Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών προκαλεί τελικά σημαντικές συνθήκες πίεσης στην αγορά αφού οι αγοραστές εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί. Για ακόμα μία αφορά, ο τραπεζικός κλάδος δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της αγοράς.
Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν με πτώση σχεδόν 10% την εβδομάδα, ενώ μεγάλο το ενδιαφέρον τόσο για την ΕΤΕ που κάνει ντεμπούτο σήμερα, αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε χθες τους όρους της αύξησης της. Πέραν όμως των τραπεζών, και οι λοιπές μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς οδηγούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, αφού η πτώση έχει πλέον ξεπεράσει την αναμενόμενη εξομάλυνση της υπεραγορασμένης εικόνας που υπήρχε και έχει εισέλθει σε επίπεδα βραχυπρόθεσμης υπερπώλησης.
Όπως φάνηκε από την κίνηση των τιμών των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α., η πρώτη προσπάθεια υπέρβασης της περιοχής των 1.150 μονάδων και παραμονής σε αυτά τα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη ήταν ανεδαφική, γεγονός που δημιούργησε και τις κατάλληλες συνθήκες για ισχυρό profit taking και βίαιη καθοδική κίνηση. Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιο, η αγορά κάπου σε αυτά τα επίπεδα θα έπρεπε να αντιδράσει αλλιώς το profit taking θα συνεχιζόταν με επόμενη κρίσιμη περιοχή τις 1.000 μονάδες.
Ωστόσο, η εμφανής αδυναμία του Γενικού Δείκτη να επιστρέψει πάνω από τις 1.053 μονάδες του Φεβρουαρίου για συνεχόμενες συνεδριάσεις και η απώλεια των 1.025 μονάδων δείχνει ότι η αγορά πάει να ισορροπήσει χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, η πτωτική κίνηση θα αντιμετωπίσει το επόμενο επίπεδο στήριξης που είναι οι 993 μονάδες και έπειτα η ζώνη των 975 μονάδων θα αποτελέσει ισχυρό «μαξιλάρι». Μόνο η επαναπροσέγγιση του Γενικού Δείκτη με αυξημένο ενδιαφέρον και τζίρο συναλλαγών πάνω από τις 1.053 μονάδες θα αναιρούσε προς ώρας το καθοδικό σενάριο, ενώ ακόμα πιο ικανοποιητικό σενάριο θα ήταν η επαναπροσέγγιση των 1.080-1.085 μονάδων.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο έχασε το πεδίο ισχυρής σημασίας στις 360 μονάδες και στη συνέχεια τις 350 μονάδες δημιουργεί πιθανή καθοδική διαφυγή στην επόμενη ζώνη στήριξης που έχει ως κάτω όριο τις 310 μονάδες. Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών είναι στις 312 μονάδες.
Η μετοχή του ΟΤΕ, που αποτελεί σηματωρό της αγοράς, έχει φτάσει μια ανάσα από τη σημαντική στήριξη των 6,40 ευρώ, ενώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουμε πλέον πολύ κοντά τη στήριξη των 6,75 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της Motor Oil κινήθηκε έως τα 8 ευρώ, με τη στήριξη των 7,90 ευρώ να περιμένει.
Πέραν όμως της υψηλής μεταβλητότητας στις τραπεζικές μετοχές, οι απώλειες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και εκτός του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις μετοχές του FTSE/ASE Midcap όπως Σιδενόρ, Πλαστικά Θράκης, ΓΕΚ-Τέρνα και Φουρλής. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει δώσει σήμα πώλησης χάνοντας τη στήριξη των 1.170 μονάδων και ετοιμάζεται να τεστάρει τον εκθετικό κινητό μέσο των 55 ημερών, με ισχυρή περιοχή στήριξης τις 1.110 μονάδες.