Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού εντοπίζει ο Mobius ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πιθανές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες βλέπει στην Ελλάδα ο Mark Mobius. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι τα προβλήματα στην οικονομία παραμένουν. Έμφαση σε μεμονωμένες εταιρίες με προοπτικές. Ο παράγοντας MSCI.

Πού εντοπίζει ο Mobius ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ο «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών Mark Mobius της Franklin Templeton σε άρθρο στο προσωπικό του blog καλωσορίζει και πάλι την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές των υψηλών ευκαιριών και εξηγεί γιατί βλέπει ευκαιρίες στο Χ.Α. μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που έχασε τον τίτλο της ανεπτυγμένης αγοράς στην κατάταξη του MSCI και αυτό είναι ενδιαφέρον αφού είχε χαρακτηριστεί αναδυόμενη όταν άρχισα με την Templeton Emerging Group το 1987, εξηγεί ο Mobius. Μπορεί η υποβάθμιση να δημιουργεί εικόνες ότι η οικονομική τύχη της οδεύει προς το χειρότερο, ωστόσο η εξήγηση της MSCI για την ανακατάταξή της στην πραγματικότητα ήταν κοινότοπη!

Παρά την πολυετή ύφεση, το ελληνικό κατά κεφαλήν ακαθάριστο εισόδημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κριτήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναδυόμενες οικονομίες, οπότε για τον MSCI το θέμα δεν ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας, αλλά άλλοι παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την ευκολία εισόδου και δραστηριοποίησης των διεθνών επενδυτών στην αγορά.

Παρά τα προβλήματά της, βλέπουμε πιθανές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, συνεχίζει ο Mark Mobius, ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι μόνο και μόνο επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέρος της αναδυόμενης αγορά και πάλι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σπεύσουν να αγοράσουν κάποιοι ελληνικές μετοχές.

Μια βασική πτυχή της επενδυτικής μας φιλοσοφίας είναι ότι δεν περιοριζόμαστε από παράγοντες όπως η στάθμιση του δείκτη και παρόλο που δίνουμε μεγάλη προσοχή στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας οι αποφάσεις allocation που κάνουμε βασίζεται κυρίως σε μεμονωμένες εταιρείες με μακροπρόθεσμη αξία και προοπτικές, συνεχίζει ο διαχειριστής της Templeton.

"Βλέπουμε κάποια αμυδρά σημάδια ότι η οικονομική δοκιμασία στην Ελλάδα θα μπορούσε να φθάσει σε ένα σημείο καμπής και θα εξετάσουμε τις δυνατότητες για την επένδυση. Το κλειδί, φυσικά, είναι να βρούμε τις μετοχές που θα πληρούν τα κριτήρια αξίας μας", καταλήγει ο Mobius.

Η ελληνική τραγωδία

Σύμφωνα με τον MSCI, οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων που ακολουθούν δείκτες, θα πρέπει να είναι σε θέση να αγοράζουν και να πωλούν τις εταιρείες που απαρτίζουν τους δείκτες με έναν βαθμό ευκολίας και εμπιστοσύνης.

Για τον σκοπό αυτό, ο MSCI έχει μια σειρά κριτήρια που αφορούν το μέγεθος και τη ρευστότητα της αγοράς όπως και άλλους στόχους όπως το πόσο ανοικτή είναι μια χώρα στις ξένες συμμετοχές, οι περιορισμοί στις ξένες εμπορικές συναλλαγές και η διαθεσιμότητα μηχανισμών για τη διευκόλυνση των συναλλαγών.

Η Ελλάδα έχει αποτύχει τόσο στο κριτήριο του μεγέθους της αγοράς όσο και στην προσβασιμότητα προκειμένου να συμπεριληφθεί στον ανεπτυγμένο δείκτη. Λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου από το 2007 και της αποχώρησης ορισμένων βασικών εταιρειών, στην ελληνική αγορά περιλαμβάνονται πλέον πολύ λίγες μεγάλες και με ικανές συναλλαγές μετοχές που να επιτρέπουν στους μεγάλους επενδυτές να λάβουν τις κατάλληλες θέσεις.

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές έχουν αποτύχει να ακολουθήσουν τις εξελίξεις σε άλλους τομείς όπως ο δανεισμός μετοχών, οι ακάλυπτες πωλήσεις και η δυνατότητα μεταφοράς, καθιστώντας την ελληνική αγορά δύσκολη για να δραστηριοποιηθείς, καταλήγει ο Μ. Mobius.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v