Οι 32 εισηγμένες με «γεμάτα ταμεία»!

Τα σχέδια των 32 εταιρειών του Χρηματιστηρίου στα... θησαυροφυλάκια των οποίων «λιμνάζουν» 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς τα διαθέσιμά τους υπερβαίνουν το σύνολο των δανείων που έχουν λάβει. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι νέοι στόχοι των ομίλων. Αναλυτικός πίνακας με τα στοιχεία.

Οι 32 εισηγμένες με «γεμάτα ταμεία»!

Κόντρα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, 32 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (συν η Jumbo, η οποία ολοκληρώνει την οικονομική της χρήση στις 30 Ιουνίου) έκλεισαν το 2014 διαθέτοντας θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή το ύψος των διαθεσίμων τους υπερέβαινε το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, είτε αυτό ήταν βραχυπρόθεσμο, είτε μακροπρόθεσμο.

Αν και βέβαια όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες (π.χ. πολύ μικρό μέγεθος για τη Vidavo), οι εταιρείες αυτές πλεονεκτούν λόγω ενός ή περισσότερων από τους εξής παράγοντες:

Πρώτον, όχι μόνο δεν επιβαρύνονται από χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά παράλληλα εισπράττουν και κάποια έσοδα από πιστωτικούς τόκους.

Δεύτερον, λόγω της ανυπαρξίας κόστους χρηματοδότησης, αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, είτε γιατί μπορούν να μειώνουν τις τιμές τους, είτε γιατί μπορούν να πουλάνε στις ίδιες τιμές με τους ανταγωνιστές τους και να λειτουργούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Τρίτον, έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν ευκολότερα σε επενδύσεις, ή και σε εξαγορές άλλων εταιρειών, εκμεταλλευόμενες τις λεγόμενες ευκαιρίες της κρίσης.

Τέταρτον, ειδικότερα σε έκρυθμες περιόδους όπως η τρέχουσα, οι εταιρείες που κατέχουν υψηλή ρευστότητα μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, προμηθευόμενες χωρίς προβλήματα πρώτες ύλες και εμπορεύματα (και μάλιστα σε ευνοϊκές τιμές), ενώ αντίθετα κάποιες ανταγωνίστριες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν προϊόντα στην αγορά.

Και πέμπτον, του δίδεται η ευχέρεια να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους, μέσω διανομής ικανοποιητικών μερισμάτων, ή και μέσα από επιστροφές κεφαλαίου. Βέβαια, ορισμένες από τις εταιρείες -για διάφορους λόγους- δεν θα μοιράσουν φέτος χρήματα στους μετόχους τους.

Από την άλλη πλευρά όμως, κάποιοι εκφράζουν την άποψη πως στόχος μιας επιχείρησης δεν μπορεί να είναι η μακροχρόνια διακράτηση μετρητών και πως το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με θετικό καθαρό ταμείο οφείλεται στη διστακτικότητά τους για μεγάλες επενδύσεις εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης της χώρας. Η άποψη αυτή βέβαια δεν αφορά όλες τις εταιρείες, καθώς:

α) Ορισμένες έχουν βγει -επί του παρόντος τουλάχιστον- από τη σχετική λίστα λόγω σημαντικών επενδύσεων που κάνουν, όπως η Folli Follie και η Κρι Κρι,
β) Άλλες εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα (π.χ. Grivalia, Flexopack, Sarantis, Profile, αλλά και η Jumbo) υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις, ωστόσο καταφέρνουν να τις χρηματοδοτούν από τις ελεύθερες ταμειακές τους ροές.

Τα σχέδια των εταιρειών

Σε κάθε περίπτωση, ποσό 1,849 δισ. ευρώ λιμνάζει στα ταμεία των 32 εισηγμένων του παρατιθέμενου πίνακα και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο τρόπος με τον οποίον οι εταιρείες προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν.

Ο ΟΠΑΠ για παράδειγμα έχει μπροστά του την επένδυση στα VLTs, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης business plan για να σχεδιάσει την πορεία της, η Αεροπορία Αιγαίου συνεχίζει την αύξηση-διεθνοποίηση των δρομολογίων της, η Profile υλοποιεί τριετές επενδυτικό πλάνο που ξεκίνησε πέρυσι, η Sarantis προχωρά με εξαγορές και αναλήψεις νέων αντιπροσωπειών, η MLS επεκτείνεται στα κινητά τηλέφωνα και στα tablets, η Grivalia συνεχίζει να αγοράζει εμπορικά ακίνητα υψηλών αποδόσεων, η Q&R επενδύει προσπαθώντας να διεθνοποιήσει τις εργασίες της, η AS Company χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της ως άμυνα στην εγχώρια οικονομική κρίση, κάτι ανάλογο κάνει και η ΕΚΤΕΡ που χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτεί τα έργα που αναλαμβάνει, η Ευρωπαϊκή Πίστη χρειάζεται τη ρευστότητα εν όψει της υιοθέτησης του πλαισίου Solvency II στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο, η Jumbo συνεχίζει να αυξάνει τα καταστήματά της, η Entersoft προχωρεί σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών, ενώ η Kleemann και η Flexopack επεκτείνονται συνεχώς στο εξωτερικό.

Πολλές από τις εταιρείες θα δώσουν ικανοποιητικά ποσά στους μετόχους τους (Πλαίσιο, ΕΧΑΕ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, Grivalia, Κανάκης, Profile, Entersoft), ενώ κάποιες άλλες δεν θα διανείμουν κανένα ποσό. Για παράδειγμα, η Alpha Αστικά Ακίνητα απαγορεύεται να διανείμει μέρισμα ως θυγατρική τράπεζας που έχει την παρουσία του ΤΧΣ. Η MLS δίνει πρωταρχική βάση στην ανάπτυξή της, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη προετοιμάζεται εν όψει του Solvency II.

ΥΓ.: Με οριακό καθαρό δανεισμό έκλεισαν το 2014 και τα Πλαστικά Κρήτης, που συνεχώς επεκτείνονται στο εξωτερικό.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v