχουν εκλείψει.
Το γεγονός ότι η Fidelity τοποθετείται σε τίτλους εταιρειών, οι πωλήσεις των οποίων σχετίζονται με την εσωτερική κατανάλωση δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων του οργανισμού δεν φοβούνται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ πιστεύουν ότι η άρση της αβεβαιότητας θα επιδράσει θετικά σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία.
Παρά το γεγονός ότι το ρίσκο που παίρνει η Fidelity μειώνεται λόγω των θελκτικών αποτιμήσεων αλλά και των μικρών θέσεων σε σχέση με τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της, οι αγορές της στο Χ.Α. κινούνται κόντρα στο ρεύμα.
Το προηγούμενο διάστημα το σύνολο σχεδόν των long only funds μείωσε δραστικά τη συμμετοχή του ή αποεπενδύθηκε από ελληνικές μετοχές φοβούμενο είτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, είτε ατύχημα όπως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες (capital controls).
Σύμφωνα με χρηματιστές το κύμα των πωλήσεων λόγω του κινδύνου επιβολής capital controls έχει μεν εκτονωθεί, την ίδια στιγμή, όμως, λειτουργεί ανασχετικά στην εκδήλωση αγορών, εξέλιξη που αποτυπώνεται στη μείωση του όγκου των συναλλαγών. Η ανησυχία εγκλωβισμού και δυσκολιών στην πίστωση του αντιτίμου πωλήσεων αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την πτώση των συναλλαγών.
Οι περισσότεροι από τους ξένους που τοποθετούνται στο Χ.Α. το τελευταίο διάστημα επιλέγουν να το κάνουν μέσω των εξ αποστάσεως μελών, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία Απριλίου.
Υπό το πρίσμα αυτό ακόμη και η αναδιάρθρωση θέσεων στις μετοχές του MSCI μετά την ανασύνθεση του δείκτη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αφού είναι πιθανόν η διαπραγμάτευση να είναι ανοικτή ως και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.