Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015, θα καταγραφεί η υπεραξία που έχει προκύψει για μεταβιβάσεις μετοχών από την 1-1-2014 και μετά , προκειμένου να επιβληθεί φόρος με συντελεστή 15% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών να περάσει στις φορολογικές δηλώσεις του 2015, τα κέρδη από μεταβιβάσεις μετοχών κρύβει παγίδες. Η καταγραφή των ποσών στις δηλώσεις, σημαίνει πως το εισόδημα που προκύπτει από πωλήσεις τίτλων θα προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και επί αυτών θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, όπως ακριβώς θα συμβεί φέτος με την υποχρεωτική καταγραφή στη δήλωση των τόκων καταθέσεων.
Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, ξεκαθαρίζει η ασάφεια που επικρατούσε αναφορικά με την είσπραξη του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις μετοχών, μεριδίων προσωπικών εταιρειών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, αλλά και παραγώγων.
Οπως αναφέρεται, η επιβολή φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις τίτλων προβλέπεται στο άρθρο 42 του νόμου 4172 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και ορίζει ότι «κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης της επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα:
α) μετοχές σε εταιρεία εισηγμένη ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,
γ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,
δ) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ως μεταβίβαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας».
Στο επόμενο άρθρο του ίδιου νόμου, ορίζεται φορολογικός συντελεστής 15% και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο χρόνο καταβολής του συγκεκριμένου φόρου.
Επομένως, τονίζεται στην εγκύκλιο «ο δικαιούχος της ωφέλειας κατά τη στιγμή της μεταβίβασης δεν υποχρεούται στην καταβολή φόρου αλλά ούτε και στην υποβολή αντίστοιχης δήλωσης υπεραξίας, όπως απαιτούσαν οι προϊσχύουσες διατάξεις του ν.2238/1994. Αντίθετα, αφού δεν προβλέπεται διαφορετικά από το νόμο, ο δικαιούχος της ωφέλειας θα συμπεριλάβει το αντίστοιχο εισόδημα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος του έτους και θα φορολογηθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω».
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι για την υπεραξία που προκύπτει κατά τις μεταβιβάσεις των συγκεκριμένων τίτλων δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου υπεραξίας και η καταβολή του φόρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Για όσες δηλώσεις φόρου υπεραξίας έχουν ήδη υποβληθεί και αφορούν μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014 και έπειτα και έχει καταβληθεί ο σχετικός φόρος, αυτός θα συμπεριληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2015 προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση τους.
Τέλος, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα οριστούν οι υπόχρεοι και η διαδικασία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μεταβίβασης των εν λόγω τίτλων μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ).