Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έδειξε το ταμπλό για τραπεζικές μετοχές-Warrants

Πώς κινήθηκαν οι τίτλοι Alpha και Πειραιώς στην πορεία προς τις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι αυξημένοι όγκοι και οι διαφορετικές πορείες. Πώς προσδιορίζεται τώρα η βραχυπρόθεσμη τάση. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Γραφήματα.

Τι έδειξε το ταμπλό για τραπεζικές μετοχές-Warrants

Στις 6 Μαρτίου και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο Χ.Α. άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς προχωρούν άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ ακόμα δεν είχαν δοθεί στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχου της BlackRock, τα οποία ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις, από πλευράς ενδιαφερόμενων Τραπεζών, για εγγυημένη ΑΜΚ 1,75 δισ. με παραίτηση των παλαιών μετόχων, από την Πειραιώς και για εγγυημένη ΑΜΚ 1,2 δισ, με παραίτηση των παλαιών μετόχων, από την Alpha Bank.

Μεσολάβησε στις 18/3 το τριετές ομόλογο κυρίου χρέους ποσού €500 εκατ. για την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας από την τράπεζα Πειραιώς. Το νέο ομόλογο ήταν σταθερού επιτοκίου με ετήσιο τοκομερίδιο 5%, ενώ υπερκαλύφθηκε 6 φορές με προσφερόμενα κεφάλαια ύψους άνω των 3 δισ.

Συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες, ενώ σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης η πετυχημένη έκδοση του ομολόγου άνοιξε ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για την ελληνική οικονομία καθώς μετά από αρκετό καιρό παρατηρήθηκε επί του πρακτέου σημαντική υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης σε Ελληνική Επιχείρηση από το εξωτερικό.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει μπει σε στάση αναμονής, αναμένοντας μεγαλύτερη "ορατότητα", όσον αφορά τους όρους των επικείμενων ΑΜΚ, κάτι που εν μέρει αντανακλάται και στην κίνηση των μετοχών και παραστατικών τίτλων των δύο Τραπεζών.

Από το κλείσιμο της 5/3/2014 έως και το κλείσιμο της 24/3/2014, ο τίτλος της Alpha Bank (η πορεία της μετοχής απεικονίζεται στο πρώτο διάγραμμα) παρουσιάζει ποσοστιαία μεταβολή -3,31%, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 289.060.962 τεμ.

Για την ίδια περίοδο, η μετοχή της Πειραιώς (η πορεία απεικονίζεται στο διάγραμμα δίπλα) παρουσιάζει ποσοστιαία μεταβολή -3,35%, έχοντας διακινήσει 174.624.655 τεμ.

Σημαντικό ρόλο στις αυξημένες συναλλαγές, έπαιξε και το πρόσφατο rebalancing, καθώς οι τίτλοι των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank από τις 24/3 εισήλθαν στον δείκτη FTSE Mid Cap (από τον small cap), αλλά και στον FTSE All World, ενώ η Πειραιώς εισήλθε και στον δείκτη Stoxx Eastern Europe αντικαθιστώντας τον τίτλο της Coca Cola (μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Αντίθετα με την περίπου παράλληλη κίνηση των μετοχών για Alpha Bank και Πειραιώς, περίπου διαμετρικά αντίθετα κινήθηκαν τα warrants των δύο Τραπεζών. Έτσι από τις 5/3 ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank εμφανίζει κέρδη 3,97% και συναλλαγές 60.148.447 τεμ. ενώ αυτός της Πειραιώς υποχωρεί κατά 5,68% έχοντας διακινήσει 74.181.218 τεμ.

Θεωρείται απόλυτα βέβαιο, ότι την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση για τους δύο τίτλους θα σηματοδοτήσουν οι λεπτομέρειες και οι όροι για τις επικείμενες ΑΜΚ. Οι δύο Τράπεζες ανακοίνωσαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας, ότι άνοιξαν βιβλία προσφορών στο εξωτερικό η μεν Alpha Bank απευθυνόμενη σε ειδικούς επενδυτές για άντληση ως 1,2 δισ. ευρώ η δε Πειραιώς για κεφάλαια ως 1,575 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα των δύο τίτλων, η οποία αναμένεται να ανατραπεί άμεσα, με την ανακοίνωση των λεπτομερειών που θα αφορούν τις κεφαλαιακές ενισχύσεις και οι δύο Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν κλείνουν χαμηλότερα των 0,67 ευρώ (η Alpha Bank) και των 1,85 ευρώ (η Πειραιώς).

 

Η «κίνηση» του warrant της Alpha

 

Η «κίνηση» του warrant της Πειραιώς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v