Αλλάζουν το κλίμα τα ομόλογα

Πώς το ράλι των ομολόγων "ξεπαγώνει" τις εκδόσεις εταιρικών τίτλων και αλλάζει τα πλάνα των εισηγμένων. Η μείωση του risk premium και η άνοδος των τιμών κατά 81% από το τέλος Οκτωβρίου. Αυξάνεται η "όρεξη" για μετοχές.

Αλλάζουν το κλίμα τα ομόλογα
Σημαντική αλλαγή κλίματος, με απτά ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη δυνατότητα δανεισμού των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στην... όρεξη των επενδυτών να επενδύσουν στο Χ.Α. φέρνει το ράλι που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το καλάθι (strip) των 20 ελληνικών ομολόγων έκλεισε χθες στις 43,4 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης 9% από τις αρχές του έτους και 81% από το κλείσιμο της 31ης Οκτωβρίου. Έξι μάλιστα εκδόσεις (τα ομόλογα που λήγουν τα έτη 2037, 2038, 2039, 2040, 2041 και 2042) έχουν πλέον μονοψήφιες αποδόσεις, ενώ η απόδοση του μέσου όρου διαμορφώνεται στο 10%.

Πρόκειται για εντυπωσιακή άνοδο, που αρχίζει δειλά-δειλά να έχει θετικά αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ότι ξεπαγώνει η αγορά εκδόσεων ομολογιακών δανείων, έστω και αν προς το παρόν πρόκειται για εκδόσεις αναχρηματοδότησης δανείων που λήγουν

Ρόλο... παγοθραυστικού παίζει η σημαντική μείωση του risk premium. Το πρώτο δείγμα δόθηκε από την S&B, η οποία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο, στο εξωτερικό, για τη χρηματοδότηση εξαγοράς στην Αμερική. Ακολούθησε η Τιτάν. Η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει από την εγχώρια αγορά ομολογιακό δάνειο που έληγε.

Ειδικότερα, η Τιτάν σήκωσε 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 102 εκατ. ευρώ ήταν ανανεώσεις του παλαιού ομολόγου και τα υπόλοιπα 98 εκατ. ευρώ φρέσκο χρήμα. Η έκδοση καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από πελάτες τμημάτων private banking των ελληνικών τραπεζών και έχει επιτόκιο 8,75%.

Τη σκυτάλη από την Τιτάν ετοιμάζεται, όπως αποκαλύπτει η στήλη Χαμαιλέων, να πάρει ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εξετάζει το ενδεχόμενο να ρολάρει μέρος του ομολόγου που λήγει τον Αύγουστο του 2013 με νέο ομόλογο λήξης 2015.

Οι παραπάνω κινήσεις σηματοδοτούν και τη βελτίωση που φέρνει στην πραγματική οικονομία η σημαντική μείωση του ρίσκου χώρας. «Πριν από έξι μήνες εγχείρημα σαν αυτό της Τιτάν και όπως αυτό που προετοιμάζει ο ΟΤΕ θα ήταν αδιανόητο», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι ενδιαφέρον για το ομόλογο του ΟΤΕ ενδέχεται να εκδηλωθεί και από την πλευρά των ξένων.

Η έκδοση νέου ομολόγου από τον ΟΤΕ θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον ίδιο, crash test για την εγχώρια αγορά και τις επιχειρήσεις. Αν η έκδοση καλυφθεί και με συμμετοχή ξένων, τότε θα έχουμε το πρώτο απτό δείγμα ότι η αγορά των εταιρικών ομολόγων αρχίζει και πάλι να λειτουργεί.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι αφενός να αυξηθούν τα ποσά των εκδόσεων και να μειωθούν τα επιτόκια και αφετέρου να υπάρξουν νέες ομολογιακές εκδόσεις και όχι ανανεώσεις υφιστάμενων που λήγουν.

Πρόκειται για κομβική εξέλιξη, που ενδέχεται να διαφοροποιήσει την πολιτική κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, που είχαν χαράξει οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, και συμπεριελάμβανε αναγκαστικές κινήσεις μείωσης του δανεισμού.

Η σημαντική μείωση στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων δημιουργεί ελπίδες ότι θα αναληφθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι επιχειρήσεις με ισχυρές ταμειακές ροές θα προηγηθούν, ανοίγοντας αργά και σταδιακά τον δρόμο και για τις υπόλοιπες.


Η μείωση των yields αυξάνει την «όρεξη» για μετοχές

Τα ομόλογα πρωταγωνίστησαν στην άνοδο τους τελευταίους μήνες καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση (96%) μεταξύ όλων των asset classes παγκοσμίως, λόγω της μείωσης του ρίσκου της χώρας. Η πτώση των αποδόσεων μάλιστα ανατροφοδότησε με τη σειρά της την άνοδο των μετοχών.

Το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου τα ομόλογα εμφάνισαν καλύτερη απόδοση σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. όσο και με την απόδοση μη τραπεζικών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Folli Follie κ.ά.). Τον Νοέμβριο το strip των 20 σειρών των ομολόγων κατέγραψε άνοδο 25,5%, με τον Γενικό Δείκτη να έχει κέρδη μόλις 1%.

Τον Δεκέμβριο ο μέσος όρος τιμής των 20 σειρών ομολόγων κατέγραψε λόγω της επαναγοράς αύξηση 33%, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 12%. Από τις αρχές του έτους τα ομόλογα καταγράφουν αύξηση 9% κι ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί με κέρδη 6,78%.

Το καυτό ερώτημα είναι αν η άνοδος των τιμών και η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα μπορεί να ανατροφοδοτήσει τη δυναμική ανόδου και στο Χ.Α. Σύμφωνα με διαχειριστές, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις μετοχών με ισχυρές ταμειακές ροές και δείκτες τιμής προς λογιστική αξία που υπολείπονται ακόμη ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η μείωση των spreads και η επακόλουθη μείωση του risk premium αυξάνει σε περιπτώσεις εταιρειών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά τους στόχους τιμής όταν εφαρμόζεται η μέθοδος της προεξόφλησης ταμειακών ροών, στο Χ.Α. όμως υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες, σύμφωνα με τους ίδιους, που συνδυάζουν ισχυρές ταμειακές ροές και χαμηλές συγκριτικά αποτιμήσεις.


Γιατί ανεβαίνουν τα ομόλογα

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των ομολόγων εξηγείται σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς από δύο βασικούς λόγους:

Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ετήσιων τόκων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, καθώς δεν ξεπερνούν το 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ταυτόχρονα, έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι λήξεις ομολόγων ως το 2020, καθώς έχουν απομείνει μόνο τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ όπως και ελάχιστα παλαιά ομόλογα, τα οποία έμειναν εκτός PSI+.

Οι αγορές τις τελευταίες ημέρες προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει και τα κριτήρια για τη λήψη των επόμενων τριών δόσεων ως τα τέλη Μαρτίου αθροιστικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ, κάτι που εφόσον συμβεί θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της για σχεδόν ολόκληρο το 2013.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v