Πλαγιοανοδική πορεία σημείωσε ο Γενικός Δείκτης τον Σεπτέμβριο, καθώς ξεκίνησε από το επίπεδο των 900 μονάδων και έκλεισε χθες πάνω από τις 1.000 (1.014).
Στο διαδικαστικό της κομμάτι, το rebound των τιμών αποδίδεται στο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων (hedge) funds, μεταξύ των οποίων και ορισμένων που αποσύρονται από άλλες αναδυόμενες αγορές και ποντάρουν στο recovery story της Ελλάδας.
Στο ουσιαστικό κομμάτι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η άνοδος των τιμών στο Χ.Α. θα μπορούσε να ερμηνευθεί από αρκετές μικρές νίκες που σημείωσε η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, μέσα στον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση κατάφερε:
* Να περάσει χωρίς ουσιαστικές πολιτικές απώλειες το πολυμέτωπο κύμα απεργιών στην παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, οι εξελίξεις όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή -σε βραχυπρόθεσμη βάση τουλάχιστον-φαίνεται μάλλον να ευνοούν τα ποσοστά των κυβερνητικών κομμάτων, παρά να τα μειώνουν.
* Να αποφύγει, μέχρι τώρα, μια έντονη διάσταση απόψεων με την τρόικα, σε αντίθεση με τους προϋπάρχοντες φόβους.
* Να περάσει στους αναλυτές (και στην τρόικα) ένα σενάριο για φετινό πρωτογενές πλεόνασμα με μικρότερη ύφεση (στο -4%) και περιορισμένη ανάπτυξη από το 2014 (στο +0,6% φαίνεται να καταλήγει η πρόβλεψη της τρόικας).
*Να μην επιβεβαιώνονται -επί του παρόντος τουλάχιστον- όσοι προέβλεπαν αλλαγή της γερμανικής στάσης (επί τα χείρω...) μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, το σετ των θετικών αυτών ειδήσεων κάθε άλλο παρά αρκεί για τη διατήρηση ενός μακροπρόθεσμα ανοδικού ράλι στο Χ.Α., αλλά και για τη μελλοντική σταθερότητα της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι θεωρούν μητέρα των μαχών και για τα δύο προαναφερθέντα ζητήματα το κατά πόσον η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει από τις αρχές του 2014. Το όλο ζήτημα μάλιστα γίνεται περισσότερο περίπλοκο αν συνεκτιμήσει κάποιος πως λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι σε θέση να ανακάμψει μέσα στο 2014 χωρίς ουσιαστική πολιτική παρέμβαση-στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Το κρίσιμο ερώτημα
Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την τρόικα να υιοθετήσει μια πρόβλεψη για ανάκαμψη 0,6% της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2014.
Επιπλέον, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ανατράπηκε η επικρατούσα εικόνα και στους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων τώρα πιστεύουν πιο πολύ στο σενάριο της ανάκαμψης, παρά σε εκείνο της περαιτέρω συρρίκνωσης (π.χ. Goldman Sachs, UBS, JP Morgan).
Βέβαια, ούτε η τρόικα, ούτε και οι αναλυτές είναι εκείνοι που έχουν το... αλάθητο του Πάπα.
Οι ξένοι οίκοι ήταν εκείνοι που προέβλεπαν το 2007... εκτίναξη των κερδών των ελληνικών τραπεζών για την επόμενη πενταετία και η τρόικα ήταν αυτή που προέβλεπε πολύ μικρότερη ύφεση για την τριετία 2010-2012 από αυτήν που τελικά βιώσαμε.
Επιπλέον, τόσο η τρόικα, όσο και οι ξένοι οίκοι έπεσαν έξω και μέσα στο 2013, προβλέποντας πολύ χειρότερη επίδοση για το ελληνικό ΑΕΠ από αυτήν που αναμένεται πως θα έρθει με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Πέρα όμως από την αβεβαιότητα των εκάστοτε προβλέψεων, αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως πολύ λίγοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες από την Ελλάδα βάζουν στοίχημα για την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μας. Οι περισσότεροι μάλιστα μάλλον μισοάδειο, παρά μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι...
Συγκεκριμένα, λίγοι είναι όσοι πιστεύουν πως η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να ανακάμψει μέσα στο 2014, χωρίς την ουσιαστική πολιτική παρέμβαση-στήριξη των Ευρωπαίων και χωρίς άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και των τραπεζών.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο Euro2day.gr του κ. Κων/νου Πετρόπουλου, προέδρου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας: «Εμείς δεν υπολογίζουμε στο σενάριο της ανάκαμψης, αλλά αντίθετα ο σχεδιασμός μας βασίζεται στην παραδοχή ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει να σέρνεται για πολλά ακόμη χρόνια. Μετά βλέπουμε...
Ξέρετε, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ορισμένες φορές όταν η αισιοδοξία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την πράξη, τότε προκαλείται ο θυμός των πολιτών και η όλη κίνηση μπορεί να καταλήξει σε μπούμερανγκ».
Ο πρόεδρος της Mevaco Δημήτρης Κωστόπουλος χαρακτηρίζει απελπιστική την τρέχουσα κατάσταση στη βιομηχανία και πιστεύει πως αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της ζήτησης οι περισσότερες μονάδες θα σταματήσουν την παραγωγική τους διαδικασία. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλη χρονιά ύφεσης και ευελπιστώ στην ανάκαμψη από το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν τη χώρα μας» αναφέρει ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου.
Ο οικονομικός διευθυντής της Space Hellas Γιάννης Δουλαβέρης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προώθηση των έργων του ΕΣΠΑ, πιστεύοντας πως τελικά τα οφέλη για τον κλάδο της πληροφορικής και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας θα είναι περιορισμένα μέσα στο 2014, αν το δημόσιο δεν δράσει με μεγαλύτερη ευελιξία και αποφασιστικότητα και αν οι τράπεζες δεν αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν τα έργα.
Αντιρρήσεις όμως για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκφράζονται και εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησής της, καθώς μέχρι σήμερα συνεχίζεται η αρνητική πιστωτική επέκταση παρά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών γύρω στις αρχές του καλοκαιριού.
«Ουσιαστική ανάπτυξη στην οικονομία δεν πιστεύω πως μπορούμε να δούμε, αν προηγουμένως οι ισολογισμοί των εταιρειών δεν καταστούν χρηματοδοτήσιμοι (bankable) και αυτό ανεξάρτητα από το επίπεδο ρευστότητας κάθε τράπεζας. Η ύφεση δεν σταματάει αν δεν ξεκινήσει μια διαδικασία ανάπτυξης, η διαδικασία ανάπτυξης δεν μπορεί να αρχίσει χωρίς χρηματοδότηση και η χρηματοδότηση δεν μπορεί να έρθει χωρίς ισολογισμούς εταιρειών που να μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τράπεζες και επιχειρήσεις. Χρειάζεται επίσης και οι δύο πλευρές να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης και να προβούν σε αναγκαίες υποχωρήσεις», δηλώνει στο Euro2day.gr ο κ. Τάκης Δουμάνογλου, διευθύνων σύμβουλος της Insight Capital, εταιρείας εξειδικευμένης στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.