Nomura: Τρία συμπεράσματα μετά την έκδοση του 5ετούς

Ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές παρά από το ΔΝΤ ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την ελληνική πλευρά εκτιμά η Nomura. Προβλέπει ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς (λήξη 2024) θα διαμορφωθεί στο 5,5%, αλλά και μείωση επιτοκίων για τα έντοκα.

Nomura: Τρία συμπεράσματα μετά την έκδοση του 5ετούς

Σε τρία σημεία εστιάζει η Nomura σε ό,τι αφορά την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου και τις πιθανές επιδράσεις της.

Πρώτον, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως το ελληνικό ομόλογο που λήγει το 2024 παραμένει ελκυστικό και η απόδοσή του μπορεί να διαμορφωθεί στο 5,5%, παρά το γεγονός ότι η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς διαμορφώθηκε σε περίπου 5%.

Προβλέπει ακόμα πως μετά την έκδοση του 5ετούς η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων (συνολικά για όλο το strip) θα κινηθεί χαμηλότερα.

Δεύτερον, σύμφωνα με τη Nomura το 5ετές ομόλογο πρέπει να θεωρείται υποδεέστερο (junior) σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα (strip), ενώ η πληρωμή του δεν σχετίζεται με τις καταβολές κεφαλαίων από τον EFSF.

Παράλληλα χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι λήγει το 2019, δηλαδή πριν από την ωρίμανση των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων.

Τρίτον, και σε ό,τι αφορά τα κόστη δανεισμού, η Nomura κρίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφέρον να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές παρά από το ΔΝΤ, όσο μπορεί να επιτύχει κόστος που αναλογεί στο 3μηνο Euribor +300 μονάδες βάσης.

Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων επειδή τα δάνεια του ΔΝΤ περικλείουν και συναλλαγματικό ρίσκο καθώς σχετίζονται με ένα καλάθι νομισμάτων.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος προβλέπει νέα πτώση του κόστους δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια. Υπολογίζει πως μείωση του μέσου επιτοκίου από το 4,1% το 2013, στο 3,1% το 2014 θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v