Την εκτίμησή του ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια σαφή εικόνα γύρω από τα φορολογικά θέματα που αφορούν το ελληνικό χρηματιστήριο εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, σημειώνοντας πως τα δύο σοβαρότερα σχετικά προβλήματα είναι η ύπαρξη διπλής φορολόγησης (και επί των πωλήσεων και επί της υπεραξίας) καθώς και το χάσμα διαφοράς ρευστότητας που επιφέρει αυτή, μεταξύ της ελληνικής και των ξένων αγορών.
Πολλές οι απορίες που εκφράζουν οι επαγγελματίες του χώρου:
* Θα υπάρχει υπεραξία στο σύνολο των πράξεων στο τέλος του έτους 2014 ανά χαρτοφυλάκιο ή ανά πράξη. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος είναι συνδικαιούχος με ένα άλλο φυσικό πρόσωπο;
* Θα υπάρξει συμψηφισμός με ζημιά; Παράδειγμα ένας μικροεπενδυτής από το PSI έχασε το 75% της αξίας του χαρτοφυλακίου του και έβγαλε 10% από μια μετοχή. Θα φορολογηθεί για το "κέρδος" του μόνο.
* Αν οι μετοχές έχουν προέλθει από κληρονομιά ή από stock options ποια θα είναι η τιμή κτίσης.
* Η φορολογία θα περιλαμβάνει και τα warrants και θα επεκταθεί και στην Αγορά Παραγώγων. Από την στιγμή που ο φόρος θα αφορά το 2014 και μετά, τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος πουλήσει το 2014 και έχει κτήση προγενέστερη. Όσοι συμμετείχαν στις πρόσφατες ΑΜΚ των Τραπεζών και απέκτησαν δωρεάν warrants των οποίων η τιμή κτήσης είναι 0, τι γίνεται στην περίπτωση που πουλήσουν μετά την 1/1/2014.
* Το κέρδος ποιος θα το υπολογίζει, οι ΑΧΕ, ο κάθε φορολογούμενος από μόνος του, ή η ΕΧΑΕ. Ο φόρος θα υπολογίζεται ανά πινακίδιο ή συγκεντρωτικά ανά κάποιο χρονικό διάστημα και αν υπολογίζεται ανά πινακίδιο πως θα αφαιρούνται τα ζημιογόνα πινακίδια. Αν κάποιος δεν έχει πινακίδιο αγοράς, είτε γιατί είναι παλαιά κτήση και δεν υπάρχει είτε προέρχεται από παλαιά ΑΜΚ, ή από δωρεάν μετοχές, τι γίνεται;
* Τι θα συμβεί με τους εισηγμένους που δεν έχουν τιμές κτήσεις και κάνουν πωλήσεις μετά την 1/1/2014.
* Αν γίνει αναδρομικά όποια κίνηση δεν θα πρέπει αντίστοιχα να γραφτούν και πιθανές ζημιές από πωλήσεις.
* Θα αφαιρούνται κόστη από προμήθειες ή όποια άλλα κόστη υπάρχουν.
* Τι γίνεται σε περίπτωση stock options που ο υπολογισμός είναι πολύ πιο δύσκολος ή αν έχει γίνει μεταφορά χαρτοφυλακίου από κλειστές ΑΧΕ, ή έχουν υπάρξει συγχωνεύσεις εταιρειών και δεν υπάρχει πινακίδιο;
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που πιστεύουν ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο φόρος υπεραξίας θα αναβληθεί εκ νέου, καθώς εκτιμούν ότι η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια φυγή κεφαλαίων από το Χ.Α., από μεγάλα εγχώρια χαρτοφυλάκια και όχι μόνο.
Από την άλλη, δεν αποκλείεται τις τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου να υπάρξουν σημαντικά γυρίσματα, από κερδοφόρες θέσεις και να ακολουθήσουν επανατοποθετήσεις στις τρέχουσες τιμές, προκειμένου να "ανεβούν οι τιμές κτήσης".
Σε κάθε περίπτωση, το σωστό εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών είναι να βγει και να πει πριν από τη λήξη του χρόνου πως ο φόρος υπεραξίας ισχύει από αγορές και πωλήσεις που γίνονται από 1η/1/2014 και μετά και όχι για προγενέστερες κτήσεις, ενώ ο φόρος υπολογίζεται αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν ζημίες και κόστη κατά τη διάρκεια του έτους.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα ανοικτά θέματα και οι ατέλειες θα διορθωθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.