Mobius: Εβαλε 41 ελληνικές εταιρείες στο στόχαστρο

Σε ποιους κλάδους βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες. Γιατί θεωρεί εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014. «Δεν πρέπει να φοβάστε τις ιδιωτικοποιήσεις», υποστηρίζει.

Mobius: Εβαλε 41 ελληνικές εταιρείες στο στόχαστρο

Oύτε μια, ούτε δύο αλλά… 41 ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Mάρκ Μόμπιους, «γκουρού» των αναδυομένων αγορών και εκτελεστικού προέδρου της Templeton Εmerging Markets Group, και ιδιαίτερα εκείνες που πάνε για ιδιωτικοποίηση.

«Κοιτάζουμε ελληνικές εταιρείες (για επένδυση)… κοιτάζουμε 41 εταιρείες», δήλωσε ο Μόμπιους χθες στην Αθήνα όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του Private Banking της Eurobank.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις που προορίζονται ή έχουν ιδιωτικοποιηθεί, προτρέποντας την Ελλάδα να μην φοβάται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στους ξένους. Οπως ανέφερε, αυτές απασχολούν ντόπιους, πληρώνουν φόρους και δεν πρόκειται να τις πάρει κανείς ξένος επενδυτής στο ώμο του και να φύγει.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που εξετάζει η Templeton, αυτές προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως ανάπτυξης ακινήτων, τυχερών παιγνιδιών (gaming), τεχνολογίας, εμπορίου (retail) και τον τραπεζικό κλάδο.

«Ο καλύτερος χρόνος για αγορές είναι όταν τα πράγματα δεν φαίνονται καλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι η μερισματική απόδοση ορισμένων ομίλων ίσως είναι ελάχιστη σήμερα, όμως μπορεί να ανέλθει σε 3% έως 5% σε λίγα χρόνια.

Ερωτηθείς ειδικότερα πως βλέπει τις τράπεζες που ήταν στο παρελθόν το όχημα για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Μόμπιους ήταν σαφής κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα κριτήρια. Βλέπουμε ότι θα υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός στο τραπεζικό κλάδο κι αυτό είναι θετικό, τόνισε. Διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες έχουν μικρή έκθεση στο κρατικό χρέος και αξιολογούμε τις επενδύσεις που έχουν εκτός Ελλάδος, αφού μπορεί κάλλιστα να αξίζουν περισσότερο απ’ ότι οι μητρικές τράπεζες, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε.

Εν συνεχεία βλέπουμε που βρίσκεται ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) και εκτιμάμε πως θα κινηθούν τα κέρδη τα επόμενα χρόνια, γνωρίζοντας ότι ξεκινάνε από χαμηλή βάση.

Ο κ. Μόμπιους πρόσθεσε ότι τα προβληματικά δάνεια και η κάλυψή τους είναι σοβαρά ζητήματα, αλλά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πηγή κερδών αν η ελληνική οικονομία γυρίσει και αρχίσει να αναπτύσσεται.
«Θα υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα (volatility)… δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα (για τον τραπεζικό κλάδο)», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι περιμένει από πλευράς εισροών-εκροών από την ένταξη της ελληνικής αγοράς στους δείκτες των αναδυομένων αγορών της MSCI, ο «γκουρού» δεν έδωσε αριθμούς, αλλά αρκέσθηκε να παρατηρήσει ότι το 50% και πλέον των funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές είναι «παθητικής» διαχείρισης, δηλαδή προσπαθούν να έχουν τις ίδιες αποδόσεις με τους δείκτες.

«Υποψιάζομαι ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο δείκτη των αναδυομένων αγορών της MSCI σε σχέση με το πολύ μικρό βάρος που είχε στον World Index (των ώριμων αγορών)», συμπλήρωσε, υπονοώντας ότι οι εισροές θα είναι μεγαλύτερες από τις εκροές, ενώ έσπευσε να παρατηρήσει ότι οι εισροές μπορεί να μην λάβουν χώρα την περίοδο της ένταξης στις αναδυόμενες.

Η οικονομία και η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

Αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μόμπιους τόνισε ότι «η τάση για την Ελλάδα είναι θετική», προσθέτοντας ότι πολλά εξαρτώνται από τις μεταρρυθμίσεις.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι πολύ καλός», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση και μια μικρή ώθηση μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στην ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το πολιτικό ρίσκο, ο ίδιος παρατήρησε ότι «μπορείς να έχεις ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα όταν η ανεργία είναι υψηλή, αλλά είναι δύσκολο να ριζώσουν στην ευρωζώνη».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της Templeton Emerging Markets Group ανέφερε ότι θα ήταν άσχημο νέο αν είχε μια νέα κυβέρνηση που προσπαθούσε να εθνικοποιήσει ιδιωτικοποιημένες εταιρείες, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβεί γιατί δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της ευρωζώνης.

Ο κ. Μόμπιους τόνισε ότι το ευρώ είναι καλό για την Ελλάδα και περιμένει αυτό να φανεί σε βάθος χρόνου ενώ χαρακτήρισε αβάσιμους τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές, εκδίδοντα ομόλογα το 2014, ο ίδιος είπε ότι αυτό είναι εφικτό υπό κάποιες προϋποθέσεις, πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει όρεξη για ελληνικά ομόλογα».

Ο κ. Μόμπιους παρατήρησε ακόμη ότι τα γεγονότα στις ΗΠΑ, βοηθούν τα ελληνικά ομόλογα, γιατί δείχνουν στους επενδυτές ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από μια χώρα και θα πρέπει να πάνε κι αλλού που υπάρχουν περιθώρια κέρδους.

Αναφορικά με το υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος, ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι δύσκολο να «κουρευτεί» από την στιγμή που η Γερμανία και άλλοι δεν το επιθυμούν και είπε ότι η εναλλακτική «βιώσιμη λύση» είναι να επιμηκυνθεί σε βάθος χρόνου, π.χ. σε 100 χρόνια με επιτόκιο 1%.

Ο ίδιος είχε επίσης ένα λόγο για την Κύπρο και το «κούρεμα» των εκεί καταθέσεων, χαρακτηρίζοντάς το «ηθελημένη κλεψιά» και μεγάλο λάθος πολιτικής που δεν πρέπει να επαναληφθεί γιατί κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Μόμπιους τάχθηκε ευθαρσώς εναντίον του «κουρέματος» των καταθέσεων ως μέσο διάσωσης των τραπεζών.
Κατά τα άλλα, υπεραμύνθηκε των επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές στις οποίες «αναβαθμίσθηκε» η Ελλάδα σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ούτε από το κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ούτε από την πρόθεση της Fed να μειώσει τις αγορές χρεογράφων (tapering), τονίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει την αγορά με ρευστότητα.

Το ενεργητικό των κεντρικών τραπεζών είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2006, τόνισε, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν αφαιρέσει ρευστότητα η Fed θα υπάρχει μπόλικη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v