Μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμάτων τελικά δεν μπορεί να προέλθει μόνο από την αύξηση των πωλήσεων, αλλά και από την εφαρμογή πολιτικών δραστικής μείωσης του κόστους. Αυτό προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου εισηγμένων εταιρειών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μεγάλη βελτίωση της «κάτω γραμμής» του αποτελέσματος προήλθε κυρίως:
- Από πολιτικές σημαντικών περικοπών του λειτουργικού κόστους.
- Από την υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης, εξαιτίας της εφαρμογής τα τελευταία χρόνια πολιτικών για ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών, άρα και για τη μείωση των ποσών που οφείλονται στις τράπεζες.
- Από τις καλύτερες συμφωνίες με τους προμηθευτές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, κυρίως από εταιρείες οι οποίες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και είναι σε θέση να πληρώνουν είτε τοις μετρητοίς, είτε σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.
- Από τη δυνατότητα των ισχυρών εταιρειών με υψηλή ρευστότητα να επικεντρώνονται σε πελάτες και προϊόντα που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας Πλαίσιο, όπου μπορεί ο κύκλος εργασιών να σημείωσε περιορισμένη κάμψη (από τα 132,9 στα 131,5 εκατ., διεύρυνση μεριδίου αγοράς), ωστόσο τα προ φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 4,2 στα 6,68 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν πως φέτος η εισηγμένη θα σημειώσει ιστορικό ρεκόρ υψηλότερης κερδοφορίας.
Ο πρόεδρος της Πλαίσιο Γιώργος Γεράρδος αποδίδει το άλμα στο περιθώριο κέρδους, «στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε με συνέπεια και συνίστανται αφενός στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, αφετέρου στη βελτίωση των όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές μας εντός του τρέχοντος αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας».
Επιπρόσθετα, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο Κων/νος Γεράρδος επισήμανε: «Η σημαντική αποπληρωμή του ύψους των υποχρεώσεων προς προμηθευτές που εκτελέσαμε εντός της τρέχουσας περιόδου μας επιτρέπει να απαιτούμε καλύτερους όρους αγορών και να αναμένουμε περαιτέρω οφέλη για το σύνολο της χρήσης». Συμπλήρωσε πως «η ευχερής ταμειακή ρευστότητά μας μας επιτρέπει να διερευνούμε την αγορά για την προϊοντική επέκτασή μας και την εν γένει ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον και προς όφελος, πάντα, των μετόχων μας».
Πάντως, οι επιδόσεις από ακόμα τέσσερις εισηγμένες εταιρείες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτίναξης των περιθωρίων κέρδους είχαμε στον όμιλο Σαράντη, όπου το πρώτο φετινό εξάμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν οριακά (από τα 116,8 στα 115,7 εκατ. ευρώ), ενώ τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) εκτινάχθηκαν από τα 6,4 στα 9 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη από τα 3,78 στα 8,28 εκατ. ευρώ (πλην της επίπτωσης από την πώληση του πακέτου μετοχών της Folli Follie).
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Σαράντης, η αλματώδης άνοδος στα περιθώρια κέρδους ερμηνεύεται «αφενός λόγω των ευνοϊκότερων συμφωνιών προμήθειας υλών και υπηρεσιών και αφετέρου του ελέγχου στις λειτουργικές δαπάνες και στη λειτουργική μόχλευση».
Η ΕΛΤΡΑΚ μέσα από τη δραστική περικοπή των λειτουργικών της δαπανών κατάφερε στο φετινό πρώτο εξάμηνο να επιστρέψει σε κερδοφόρο (προ φόρων) αποτέλεσμα, παρά την υποχώρηση που παρατηρήθηκε στα έσοδά της. Έτσι, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από τα 45,8 στα 39,5 εκατ. ευρώ, το EBITDA αυξήθηκε από το 1,28 στα 2,6 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε στα 405.000 ευρώ έναντι -1,54 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μείωση τζίρου, αλλά αύξηση κερδών είχαμε και στη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, όπου οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν από τα 13,1 στα 12,5 εκατ. ευρώ, αλλά τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν από τις 321.000 στις 435.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται όχι μόνο σε κάποια περικοπή λειτουργικών δαπανών, αλλά επίσης και στις μειωμένες κατά 100.000 ευρώ δαπάνες για τόκους (από τις 277.000 στις 177.000 ευρώ). Η υποχώρηση των χρεωστικών τόκων είναι αποτέλεσμα των πολύ θετικών ταμειακών ροών που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σαφώς μειωμένη έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό.
Οι κινήσεις περικοπών δαπανών επηρέασαν και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας Π. Πετρόπουλος, όπου η εικόνα της «κάτω γραμμής» ήταν τελικά πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτήν του κύκλου εργασιών. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν το δεύτερο τρίμηνο σε 321.000 ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,3% και ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ από 23,2 εκατ. το 2012.