ΧΑ: Η περιφέρεια βγαίνει απ’ το… καβούκι της

Μετά από χρόνια, αρκετοί βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης άρχισαν και πάλι να σκέφτονται την πορεία του «χαρτιού» τους και να καταστρώνουν τα δικά τους «φιλόδοξα» σχέδια…

ΧΑ: Η περιφέρεια βγαίνει απ’ το… καβούκι της
«Το καλό με εμάς τις χρηματιστηριακές εταιρείες είναι πως αρκούν λίγοι καλοί μήνες στο Χ.Α. για να βγάλουμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό», δήλωσε στο Euro2day.gr ιδιοκτήτης ιδιωτικής ΑΧΕΠΕΥ, θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, ή έστω τη μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν.

Η αλήθεια είναι πως ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο τετράμηνο και αυτό, σε συνδυασμό με τις επώδυνες πολιτικές μείωσης του κόστους που έχουν εφαρμόσει οι χρηματιστηριακές εταιρείες, έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν κάμποσες από τις πληγές των περασμένων μηνών.

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία φέρνουν στην αγορά δύο άλλα δεδομένα:

Πρώτον, η μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, με μια σειρά θετικών ειδήσεων γύρω από επικείμενους επενδυτικούς σχεδιασμούς ξένων «παικτών» στην Ελλάδα.

Και δεύτερον, η διαφαινόμενη αφύπνιση των περιφερειακών δυνάμεων του Χ.Α. Συγκεκριμένα, μετά την πολύ μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει αρκετές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ, η Folli Follie και τα κρατικόχαρτα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που σκέφτονται κατά πόσον μια αντίστοιχη άνοδος θα μπορούσε να επεκταθεί και σε πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν συμβάλει επίσης και οι παρακάτω παράγοντες:

Πρώτον, αρκετές δεκάδες εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης και σχετικά μικρής εμπορευσιμότητας συγκαταλέγονται πλέον είτε στον δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης (απλό ή Plus), είτε στον δείκτη Mid-Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών.

Δεύτερον, πολλοί εισηγμένοι όμιλοι διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία και αρκετοί από αυτούς με ελκυστικούς δείκτες P/E, ή έστω με ελκυστικότερους σε σύγκριση με το παρελθόν. «Δεν έχει κάποιος παρά να ξεχωρίσει τις εξωστρεφείς εταιρείες και εκείνες που θα επιβιώσουν κατά την πάροδο της κρίσης, ενισχύοντας παράλληλα τα μερίδια αγοράς τους στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται», αναφέρει γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής.

Και τρίτον, το γεγονός ότι δεκάδες εταιρείες αποτιμώνται στο ταμπλό του Χ.Α. από 1 έως και 6-7 εκατ. ευρώ έχει ανοίξει την… όρεξη ορισμένων, οι οποίοι σκέφτονται πως ακόμη και μια άνοδος της τιμής των συγκεκριμένων μετοχών γύρω στο 50% θα μπορούσε να γίνει σχετικά γρήγορα και χωρίς καλά-καλά να το πάρει… χαμπάρι η πλειονότητα των επενδυτών.

Βέβαια, ζητούμενο στη (χρηματιστηριακή) ανάσταση της περιφέρειας είναι η αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Για τον σκοπό αυτόν, λοιπόν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις βασικών μετόχων εισηγμένων και χρηματιστηριακών παραγόντων, όπου οι πρώτοι ενημερώνουν για τις οικονομικές προοπτικές των ομίλων τους και «σπάνε» μετοχές μέσω φίλιων χαρτοφυλακίων και οι δεύτεροι αναλαμβάνουν τη… διάχυση των μετοχών σε περισσότερους πελάτες τους.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, από μια τέτοια διαδικασία θα βγουν κερδισμένοι όλοι, υπό την προϋπόθεση πως θα δοθεί έμφαση από τους επενδυτές στις υγιείς εταιρείες και πως μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε να μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. «Το καλό είναι πως υπάρχουν πολλές μετοχές υποτιμημένες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, σε περίπτωση κάποιας αρνητικής εξέλιξης στο οικονομικό πεδίο της χώρας, τότε θα μιλάμε για μία ακόμη εγκλωβισμένη φουρνιά Ελλήνων μικροεπενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v