Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ένα βήμα πίσω για τις 1.000 μονάδες

Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. οι τράπεζες. Το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, η κινητικότητα για την αντιμετώπιση των επισφαλειών και τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η ανοδική τάση και τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα.

ΧΑ: Ένα βήμα πίσω για τις 1.000 μονάδες

Ζωντανός παραμένει, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων, ο στόχος επανάκτησης των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., εφόσον δεν απειληθεί σοβαρά η κυβερνητική σταθερότητα, εξαιτίας του καυτού θέματος της -μερικής- άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μετά από μια γρήγορη άνοδο, που τον έφερε ως τις παρυφές των 335 μονάδων, ο FTSE ASE 25 έχασε, εξίσου γρήγορα, περίπου το ένα τρίτο των κερδών του, κλείνοντας χθες στις 314,36 μονάδες.

Πρόκειται για υγιή διόρθωση, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, ο οποίος θεωρεί ότι η άνοδος της αγοράς πάνω από τις 320 μονάδες του 25άρη ήταν παραπλανητική, καθώς έγινε γρήγορα και με χαμηλούς συγκριτικά όγκους.

«Η αγορά ανέβηκε χάρη στην απουσία προσφοράς, ιδιαίτερα στις τράπεζες», τονίζει ο ίδιος, θυμίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις όσοι ξένοι αγόραζαν μετοχές και warrants τραπεζών στα χαμηλά ήταν καθαροί πωλητές στο τελευταίο σκέλος της ανόδου.

Πωλήσεις εκδηλώθηκαν πάνω από τις 320 μονάδες και από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία πόνταραν σε καυτό Αύγουστο, όπως είχε καταγράψει το Euro2day, έχοντας τοποθετηθεί στα χαμηλά του Ιουλίου σε τραπεζικά και εμποροβιομηχανικά blue chips.

Το σενάριο της ελεγχόμενης διόρθωσης, στο οποίο ποντάρουν οι «ταύροι», κρέμεται, σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, από μια κλωστή. Και αυτό διότι ο FTSE ASE 25 δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερο των 310 μονάδων αφού κάτι τέτοιο ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο γύρο πωλήσεων, δίνοντας βάθος στη διόρθωση.

Προς το παρόν οι ενδείξεις προμηνύουν ένα μίνι θρίλερ. Η σκυτάλη των πωλήσεων, στις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει περάσει, με βάση χρηματιστηριακές, στα χέρια μικρότερων hedge funds και ιδιωτών επενδυτών, ενώ εκδηλώνονται και επιλεκτικές αγορές στον τίτλο του ΟΤΕ, η συμπεριφορά του οποίου μοιάζει με αυτήν του 25άρη.

Στον αντίποδα, στις τράπεζες κυριαρχούν προς το παρόν τα αρνητικά νέα, καθώς η αγορά φοβάται ότι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας απειλεί όχι μόνο τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των επισφαλειών, αλλά και την ίδια την κυβερνητική συνοχή.

Η κυβέρνηση διχάζεται ήδη για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς ο μεν υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει άρση της απαγόρευσης, αφού συνυπολογισθούν κοινωνικά κριτήρια, το δε ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος για ένα ακόμη έτος.

Το θέμα ενδέχεται να εξελιχθεί σε φθινοπωρινό σίριαλ, το υπουργείο Οικονομικών όμως πιέζει ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό. Και αυτό γιατί μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων εμπίπτει στα κριτήρια της απαγόρευσης πλειστηριασμών, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να αποβεί σε βραδυφλεγή βόμβα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της τρόικας.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η BlackRock θα πρέπει να παραδώσει την τελική μελέτη για τις αναμενόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια την τριετία Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2016. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ψηφισθεί και η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ώστε να συνυπολογιστεί στις εκτιμήσεις της από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA για ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες εισέρχονται στην τελική ευθεία για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων β' τριμήνου τα οποία προβλέπεται ότι θα κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις στο σκέλος της οργανικής κερδοφορίας λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και σε επίπεδο αποτελεσμάτων λόγω έκτακτων κερδών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v